Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УСМИВКА: Гриша Ганчев е спокоен за чистото си съдебно бъдеще.
УСМИВКА: Гриша Ганчев е спокоен за чистото си съдебно бъдеще.

Операция "Захар", която удари шефовете на "Литекс комерс" е пред пълен провал, научи "168 часа".
Според съда няма доказателства за вината на Гриша Ганчев като ръководител на престъпна група за източване на ДДС 4 месеца след началото на разследването. Същото се отнася за сина му Данаил и останалите, свързани с "Литекс". Фирмата и управителите нямат запори, каквато е практиката за обезпечаване на бъдещи искове. Всички обвиняеми са на свобода без мерки за неотклонение.
Така поредната акция на прокуратурата против измамите с ДДС
върви към безкрайно разследване
без резултат
От 3 години насам шумно бяха разбити десетки групи за източване на бюджета с Данък добавена стойност за близо милиард, но нито една не е приключила с обвинителен акт. В същото време нарочените за тартори на престъпните групи са на свобода, а доказателства за вината им няма.
"Това са дела с правна и фактическа сложност, иззети са много документи, затова работата по тях е по-бавна" - коментира прокурор Андрей Андреев, който води и разследването срещу Гриша Ганчев.
Апелативният специализиран съд е открил евентуално данни за престъпление само за Милко Талев, когато разглежда молбите на обвиняемите по акция "Захар" за излизане от ареста. Талев е купувач на захар от "Литекс Комерс", но и за него доказателствата са колебливи.
През май МВР и прокуратурата проведоха "сладката" операция, насочена срещу измамите с ДДС.
Всичко тръгва от
доклад на НАП
за нередности по търговски сделки на фирмата. Офисите на "Литекс Комерс" бяха обискирани, а в ареста се оказаха синът на Гриша Ганчев Данаил и трима директори от "Литекс".
Две седмици по-късно Гриша Ганчев бе обвинен в заплаха за убийство на шефа на НАП Красимир Стефанов, а след това го посочиха и като шеф на престъпната група за точене на ДДС, която до този момент се оглавяваше от Милко Талев - купувач на захар от "Литекс Комерс".
Според прокуратурата тогава Ганчев и хората му са участвали в мащабна схема за точене на ДДС.
Държавното обвинение дори обяви, че е готово да внесе обвинителен акт в рекордно кратки срокове
от 2 месеца. Днес положението е много по-различно от първоначално обявеното.
"Няма данни за организирана престъпна група", "Няма приложени разрешения за СРС-та по делото", "Литекс Комерс" е поддържала една
добра документална отчетност
на продадените количества захар". Това са само част от изводите на апелативния специализиран съд в определението, с което пуска всички обвиняеми, и то без мерки за неотклонение.
"Обвиненията на всички лица са за организирана престъпна група и делото продължава по този ред. Това е теза по повод мярка за неотклонение. Схемата е мащабна като основна роля има фирмата "Симек", а важна част е на "Литекс Комерс" - твърдят пред "168 часа" от държавното обвинение.
На 31 август тази година дори отпада забраната за напускане на страната на Гриша Ганчев, обвинен за тартор на организирана престъпна група, която според съда не съществува.
Спецмагистратите анализират доказателствата срещу шефовете на "Литекс Комерс" в определението си, с което "168 часа" разполага. Събирани са 4 месеца, но въпреки това данните за престъпление са неубедителни.
Накратко - Захарният завод в Бургас е собственост на "Литекс Комерс". Последното дружество търгува със захарта, която се произвежда в завода. 

Фирмата “Симек” с управител Милко Талев купува захарта от “Литекс Комерс” и я продава на свои клиенти. От НАП твърдят, че има нефактурирани доставки между “Симек” на Милко Талев и фирми, които купуват захар от него, като се осчетоводяват само един-два на всеки десет камиона.
Прокуратурата твърди, че парите, изтеглени от банковите сметки на “Симек” ЕООД са се носили на ръка в офис на “Литекс” и
това се доказвало от разговорите между сина на Гриша Ганчев и изпълнителния директор на “Литекс” Милко Димитров,
които са записани със специални разузнавателни средства. На мярката за неотклонение обаче прокуратурата не представя разрешения за СРС, от които би станало ясно за какво се подслушват хората на Гриша Ганчев.
“По делото
няма приложени разрешения,
от които да е видно, че същите СРС са били експлоатирани законосъобразно. Въпреки това те представляват записани разговори на Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров съответно с купувачи на захар, сред които и Милко Талев, а от естеството на разговорите не може да се изведе, че изпълнителните директори на “Литекс Комерс” са напомняли на купувачите да си платят закупени от тях “нефактурирани” количества захар” - пише съдът.
"Разрешение за СРС-та има и към момента са налице" - казва Андрей Андреев от специализираната прокуратура.
Нефактурираните количества захар всъщност са доставени на Милко Талев, но не са платени от него, научи “168 часа”.
Милко Талев е сключвал договори за продажба с друга фирма - “Симек Трейд”. Дружеството е обявено в несъстоятелност и има назначен ликвидатор. Според НАП в периода февруари-март 2012 “Симек Трейд” е декларирала покупки от дружества, но проследени по веригата те не са го направили. От разпит на синдика на “Симек Трейд” Мария Навущанова става ясно, че “Симек Трейд” е сключвало “някакви сделки” по ДДС, за която тя
не е уведомявана и не е подписвала фактури и договори
От документи на НАП и експертизи по делото се установява, че предполагаемата щета за бюджета, която произтича от избягване плащането на ДДС от “Симек”, е в размер на 190 хиляди лева.
В същото време проверка на документацията в “Литекс” сочи друго, което е отразено от специализирания апелативен съд:
”Няма данни за проблеми в отчетността на количествата захар от завода и тяхната продажба. Няма и нефактурирани сделки на “Литекс Комерс”, дори напротив - доказателствата сочат за една добра отчетност.
Няма доказателства
обвиняемите, свързани с дружеството “Литекс Комерс” да са реализирали действия по избягване плащането на данъчни задължения, било то посредством този търговски субект или друг.” Съдиите напълно възприемат довода на адвокатите на Ганчев и останалите, че обвиненията са неясни и не са конкретизирани. Това лишавало както привлечените под отговорност да узнаят какво им се вменява, така и съдиите от възможността да преценят как да се докаже вината им.
“Това с пълна степен важи и за неяснотата по въпроса кой в крайна сметка е дължал данък и кой го е избегнал, според тезата на прокуратурата” - обосновават се магистратите.
“Нямам основание да не бъда оптимист за изхода на разследването. Обвиненията не са прекратени за никой от участниците в групата. Доказателства за вината им има, а как ще бъдат оценени от съда е друга тема” - казва прокурор Андреев. 

 

Защо пропадат разследванията за ДДС

“Фактуристите”, “Железните”, “Схемите”, “Недосегаемите”, “Лапачите” и още над 15 акции с атрактивни имена срещу измамите с ДДС проведоха в последните 3 години МВР, НАП и прокуратурата. Обявените щети за бюджета са за над 500 милиона. След арестите обаче следва затишие по разследванията. Обвиняемите се пускат, няма обвинителни актове и процеси в съда. Досега никой от големите банди за измами с ДДС не е в затвора и няма изгледи за това. "Могат да си правят каквито искат акции, дори да не са убедени, че имат доказателства за престъплението. Това е, защото със закон върнаха “вечния обвиняем” - могат да те разследват без срок, защото този обвиняем евентуално след години ще поиска прекратяване на производството. Разчистват се интереси в различни бизнеси. Вечният обвиняем стои с мярка за неотклонение, има запори и забрани. Това се цели, не доказване на данъчно престъпление” - коментира известен адвокат, който често се явява по дела за ДДС.
Негов колега е по-краен: “В полицията работят хора със склонност към екшъни. Арести, телевизии, гръмки обвинения и после нищо. А доказването на данъчни измами е скучна работа - анализ на документи, счетоводство... Разчитат на СРС-та, на оперативни данни, някой казал нещо. Така не става. Нямат фундамент, на който да стъпят, за да разплетат схемата и да я докажат в съда. А това е работа на финансовите институции, не на МВР и прокуратурата. Затова се провалят.”

 

Без обвинение за Гущера

През август 2010 година се провежда мащабна операция “Дедесарите”. Арестувани са няколко души, сред които нароченият за тартор Румен Димитров - Гущера, бивш лекоатлет, и съпругата му Деница Тасева.
Обявените щети за държавата са 5 милиона лева.
Седмица след ареста съдът пуска Гущера и жена му на свобода без мерки за неотклонение. Мотивът - няма доказателства за точене на ДДС с фиктивни сделки. Разследване по този случай няма.

 

“Недосегаемите” оправдаха името на акцията

Акция "Недосегаемите" срещу източването на ДДС е поредица от 3 серии, започнала през 2010 година.
Арестувани са десетки души, свързани помежду си в престъпна група за източване на ДДС. По предварителни данни сумата, с която е ощетен бюджетът само за първата операция "Недосегаемите", е над 20 милиона лева.
Разследването на трите групи продължава без успех, а всички обвиняеми са на свобода.

 

Венко Кръстев от “Всичко коз" живее в Гърция

През юли 2010 година се провежда една от най-мащабните по отношение на “откраднатите” пари операции. Арестуван е Венко Кръстев от Варна и е обявен за тартор на ДДС група, ощетила бюджета с 250 милиона.
Той е пуснат от съда след кратък престой в ареста. Преди няколко месеца заяви пред "168 часа", че никой не го търси за разпити, няма обвинителен акт срещу него, а той живее и работи в Гърция.

 

Дамбовеца невинен

След мащабната операция “Октопод”, делото по която вече е в съда, остава висящ въпросът с вината на Пламен Стоянов-Големия Дамбовец. Той беше арестуван като част от организираната престъпна група, а едно от обвиненията бе за източване на ДДС за 1 милион чрез покупка на машина за дейността на фирмата му.
Днес Дамбовеца не е подсъдим по нито един процес, включително и за източване на ДДС, както бе съобщено в началото.
От 2 години насам му е разрешено да пътува в чужбина, където подготвя проект за рециклиране на отпадъци.

 

"Лапачите" с гаранции от по 5 хил. лева

През март 2010 са арестувани съпрузите Пламен и Румяна Точеви в операция "Лапачите". Задържани са още 4-има души. Обявената щета за бюджета - 10 милиона.
Според предварителните данни групата внасяла хранителни стоки от Гърция през кухи фирми, като спестявала плащането на ДДС и данък "печалба". Престъпниците представяли реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на компании.
Пуснати са от съда срещу 5 хиляди лева две седмици след арестите. Обвинителен акт срещу групата няма, разследването тече.

 

"Скрап" също не влезе в съда

През февруари тази година са арестувани учредителят на партия “Новото време" Бойко Бъзовски и синът му като организатори на престъпна група за точене на ДДС. Усилия впрягат НАП, прокуратурата, МВР, ДАНС. Обявяват щета за бюджета от 30 милиона лева. Бъзовски, синът му и останалите от групата са пуснати от ареста с мярка “Подписка”.
Оттогава разследването тече, както и при останалите ДДС групи, за които няма изглед да влязат в съда и да приключат скоро.

НАСЛЕДНИК: Данаил Ганчев престоя 2 месеца в ареста, след което се оказа, че няма годни доказателства за вината му.
НАСЛЕДНИК: Данаил Ганчев престоя 2 месеца в ареста, след което се оказа, че няма годни доказателства за вината му.
ОБВИНЕНИЕ: Прокурор Андреев води разследването срещу Ганчев и хората му.
ОБВИНЕНИЕ: Прокурор Андреев води разследването срещу Ганчев и хората му.