Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен-ун и Путин
СНИМКА: Официалният сайт на Путин
Ким Чен-ун и Путин СНИМКА: Официалният сайт на Путин
  • "Дошли сме тук, защото лидерът на КНДР проявява особен интерес към ракетната техника, те ще се опитат да развиват и "космоса", поясни Путин на космодрума Восточний
  • "Ние сме уверени, че руската армия и народ със сигурност ще спечелят голяма победа в свещената борба за наказване на сборището на злото, каза Ким Чен-ун в официалната си реч по време на обяда

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума Восточний днес. Първата от четири години насам подобна среща на върха продължи повече от пет часа.

Срещата, както отбеляза руският лидер, се състоя "в специално време" - в годината на 75-годишнината на КНДР, която е първата държава в света, призната от Съветския съюз, и годишнината от края на Корейската война, в която Москва и Пхенян се сражават на една и съща страна. Ким Чен-ун нарече отношенията с Русия "основен приоритет" за своята държава и изрази увереност в победата на руската армия и народ в тяхната "свещена борба".

Пътят към срещата на върха

Съобщения за възможното посещение на Ким Чен-ун в Руската федерация - първото му пътуване в чужбина след началото на пандемията - се появиха в западната преса в началото на септември. На 11 септември Москва и Пхенян потвърдиха, че лидерът на КНДР ще посети Русия, но не уточниха дата.

На 12 септември Ким Чен-ун пристигна с влак в Приморския край - на граничната гара Хасан го посреща ръководителят на руското Министерство на природните ресурси Александър Козлов, съпредседател на междуправителствената комисия от руска страна. Путин вече беше във Владивосток, където наред с други неща проведе и среща за развитието на далекоизточните градове и говори на пленарната сесия на Източния икономически форум.

На космодрума

В сряда руският президент отпътува от Приморие за Восточний, където за първи път се срещна с Маша Андреева, ученичка от Ростов, която разказа на държавния глава за своята страст към космоса и по-специално към спътниците по време на открит урок "Говорим за важните неща" на 1 септември.

Лидерът на КНДР пристигна на космодрума с влак, който спря близо до сградата за сглобяване и изпитания на ракети-носители. Той пътува до мястото на срещата с Путин с личната си лимузина Maybach.

Държавните глави си стиснаха ръцете и размениха няколко фрази на главния вход на сградата за сглобяване и изпитания и си направиха обща снимка. Путин разказа на Ким Чен-ун за Изтока, а последният му благодари за поканата да посети Русия "въпреки натоварения си график".

Двамата лидери разгледаха цеха за сглобяване на ракети "Ангара". "Това е причината, поради която дойдохме тук. Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии, те се опитват да развиват и космоса", обясни Путин пред репортери. Ким Чен-ун остави бележка на корейски език в книгата на почетните гости: "Славата на Русия като страна на първите покорители на космоса никога няма да угасне".

От руска страна присъстваха четирима заместник министър-председатели - Денис Мантуров, Марат Хуснулин, Дмитрий Оверчук и Юрий Трутнев, както и министърът на външните работи Сергей Лавров, колегите му от Министерството на транспорта и Министерството на природните ресурси Виталий Савелиев и Александър Козлов и министърът на отбраната Сергей Шойгу, който посети Пхенян в края на юли. Сред присъстващите от страна на КНДР бяха министрите на външните работи и на отбраната Чой Сон-хи и Канг Сун-нам, както и маршал Пак Чон-Чон, ръководител на Централния комитет на Корейската трудова партия.

В частта от срещата, открита за пресата - по-малко от десет минути, като се брои времето за превод - Путин припомни "особеното време", в което се провеждат преговорите, и помощта, която Съветският съюз е оказал на корейците в борбата им за независимост. В отговор лидерът на КНДР нарече отношенията с Москва приоритет за Пхенян и изрази увереност, че срещата на върха ще помогне за издигането им на ново ниво. Той отбеляза, че Русия се е вдигнала "на свещена борба" за своя суверенитет и сигурност и изрази пълна подкрепа за нейните власти.

Обсъжданите теми включваха двустранното сътрудничество, ситуацията в региона и извън него - в частност Ким Чен-ун отбеляза, че става дума за "военната и политическата ситуация на Корейския полуостров и в Европа". Песков заяви пред ТАСС, че в резултат на разговорите не се планира подписването на никакви документи.

"Имаше много откровен обмен на мнения за ситуацията в региона, за двустранните отношения", каза Путин в интервю за предаването "60 минути".

Той отбеляза, че Москва и Пекин са "понесли много щети, когато Северна Корея е била практически затворена от външния свят".

Руският президент подчерта, че сега Русия и Северна Корея имат "много интересни проекти", предаде ТАСС.

"Част от тях са транспортните комуникации и логистиката - железниците и пътищата. Имам предвид повторното отваряне на морското пристанище, където може да се направи много добър логистичен триъгълник: железница, пристанище, магистрала до Китай. Тук можем да увеличим многократно обема на трафика, което е много важно като цяло", обясни Путин.

Той добави, че е разговарял с Ким Чен Ун за развитието на селското стопанство и в това отношение Русия "има какво да предложи".

Официален обяд

След приключването на преговорите в чест на Ким Чен-ун беше сервирана официалния обяд, включваща, наред с другото, пелмени с камчатски раци, рибена чорба от бял амур и боровинки от тайгата с кедрови ядки и кондензирано мляко. Преди четири години акцентът беше поставен върху далекоизточните деликатеси и руската кухня - салата от раци, борш, племени с еленско месо.

По време на обяда двамата лидери си размениха тостове. Путин вдигна чаша за здравето на Ким Чен-ун, благополучието и просперитета на народите на Русия и КНДР, които действат за мира, стабилността и просперитета в региона. По време на приема лидерът на КНДР изрази увереност, че традиционните приятелски връзки между Москва и Пхенян ще се превърнат в "неразрушими отношения на стратегическо сътрудничество", пожела успех в специалната военна операция и запя за "нови победи на велика Русия".

"С другаря Путин току-що обсъдихме задълбочено военно-политическата ситуация на Корейския полуостров и в Европа и стигнахме до задоволителен консенсус за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепа и солидарност в борбата за защита на суверенното право на сигурност и гаранции за траен мир в региона и в целия свят. Ние сме уверени, че руската армия и народ със сигурност ще спечелят голяма победа в свещената борба за наказване на сборището на злото, което претендира за хегемония и подхранва експанзионистичната илюзия, и за създаване на стабилна среда за развитие", каза Ким Чен-ун по време на официалния обяд.