Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Снимка: Велислав Николов
Христо Иванов Снимка: Велислав Николов

Важна новина за България и много добра новина за българския имидж - България започва полека да излиза от ролята на обичайния заподозрян като най-корумпирана страна.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод решението на Еврокомисията да свали мониторнга над  България и Румъния. 

България е под 3 мониторинга - 1 от Съвета на Европа, два от ЕК, и един от тях отпада. Това е голям успех, национален. 

Той се дължи на факта, че нашите партньори виждат, че в България има политически елит, способен да следва дневен ред, да си поставя амбициозни приоритети и на база на това да сформира управление, което да стабилизира политическата обстановка, колкото и да е висока цената за това, коментира още Иванов. 

Същевременно трябва да разбираме, че тази стъпка е въпрос и на кредит. Защото тя се прави и се дава на ниво заявки и предварителни действия. Предстои ни много работа, предстоят ни сериозни промени в конституцията, които трябва да доведат до изцор на ВСС, Инспекторат и нав главен прокурор, които наистина да са убедителни фигури, защато сямото тогава и българското общество, и нашите партньори ще видят изпълнението на този кредит, който в момента ни се дава, допълни Иванов.

Така че - имаме повод да се поздравим, това е добра новина и за българския бизнес, и за репутацията на България, но същевременно е кредит, който тепърва трябва да реализираме, обобщи той.

По повод промените, приети от правната комисия по повод Антикорупционната комисия, различни от внесените, Иванов коментира: Търси се баланс между препоръките, които получаваме, и сложните политически условия, в които се изработва това законодателство. Колкото и да са членовете на тази комисия - 3 или 5, важното е какви ще са фигурите и колко ще са убедителни те.

Всичко, което се случва тук, е трудно, защото е трудна самата конструкция, от която следва. Така ще бъде, въпросът е наистина да доведе до резултат, допълни съпредседателят на ПП-ДБ. 

Членството ни в Шенген зависи главно от вътрешнополитически процеси, главно в Холандия и Австрия. Но когато две страни членки като  България и Румъния правят усилия и те се отразяват на общата сигурност, стабилност на институциите в ЕС, трябва да видим подобни действия от страна на Холандия и Австрия, защото иначе всички европейски граждани ще платим цената. Европейско е най-накрая България и Румъния да получат достъп до Шенген, за да бъдат българските граждани такива, каквито им се полага в ЕС, допълни Иванов. 

Не съм Шерлок Холмс и не мога да кажа нищо, каза Иванов на въпрос за Алексей Петров. Казах, че лобирането на г-н Петров тогава, за определени решения, свързани с Кодекса за застраховането, са обективна пречка. Това беше решено в този парламент, бяха приети такива промени в Кодекса за застраховането, които елиминират тази пречка. И това е също стъпка, която тази сложна конструкция успя да произведе, което е хубаво, каза още Иванов.