Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запази мълчание пред медиите в петък.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запази мълчание пред медиите в петък.

  • Денков все още няма доверие на ГЕРБ - щял да каже дали това ще се промени, ако минат успешно всички задачи
  • Премиерът акцентира, че е номиниран за поста преди разговорите в манастира

Сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ отново работи, а дали и докога управлението ще е стабилно, зависи от продукцията на депутатите в парламента. Но премиерът Николай Денков продължава да няма доверие на ГЕРБ.

Това стана ясно в петък, след като дълго чаканата лидерска среща в (не)коалицията се състоя и даже с участието на ДПС.

Лятната размяна на стрели между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ е загърбена и партньорите пак си говорят, се разбра след лидерска среща, проведена потайно. За разговорите първи издаде съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той обяви, че партньорите в (не)коалицията са се разбрали преди местните избори да приемат 13 закона, важни за Шенген и плана за възстановяване. Имахме дискусия с ГЕРБ, те са съгласни с тези основни приоритети. От ДПС също, каза още Петков.

В договорения пакет попадат 3 антикорупционни закона - за КПКОНПИ, за съдебната власт и срещу прането на пари, както и промени в законите за личния фалит, за етажната собственост и др.

Срещата е била в троен формат - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, потвърди и шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. И призова тя “да не бъде опакована като лидерска”, защото била в работен порядък.

Говори се лично. Лидерите на партиите си говорят за приоритетите

през този политически сезон, обясни Атанасова. Тя потвърди присъствието на ДПС, “които и без това участват в разговора за подкрепа на конституционни промени, защото тази сесия това ще е един от акцентите на пленарната зала и народните представители”.

Това е първа среща с участието на Кирил Петков и Бойко Борисов, след като в края на август си размениха нападки през медиите и социалните мрежи. Тогава лидерът на ГЕРБ заплаши, че ще развали сглобката, недоволен, че “Промяната” използват парламентарната ваканция и подменят кадри в държавни фирми, без да са съгласували с ГЕРБ. Повод стана смяната на борда на Държавната консолидационна компания (ДКК). Заради “поголовната смяна на кадри” Борисов дори предупреди, че ГЕРБ може да се оттегли от кабинета “Денков/Габриел”.

“Ако Борисов иска да си говорим, може да ми вдигне телефона, а не през медиите”, отвърна му Кирил Петков ден по-късно. И разказа, че ГЕРБ има над 10 назначения на зам.-министри. Всеки министър беше съгласуван с Мария Габриел и акад. Денков, така че нека всеки, който подкрепя това правителство, да си носи отговорността, допълни той тогава.

Отношенията между двамата се изостриха и по темата за ролята на Алексей Петров за сглобката. Преди седмица Бойко Борисов призна, че бившата барета е имал участие при създаването на кабинета. Той разказа, че Петров е участвал в логистиката, а срещата е била между него, Петков и Асен Василев. Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях и той като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези 5 поредни избори, поне за важната законодателна рамка да е факт. Срещи сме провеждали с него, той с тях и обратно, за да може някакво дори крехко доверие да си имаме, обясни лидерът на ГЕРБ. И допълни, че той не е обещавал постове на Алексей Петров.

Тогава Кирил Петков запази мълчание. Той отсъстваше от първото заседание на новата сесия на парламента. Обясни обаче своята истина, след като се върна от САЩ в началото на тази седмица. Според Петков Борисов е изпращал емисари до ПП, а Алексей Петров не е бил на първите разговори. Вчера

Петков отказа да отговаря на въпроси за Алексей Петров

За разлика от него премиерът Николай Денков неведнъж в последните седмици декларира, че не познава бившата барета и не знае той да има роля за сформирането на кабинета.

Обаче вчера индиректно призна, че е знаел за срещата в манастира. Когато в пленарната зала Станислав Балабанов от ИТН го попита кой го е посочил за премиер, Денков обясни: Само да припомня един исторически факт. В смисъл - не е исторически, но е факт. Айде така ще го кажем. Аз бях номиниран за министър-председател в предишното Народно събрание - преди срещата в манастира.

Стабилността на управлението зависи от дискусията в парламента, обяви премиерът. И за пореден път напомни, че работата на правителството е да изпълнява управленската си програма.

Запитан обаче дали днес вече има доверие на ГЕРБ, след като обяви обратното още в началото на разговорите за (не)коалицията, Денков отговори: Най-важните задачи, които имаме да свършим заедно с хората, които подкрепиха правителството, предстоят - промяната в конституцията, съдебната реформа, промените в Закона за енергетиката, териториалните планове. Всичко това са тежки задачи, които предстоят - нека минат, нека имаме положителен резултат, тогава бих могъл да кажа, че ще имам доверие.

Доверието се гради толкова трудно между нашите две политически коалиции,

че всяка дума би била в повече и би натежала. Особено в днешния ден е по-важно да покажем смирение. Ще преглътна думите на г-н Денков без коментар, каза в отговор Десислава Атанасова.

Кирил Петков разговаря с депутати от ПП-ДБ в пленарната зала.
Кирил Петков разговаря с депутати от ПП-ДБ в пленарната зала.
На лидерската среща са участвали и представители на ДПС - най-вероятно Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
На лидерската среща са участвали и представители на ДПС - най-вероятно Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ