Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Президентът Радев направи голяма грешка с изказването за посолството. Паникьосан, че сглобката може да му отнеме службите, заяви, че сегашното ръководство на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е получило награда „Джордж Тенет“ от САЩ.

Този коментар направи лидерът на БСП Корнелия Нинова във фейсбук във връзка с изказване на президента Румен Радев при посещението му на Солунския международен панаир.

„И пита ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) срещу посолството ли са, като искат да го сменят. Двете страни, в жаждата си за овладяване на службите, си мерят силите през чуждо посолство“, казва още Корнелия Нинова в публикацията си. „Сигурна съм, че американските ни партньори едва ли са доволни от факта, че ги употребяват във вътрешните си кални борби ГЕРБ, ПП-ДБ и Радев“, добавя тя.

Според нея по по-важно е, че и правителство, и президент, плашейки се един друг с посолството, демонстрират отказ от национален суверенитет. Да пазиш или оправдаваш кадрово решение с чужда държава е точно това, смята тя. Това според лидера на БСП е недопустимо и унизително за България и за българския народ.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите, структурата и функциите им. Така държавният глава коментира предложението ръководителите им да се назначават по предложение на премиера от Народното събрание. Той посочи още, че това ръководство на ДАНС е получило миналата година наградата „Джордж Тенет“ от САЩ, която се дава веднъж годишно само на една държава за изключителен принос на ДАНС за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници и борба с хибридните влияния. Сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, т.е. да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство, това е реформата според тях и по този начин всъщност обезсмислят оценката от нашите партньори, дадена от най-високо място, посочи държавният глава.