Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на СДС Румен Христов
Лидерът на СДС Румен Христов

"Участваме с вицепремиера и министър на външните работи г-жа Габриел, отговаряме изцяло за външната политика, а иначе сме ко-учатници в управлението и затова говорим, че имаме некоалиция" - така Румен Христов, замeстник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС, отговори пред БНТ на въпрос дали ГЕРБ-СДС е опозиция или участник в управлението. Посочи, че когато се правят назначения, няма никакво обсъждане и никакъв коментар заедно с тях.

И подчерта: "Ние не печелим от тази коалиция, но се надявам България да спечели".

Държавата и институциите направиха всичко възможно да се овладее ситуацията с наводненията по Южното Черноморие, но не трябва да забравяме, че природната стихия беше неудържима - 330 л/кв. м, каза Румен Христов.

Той коментира и помощите от държавата, които още не са изплатени на хората и общините в карловските села, които бяха наводнени по това време преди година, изрази надежда, че това няма да се повтори.

По повод отправени критики за дарените 100 БТР-а на Украйна, Христов призова да се заиграваме с нещастието на хората и бедствието и тези БТР-и.

"Смяната на председателя на правната комисия не е обвързана пряко с изпълнителната власт и затова първоначалната договорка с ротация на 3 месеца беше изпълнена", обясни Румен Христов.

Очаква се сериозна работа по законите във връзка с приемане на Плана за възстановяване и развитие, промяната в съдебната система, конституционните промени, за които има и специална комисия.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС коментира и предложенията за промени в основния закон.

"Смятам, че някои са много полезни, смятам, че някои от предложенията за конституционни реформи, както примерно националният празник, едва ли му е сега времето. В тези промени виждаме възможност за контрол на главния прокурор, виждаме възможност за един баланс във ВСС - има смяна на квотите", отбеляза той, като подчерта, че тази реформа в съдебната система не трябва да бъде толкова протакана във времето.