Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основана е на 1 май 2014 г., но не е регистрирана. Според руското законодателство подобна структура не съществува. Лидерът й Евгений Пригожин отрича повече от 8 г., че има нещо общо. Признава чак през 2022 г. за ролята си и че групата действа от 2014 г. във войната в Донбас.

“Вагнер” е свързвана с крайнодесен екстремизъм, макар и да не се ръководи от идеология. Загиналият с Пригожин Дмитрий Уткин е обвиняван в неонацизъм. Но групата е по-скоро мрежа от наемници, “свързани с руската държавна сигурност”.

Наемниците се обучаваха в комплекс край с. Молкин до Краснодар. Казармите официално се водят “детски ваканционен лагер”. Според Украйна инструкторите на новобранците са руски офицери от армията. Накрая ЧВК наброява над 5000 бойци.

9 години се финансира от руското правителство, макар и това да не се признава преди опита за преврат. Владимир Путин обяви, че от май 2022-ра до май 2023-та бюджетът е превел на “Вагнер” около 1 милиард долара. След бунта не е ясно кой е плащал на бойците.

В края на 2019 г. е разкрит тайният кодекс на честта на “Вагнер”. Между заповедите, които бойците трябва да спазват, са защитата на интересите на Русия винаги и навсякъде, да ценят честта на руския войник, да се бият не за пари, а за победа.

Според британското разузнаване частната военна компания се опитва да вербува затворници, за да компенсира липсата на доброволци. Обещавали им в замяна да намалят присъдата и да получат добро заплащане.

Бият се в Сирия, като режимът на Башар Асад ги компенсира с 25% от добива на нефт и газ от находищата, които охраняват. В Африка пък обявяващи се за независими, но свързвани с Пригожин компании придобивали концесии за злато в Централноафриканската република и в Судан.

Пригожин открито напада министъра на отбраната Сергей Шойгу и шефа на генщаба Валерий Герасимов, че руската армия е виновна за жертвите на “Вагнер”. Бойците тръгват към Москва и стигат на 250 км от нея. Пригожин е обвинен в опит за въоръжен метеж и е изпратен в Беларус. Путин застава на страната на Шойгу и Герасимов. Лидерът на “Вагнер” загива в самолетна катастрофа.