Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колегата му Тодор Иванов остарял с още една година по време на катастрофалното земетресение в Турция

Спасителят Георги Беров е посрещнал рождения си ден на 11 септември в пещерата Морджа, докато участва по изваждането на американския учен Марк Дики. Това бе не само най-дългият, а и най-рискованият ден в цялата операция, приключил малко след полунощ. Именно тогава Георги, или както на галено го наричат Гецата, навърши 21 години.

Георги Беров навърши 21 г. в най-дългия и рискован ден, завършил след полунощ с изваждането на Марк Дики от пещерата в Морджа.
Георги Беров навърши 21 г. в най-дългия и рискован ден, завършил след полунощ с изваждането на Марк Дики от пещерата в Морджа.

“Той е сред най-младите пещерни спасители у нас - обясни пред “24 часа-168 истории” Анри Хаздай от Управителния съвет на "Пещерно спасяване”. - Любопитното е, че когато бе още на 16 г. той участваше в проучването на Морджа и слезе на дълбочина под 1000 м - тогава бяха открити нови участъци.”

Този път на Георги Беров му се налага да отбележи знаменателната дата по време на

най-уморителния

и тежък ден

Решението скоростно да се изминат последните 100 м до изхода най-вероятно е взето заради разразилата се гръмотевична буря.

“Не е имало реална опасност пещерата да се наводни, но все пак италианският ръководител е решил да се направи всичко възможно да излязат, а не да останат в лагер за през нощта, защото с прогнозата за времето никога не ясно", обясни още Хаздай.

Рисковете в такива случаи са много.

"Може да проникне вода, да се образуват водопади по отвесите, ние работим с техника, която е от желязо - посочи още той. - Самата пещера е на 2 хил. м надморска височина на едно голо поле, което е доста опасно при гръмотевични бури.” Именно затова се е наложило операцията да се форсира.

На въпрос дали след това Георги Беров е почерпил за рождения ден, Хаздай отговори: “Предполагам, че са празнували, но не това, а че са се преборили да изкарат Марк Дики”.

По този повод Хаздай си припомни, че в акцията в Морджа участва друг наш спасител, който е посрещнал рождения си ден по време на катастрофалното земетресение в Турция тази година.

“Това е Тодор Иванов - Гуньо от Казанлък, който заедно с още трима души бяха първите, които се отзоваха на сигнала и заминаха да се включат в спасителната акция в Морджа - обясни Хаздай. - Тръгна заедно с Иво Колчаков, Димитър Христов и Николай Петров миналия понеделник.

Тодор Иванов прекарва рождения си ден, докато спасява хора по време на кошмарното земетресение в Турция през февруари.
Тодор Иванов прекарва рождения си ден, докато спасява хора по време на кошмарното земетресение в Турция през февруари.

Прибират се на 13 септември сутринта с полет на турските авиолинии. Останалите ни спасители ще тръгнат с бус и с автомобили, очаква се да се приберат или през нощта в сряда срещу четвъртък, или в четвъртък сутринта.”

На въпрос какво е било най-трудното в тази спасителна операция, Хаздай отговори, че това винаги е свързано с решението за стартиране на акцията.

“Ръководителят трябва да прецени и да съгласува цялата информация с останалите шефове на групи, да разбере какво е медицинското състояние на пострадалия, какви са препоръките на лекарския екип, защото ако нещо се обърка и

състоянието му

се влоши рязко,

това означава, че е необходим по-голям престой в пещерата - обясни Хаздай. - Ако нещо не е добре обмислено, това също би създало големи затруднения. Преди акцията всичко е на теория. Знае се, че човекът е стабилен, че ще издържи, че системата е изградена, но когато започне спасяването, никой не може да гарантира нищо. Знаете, че по време на транспортирането имаше влошаване на състоянието на Марк, наложи се да му преливат кръв, да го стабилизират в един от подземните лагери, това бе най-рисковият момент. Другият е точно преди финала - когато всички знаят, че носилката е близо до повърхността. Тогава винаги се получава едно леко отпускане и има възможност за грешка.”

Спасителният екип направи кръвопреливане на Марк Диким в дните преди да бъде изкаран от пещерата. 
СНИМКИ: ЕВРОПЕЙСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЕЩЕРНО СПАСЯВАНЕ
Спасителният екип направи кръвопреливане на Марк Диким в дните преди да бъде изкаран от пещерата. СНИМКИ: ЕВРОПЕЙСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЕЩЕРНО СПАСЯВАНЕ

На въпрос как е финансирана от българска страна спасителната операция, Хаздай обясни, че всички средства са събрани с дарения в рамките на организацията.

“Тя е доброволческа, всичко е на наши разноски, ние сами финансираме екипировка, тренировките,

сами си купуваме

самолетните билети,

сами си осигуряваме бусовете - обясни Хаздай. - Примерно сега, за да заминат първите четирима души за Турция, дарител даде петцифрена сума в евро за чартъра.”

По време на земетресението в южната ни съседка екипите на пожарната пътували със спартана, а доброволците от "Пещерно спасяване" си купили билети за гражданските авиолинии, за да се включат в спасителните операции.

Гръмотевичната буря през последния ден принуди спасителите да форсират изваждането на Марк Дики.
Гръмотевичната буря през последния ден принуди спасителите да форсират изваждането на Марк Дики.

Но освен че сами финансират всичко, те рискуват да загубят и работата си.

“По време на земетресението в Турция двама от тях бяха уволнени, защото работодателите не са длъжни да им пазят местата, докато отсъстват, а те отидоха да помагат - разказва Хаздай. - Когато се вдигна шум, единия успяха да го върнат.”

За целия този абсурд причината е, че у нас няма закон за доброволчеството, а подобни организации, спасяващи човешки животи, нямат никаква подкрепа от страна на държавата.

“Ние се включваме при земетресения, наводнения, миналия месец ходихме в Житуша да помогнем на колегите да извадят двама пострадали при незаконен добив на въглища - обясни още Хаздай. - В Царево всички видяха, че отидоха доброволци, а държавата няма никакъв ресурс да обезпечи подобни събития.”