Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Велчева заедно с дъщеря си Мария.
Екатерина Велчева заедно с дъщеря си Мария.

Екатерина Велчева твърди, че бившият ѝ я смазва от бой пред блока ѝ, заедно с баща ѝ, а две жени натикват детето в кола и изчезват

Прокуратурата повдига обвинения за отвличане и принуда на Александър Кръстев, срещу когото има 3 заповеди за защита от домашно насилие и 4 наказателни дела

Кръстев: Не съм я пребивал и не съм отвлякъл дъщеря ни. Те биха мен

Социалните: “Няма да изведем детето от дома му, то не е в риск”, въпреки че там се отглежда от баба с шизофрения

На 24 юли конната състезателка и бивша Мисис България Екатерина Велчева, известна с фамилията Дунева, имала уговорка с баща си да отиде в дома ѝ в 7,30 часа сутринта. Планът бил да закарат 6-годишната ѝ дъщеря Мария на детска градина, а нея на работа. Тази предпазна мярка Велчева е взела отдавна, тъй като с бащата на детето ѝса разделени от 2020 г. След няколко години тормоз тя решила да напусне Александър Кръстев, но кошмарът, в който живеела, се превърнал в истински ад. Получава заплахи за убийство, за побой и най-страшното - че никога повече няма да види момиченцето си.

“Във въпросния ден ние с Мария се подготвяхме да излезем от апартамента, когато чухме викове за помощ - разказва пред “24 часа - 168 истории” Екатерина Велчева. - Домът ни е на първия етаж и бързо излязохме пред блока. Тогава видяхме 71-годишния ми баща да лежи на земята,

целият в кръв,

а Александър го удряше с юмруци в главата и го душеше. Беше му взел телефона, така че да не може да ни предупреди да не излизаме. Мисля, че баща ми си беше глътнал езика. Гледката беше страшна. Александър ни видя. Ние тръгнахме да бягаме и влязохме във входа. Искахме да се скрием от него. Опитвайки се да извадя ключовете и да отключа, той ме настигна и ме удари с юмрук отзад в главата. Паднах на земята. В този момент се появиха две непознати жени, които помислих, че ще ми помогнат, но те всъщност грабнаха Мария. Тя започна да плаче и да крещи:

“Мамо, помогни ми! Помощ! Помощ!”

Те събориха детето на земята и с влачене го изведоха от входа. Аз станах, въпреки че бях зашеметена, за да се опитам да ги спра. Александър обаче ме настигна и отново ме удари отзад по главата с юмрук. Той винаги прави така, за да нямам синини. Ръцете и краката ми бяха окървавени. Стовари ме на земята, а единственото, което видях, е, че тези две жени натикаха детето в една сива кола и избягаха. Крещях: “Помощ, помощ!”, а баща ми лежеше на 3 метра от мен. По чудо той някак сам се съвзе.”

Велчева не е виждала дъщеря си близо 2 месеца.
Велчева не е виждала дъщеря си близо 2 месеца.

Случаен минувач видял кървавия ужас и подал сигнал на 112. Четири полицейски коли дошли за минути и Александър не могъл да избяга. Извикали и Бърза помощ.

От СДВР обясниха пред “24 часа - 168 истории”, че на 24 юли въпреки

побоя над двама души

няма данни за извършено престъпление от страна на Александър Кръстев.

“Има наблюдаващ прокурор, който следи случая, и към него се изпращат всички сигнали. Има образувани няколко досъдебни производства срещу Александър Кръстев”, допълниха от полицията.

“Показах на полицаите 3 издадени и влезли в сила заповеди за защита от него - подчертава Велчева. - Едната е за домашно насилие върху мен, втората е, че няма право да ме доближава на по-малко от 100 м, и третата е за спечелено дело за домашно насилие над мен и детето. Имам още едно спечелено дело срещу него и наказателно дело за заплаха за убийство. Той ги наруши, а МВР не го задържа. Казаха официално, че нямало достатъчно данни за извършено престъпление, а още в същия ден прокуратурата му повдигна обвинение за отвличане, принуда и домашно насилие и в тези документи пише незабавен арест, но това не се случва. Там пише, че в този случай на отвличане има и домашно насилие над детето, щом е станало свидетел на побой над майка си.

На 14 август прокуратурата му повдигна още едно обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на мен в деня на отвличането на детето. Но никой не прави нищо, дъщеря ми е още при него. Социалните не ми съдействат, нито полицията. А аз можеше да не съм жива. Спомняте ли си, имаше една Елена с ограничителна заповед, но вече е мъртва, защото точно такъв мъж не беше задържан. И едно момиче застреляно и натоварено в багажник, също със

заплахи за убийство,

но отново никой не беше направил нищо. Аз може да съм следващата. Не знам в кой момент Александър може да ме убие, за да ме отстрани от пътя си и да вземе детето за себе си. Имам издадени 4 съдебномедицински удостоверения за зверски пребивания през годините, в които живеех с него. Всичките в присъствието на детето.”

Всички документи по случая - заповедите за защита, медицинските за

побоя над Екатерина,

докладите от социалните работници - са предоставени на екипа ни като доказателства за думите на Велчева.

От побоя досега конната състезателка не е виждала детето си и не знае какво се случва с него. Търси съдействие от различни институции, но такова не получава. От СДВР ни обясниха още, че по случая е създадена специална комисия от няколко различни институции, включително “Закрила на детето”, която е установила, че няма данни за насилие над 6-годишната Мария, тя не е в риск и затова няма да бъде изведена от дома на баща си Александър.

Нелепото в случая е, че явно не се взема предвид, че родителските права са присъдени на майката и че момичето е взето насила от Кръстев, а не по законовия ред.

Екипът ни се свърза с бившия мъж на Велчева, който разказа съвсем

различна история за случилото се на 24 юли.

“Това, което обяснява Екатерина, няма нищо общо с истината - категоричен е Александър Кръстев. - На 24 юли аз лично се обадих на полицията, защото тя и баща ѝ нападнаха мен. Как ще я пребия, а тя след 1 час ще е на крака в районното с рани само по колената и те бяха от това, че ме беше ритала. Не аз бия тях, а те мен. Детето не беше отвлечено. Аз отидох с мои приятели там, които всички се познават с Екатерина.

Никакви две жени не са отмъкнали детето. Бях с 10 човека свидетели. Имам и клипове. Отидох да взема детето, защото има съдебно разпореждане за летен отпуск на Мария с мен, но Екатерина укриваше детето с цел да го манипулира. 4 поредни режима на личен контакт тя не е спазила. Срещу нея и баща ѝ имам заведени две заплахи за убийства. Аз също имам две заповеди срещу нея, баща ѝ и майка ѝ за незабавна защита. Само през последните 3 месеца към Екатерина съм завел над 15 дела за домашно насилие над детето.

Защо не покаже тези документи? Има и две съдебномедицински експертизи, които подкрепят моите твърдения, че тя малтретира дъщеря ни. Детето не иска да я чуе и да я види. Не искам да излизам медийно и да я плюя, защото смятам, че дъщеря ми трябва да има майка и баща, но вече не може така. Те нарушават съдебните разпореждания.

Изобщо не съм я малтретирал и през годините, в които сме били заедно

Когато тя роди, нещата се промениха. Мислех, че ще се поправи, но стана по-зле. Няма как да позволя да бие дъщеря ни и да я тормози. Изкараха и майка ми, че е с шизофрения, но това изобщо не е вярно. Преди години тя наистина не беше добре и влезе в психиатрична клиника, но защото нейната майка беше починала и тя го прие много тежко.”

Бившата Мисис България обаче има друга теза и смята, че Кръстев е човекът, който лъже.

Една от мерките за закрила срещу Александър Кръстев
Една от мерките за закрила срещу Александър Кръстев
Този документ показва, че временно родителските права за детето са присъдени на Екатерина Дунева.
Този документ показва, че временно родителските права за детето са присъдени на Екатерина Дунева.
Част от доклад на социалните, в който са подчертани думите на 6-годишната Мария.
Част от доклад на социалните, в който са подчертани думите на 6-годишната Мария.

“След множество побои над мен и обиди аз и Мария се изнесохме от неговия дом през 2020 г. - споделя конната състезателка. - Преместих се в собствен апартамент в столичния квартал “Слатина”. Александър не знаеше къде живея до 2021 г. След като ме беше следил многократно, на 30 ноември ме причака и ме заплаши с думите, че ако не му дам детето, ще ме убие. Тогава го взе насила за първи път. - След 10 дни полицаи от 5-о РУ на СДВР в съвместна акция с Дирекция “Социално подпомагане” (ДСП) - “Оборище”, изведоха Мария от дома му и ми я върнаха. Тогава и двамата заведохме дело за родителски права. Междувременно медиите откриха, че майката на Александър - Валентина, която се грижи за Мария, когато тя е при него, е с шизофрения. Тази жена е бита и от Александър, и от мъжа си. През 2014 г., след като синът ѝ ѝ чупи носа и няколко ребра, тя подава жалба срещу него и завежда дело. Изпратила съм ви документите като доказателство.

Веднага след репортажа за психично болната баба съдията разпореди засега родителските права да са на мен, местоживеенето на Мария да е на моя адрес, като Александър има

право да вижда детето в първата и третата събота два пъти в месеца,

без преспиване, и то в присъствието на трето лице, което аз избера, за да се чувства тя спокойно. Това решение действа и в момента, като делото все още не е приключило.”

По думите на конната състезателка през 2022 г. бившият ѝ мъж отново отвлича детето за 12 дни, но го връща. “Основният проблем е, че временното решение на съдията включва още, че Александър има право на летен отпуск с дъщеря ни - 15 дни през юли и 15 дни през август - допълва тя. - Първият трябваше да започне от 16 юли до 30 юли. На 16 юли той дойде да вземе Мария в присъствието на екип от социални работници за дете в риск, които

да преценят дали тя може да тръгне с него

Така определи съдията. Те дойдоха вкъщи и говориха с детето насаме. То им беше казало, че не иска да ходи при баща си, защото го е страх от него, ще го кара да лъже и няма да я върне при мен. Обикновено се крие в гардероба или под масата, когато баща ѝ идва, и никой не може да я изкара оттам. Социалните не му дадоха детето, защото то не пожела да тръгне с него. Така беше от май, Мария не иска да ходи при него. Той се озлоби и я взе на 24 юли насила с оправданието, че летният му отпуск с нея тече. Само че съдията не му е дала право да дойде да ме пребие и да отвлече детето. На 30 юли той трябваше да го върне, но не го направи и затова започнах да търся социалните работници и медиите.”

Междувременно на 1, 2 и 3 август Екатерина, Александър и Мария е трябвало да се явят на тройна психиатрична експертиза по делото, за да се реши как ще завърши делото с родителските права.

“Трима детски психолози чакаха той да доведе детето,

но това не се случи - категорична е Велчева. - На първия ден трябваше да се явим първо аз и Мария, а след това той и Мария, за да се оцени емоционалната привързаност на детето към родителите. Не знам как това ще се случи, след като тя не ме е виждала повече от месец, а последният ѝ спомен е как лежа на земята пребита, докато две жени я отвличат. При социалните в “Слатина”, където е моето местоживеене, Мими казва, че баща ѝ я кара да ги лъже и какво точно ѝ е обяснил: “Когато дойде една леличка, ще ѝ кажеш, че майка ти не те обича и не иска да се грижи за теб”.”

Тези думи са записани в доклад на социалните работници, който бе предоставен на екипа ни. Разказите на детето са подчертани в жълто.

Конната състезателка се е срещнала с представители на Агенция “Социално подпомагане”, но те ѝ казват, че нищо не могат да направят, защото докладите на служителите от ДСП “Оборище” за Александър Кръстев са положителни. Там е неговото местоживеене.

“Според тях Мария се чувства много добре при него и не иска да се върне при мен - споделя Екатерина. - Нали разбирате, че това е един театър. Той знае кога ще дойдат двете социални работнички. Те минават за половин час, там всичко е прекрасно, те пишат, че детето се гледа в добри условия. Те задават въпроса на Мария дали иска да отиде при майка си, но тя им казва: “Не, не искам”. Как да им каже, че иска, като те ще си заминат, а тя остава с бащата насилник, който ще започне да я тормози защо така е отговорила.”

От Агенция “Социално подпомагане” обясниха пред вестника ни, че за Мария е предприета

мярка за закрила в семейна среда

по случай на дете в риск.

“Във връзка с подаваните сигнали от майката за неспазване на режим на лични контакти и упражнено насилие от страна на бащата ДСП са организирали срещи по Координационен механизъм при насилие, на които е взето решение, че в интерес на детето е в спешен порядък то да бъде подготвено и изслушано в “Синя стая” предвид ескалиращите конфликтни ситуации между родителите и противоречивата информация, която детето дава, когато е при единия родител и когато е при другия - допълват от агенцията. - По повод жалбите от майката след 24.07.2023 г. ДСП е сезирала писмено и други институции, ангажирани по случая на детето: СДВР, Софийския районен съд, Софийската районна прокуратура.

Във връзка с разнопосочната информация, с която разполага ДСП от медицинските специалисти по случая, е сезирано и Министерството на здравеопазването. Извършена е проверка от Инспектората на АСП, резултатите от която показват, че комуникацията между бащата и майката е във фаза на ескалация на конфликта. Детето е въвлечено в него, а постигането на ефективни действия в работата по случая на детето е силно затруднено.”

Нито Агенция “Социално подпомагане”, нито СДВР ни отговориха ясно на въпроса защо при побой над майката и насила взето дете то все още не е изведено от къщата на бащата, а е оставено там, след като вече дори е изтекъл режимът на летния отпуск.

“Надявам се тази гласност на случая да ми върне детето и институциите да се задействат”, категорична е Екатерина Велчева.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Екатерина Велчева е известна конна състезателка
Екатерина Велчева е известна конна състезателка