Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Писмо в бутилка СНИМКА: Pixabay
Писмо в бутилка СНИМКА: Pixabay

Може ли писмо в бутилка да обясни с думи прости, че 3 март, 1878 г. хич не е денят на освобождението на България от османците?

Може!

Писмо в бутилка, датиращо от 1886 г., е открито случайно в една от колоните на моста над Марица в района на Белово от строители на високоскоростната жп отсечка между гара Септември и гара Костенец.

Бутилката от яко стъкло е кротувала цели 137 години, положена от строителите на моста. Текстът, написан на италиански на ръка, гласи: "Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Инженери - гл. инж. Николо Лимон, (...) , главен зидар Пиетро Макар. Издадено на 19 юни 1886 г."

Съоръжението е завършено една година след Съединението на България и явно при управлението на османски султан, наречен от италианците император. Шишето и писмото ще останат в музея в Белово. А България обявява своята независимост на 22 септември, 1908 г.

ЖП мостът си е още там, но неговата конструкция не позволява по него да мине скоростният влак по направлението Костенец-Септември и можем само да се надяваме, че съществува начин да бъде изграден нов, успоредно на стария, а не да бъде срутен.

Ако мислите, че някой от НКЖИ или БДЖ, или въпросният музей е публикувал снимка на оригиналната бутилка или на текста - ами не мислете такива неща. Това е непосилно интелектуално и фотографско усилие!

Поклон, италиански майстори - днес не сме в състояние дори да покажем писмото ви на българите с една снимка поне.

(От фейсбук)