Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Искам да поздравя националните ни състезателки и треньора на отбора - гм Петър Арнаудов за достойното представяне на световното отборно за жени, което се провежда в Полша. За огромно съжаление реших да не пътувам за Полша след някои некоректни постъпки на “Временната Комисия” (която състави и този отбор) спрямо мен. В нормални обстоятелства никога не бих отказала да се боря и печеля за България!" Това написа шахматната ни шампионка Нургюл Салимова. 

Българският отбор по шах в Полша бе класиран на пето място. Ето какво сподели още тя в профила си във фейсбук: 

В последния мач срещу Германия равен резултат би бил в наша полза и достатъчен за класиране за четвъртфиналите, но за съжаление късметът не бе на наша страна този път и след много обрати отпадаме в груповата фаза.
Като страничен наблюдател този път вярвам, че съотборничките ми от олимпиадата в Ченай 2022, (където заехме 9-то място!) - Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха всичко по силите си. Само уважение за гм Антоанета Стефанова за нейната борбеност и несломим дух, които са пример за много от нас.
Разочарова ме това, че Световната ни шампионка - гм Антоанета Стефанова и аз, все още никога не сме играли рамо до рамо за България. Тя пропусна Олимпиадата през 2022, а тази година аз не играх на Световното. Надявам се, че в много близко бъдеще и това ще стане, тъй като е нужно, за да сме там, където заслужаваме - върха."

Един от проблемите, осветени покрай успеха на Нургюл Салимова с второто й място в турнира за Световната купа, е неучастието й в националния за жени на световното отборно първенство в полския град Бидгошч, което се провежда между 5 и 12 септември.

На първата си пресконференция на родна земя Нургюл обяви, че би играла само за "официалния национален отбор", а според нея това трябва да е отборът, излъчен от федерацията, притежаваща лиценз от Министерството на младежта и спорта - Българска федерация по шахмат 2022.