Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Георги Рачев КАДЪР: bTV
Проф. Георги Рачев КАДЪР: bTV

"Това, което се случи вчера, се случва обикновено на 50 години или повече. Вчера почнахме с 70-90 литра до 7 сутринта, рядко е над тези места да останат такива силни валежи, те се местят, но сега останаха там". Това каза проф. Георги Рачев пред bTV.

"Натрупа се феноменално количество дъжд, 330 литра на кв. м, страшно е. Тези суходолия, този специфичен климат, те стоят и си кротуват по 5-10 години. Аз на "Градина" за 40 години съм виждал 5-7 случая, където водата е изравяла капанчета, но толкова много вода от много време не е имало", коментира още професорът, като посочи, че такова голямо количество в района е падало последно в Ахтопол през 1994 г. - над 400 литра на кв. м.

"Някои от тези суходолия са засипани и продадени като места, което вече е нашия човешки принос. Природата обаче е безжалостна, нея не я интересува кой си. В Гърция всеки като ходи, вижда празни, но почистени дерета, за да изхвърлят водата към морето. Трябва да се съобразяваме с тези неща, навсякъде се срещат такива суходолия, които се пълнят с вода", обясни още той.

"В Гърция - Волос, там е много страшно. В Турция също, там бяха потопени точно заради антициклона и топлия въздух - средиземноморския, богат на влага",  каза още проф. Рачев. И допълни, че "България не само по морето е така, миналата година разглеждахме това и в Карловските села, трябва да се съобразяваме". Според проф. Рачев "днес може да прикапе, но атмосферата почва да се стабилизира".