Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИНАЛО: Патриарх Максим благославя президента при встъпването му в длъжност.
МИНАЛО: Патриарх Максим благославя президента при встъпването му в длъжност.

На точката на замръзване са отношенията между президентството и Българската православна църква (БПЦ).
Президентът Росен Плевнелиев тотално се е дистанцирал от Църквата и не търси никакви контакти нито с Негово Светейшество патриарх Максим, нито с представители на висшия клир - епархийските митрополити, които са членове на Светия синод, твърдят пред “168 часа” висши духовници, крайно недоволни и разочаровани от поведението на държавния глава.
“Плевнелиев е първият български президент, който е започнал странна политика на изолиране на БПЦ за разлика от предшествениците си Георги Първанов, Петър Стоянов и д-р Желю Желев, които
винаги търсеха духовна подкрепа и упование
в църковната институция”, твърдят източниците ни в расо. Според тях било прецедент държавният глава демонстративно да пренебрегва владиците. Те били огорчени,че вече девети месец откакто е започнал мандата си, нито веднъж настоящият президент не е изпратил в Българската патриаршия покана за официална среща с дядо Максим и с архиереите. “В Светия синод не са получени досега покани за срещи. Може би президентът е прекалено зает и затова в програмата му не се предвиждат контакти с представители на БПЦ”, сподели висш духовник. Неговите събратя избягвали да говорят по тази “болна тема”, която предвещавала разделителна линия президент - Църква.
“Поне аз не зная президентът да се е обръщал към Негово Светейшество патриарх Максим за среща. Вярно, той в последно време беше малко болен”, заяви за “168 часа” ловчанският митрополит Гавриил. Специална среща на държавния глава с митрополитите не е имало, но на отделни мероприятия сме се срещали, уточни Ловчанският владика.
Начало на
 очертаващото се разделение с президентската институция
поставя скандално изявление на президента в популярно телевизионно шоу. Тогава пред многобройна аудитория държавният глава предположил, че в предишен живот в 1730 година е бил ирландска пастирка. Думите му “Поне не съм се прераждал често, защото колкото по-рядко го правиш, толкова по-стойностен живот водиш”, буквално вбесили архиереите, които са “наблюдавали отвратени от дъното на душата си медийната изява на най-видния човек в държавата”. Президентът смятал, че на по-често прераждащите се им се дават шансове да се поправят.
“Църквата смята за крайно неприемливо и, колкото и грубо да прозвучи, като изцепка това изявление на ръководителя на държава, в която основната религия е православието. Християнското учение категорично отрича прераждането”, обяснява висш столичен духовник. Той се позовава на Посланието на св. Апостол Павел до евреите, 9 глава, 27 стих. Тук е записано, че на човеците е отредено да умират един път.
Обтегнатите отношения между Църква и президентство проличават и на националния празник Трети март. На първия прием на президента в Гербовата зала на “Дондуков” 2 освен
 редовно отсъстващата му съпруга
липсват и представители на Църквата. “Нямаше официална покана, защо президентът страни от Църквата е загадка с много неизвестни”, коментират наши източници от Синодалната палата. “На такива официални приеми винаги предшествениците на Плевнелиев са канили патриарха. И той е присъствал на честванията”, обясняват запознати. Те уточняват, че даже президентът Петър Стоянов, който открито подкрепял алтернативния синод на Инокентий, никога не пропускал да се срещне лично с Негово Светейшество на тези приеми.
Отсъствието на държавния глава от официални богослужения, които са от национално историческо значение, особено дразни представителите на Църквата. Появата на Плевнелиев на светлия християнски празник Великден много преди да започне Светата литургия, в рамките на десетина минути, се отчита като пренебрежително отношение от страна на духовниците. “41-вата годишнина от интронизацията на патриарх Максим, което е важно събитие в живота на БПЦ, не беше почетено от държавния глава”, отбеляза архиерей. Това според него било ясен знак, че Плевнелиев умишлено избягва духовниците. Той не криел причината за наложената дистанция - агентурното минало на 11 епархийски митрополити, които Комисията по досиетата обяви като агенти на Държавна сигурност.
Синодалните старци били оскърбени от искането на президента в българската делегация за честванията на 24 май в Рим
да не бъдат включвани владици - агенти на ДС
по време на тоталитарния режим. Служител от президентството неприятно изненадал в последния момент преди заминаването Синода. Тогава положението спасил викарийният епископ в Западно- и Средноевропейска епархия Антоний. Негово преосвещенство се ползва с авторитет в църковните и дипломатическите среди в Европа.
Архиереи били буквално в потрес от поканата на президента към папа Бенедикт XVI да посети България в удобно за него време. “Поканата предвещава скандал с Църквата, тъй като не е съгласувана с патриарх Максим”, категоричен бе висш духовник пред “168 часа”. Според него предложението на държавния глава било направено през главата на българския църковен лидер. “Ако папата разбере, че патриархът е пренебрегнат в случая, едва ли би приел поканата да посети България”, твърдят богослови. Те, подобно на голяма част от владиците, са гневни на президента, че се е срещал с папата в Рим, а с българския патриарх - не.
Някои от митрополитите реагираха доста остро на отправената покана ръководителят на Светия престол да посети страната в най-скоро време.
“Патриарх Максим беше явно пренебрегнат с прибързаната оферта от страна на президента. Това е канонически въпрос, но светските хора не го разбират”, сподели митрополит на епархия в Северна България. Епископ не пести негативните квалификации относно самодейността на президента. Според него “изхвърлянето с папската визита” било
намеса в делата
 на Църквата
от неграмотност. Така било възможно посещението на папата да не стане факт, докато българският патриарх не одобри поканата. До този момент Първосветителят на БПЦ не е изразил мнение дали е съгласен държавният и църковен глава на Ватикана да гостува в България. Предшественикът на сегашния папа Йоан-Павел пристигнал у нас преди години след доста перипетии около визитата, само със съгласието на дядо Максим, спомнят си църковници.
 Серията от “президентски гафове” продължава да ядосва епархийските митрополити. На нито едно от националните чествания на историческо събитие, където присъствали архиереи, президентът не се обръщал към владиците с “Ваше Висопреосвещенство”. Не им целувал ръка като на Божии служители, както повеляват църковните канони. Това било малкият проблем. Архиереите недоволствали, че държавният глава не е поискал среща с патриарха за решаване на проблемите на Църквата и отношенията  с държавата.
“Действително, президентът не е имал официална среща с патриарха и митрополитите. Нямало е конкретен повод. А и от Синода не са искали среща”, заявиха от прессекретариата на президента.
За разлика от Плевнелиев отвореност към Църквата, желание за контакти и почтително отношение на християнка показва вицепрезидентът Маргарита Попова, не спират похвалите по неин адрес от духовници.
“Провели сме много срещи и разговори с г-жа Маргарита Попова. Тези срещи ни уверяват, че тя има отговорно държавническо мислене, което включва поддържане и поощряване на традиционната духовност и култура в България - Светото Православие. Православната кауза има културоформираща, националнообединяваща и много важна социална роля за единството на обществото”, каза д-р Десислава Панайотова, главен експерт в Културно-просветния отдел при Светия синод. Експертката е особено удовлетворена от желанието на вицепрезидента да съдейства по всякакъв начин за решаването на въпроса с обучението по религия в детските градини и училищата.

Държавник за подражание

Пример за почтително отношение и изключителен респект към Българската православна църква и нейните служители е бившият премиер Симеон Сакскобургготски, казват членове на Светия синод. Монархът се сочи и като премиерът на България, който милеел за добри държавно-църковни взаимоотношения и работил през своя мандат в тази посока.
“За разлика от президента Плевнелиев г-н Сакскобургготски още при встъпването си в длъжност покани патриарха заедно с митрополитите в двореца “Врана”, където живее, и разговаря с всеки поотделно в кабинета си”, спомнят си владици, поканени на прием при бившия цар.
Трогнати от изключително топлото, християнско отношение на бившия премиер, църковното настоятелство при патриаршеския храм “Св. Александър Невски” и до днес държи на практиката той да чете “Символът на вярата” по време на Светата литургия. За царското семейство има специално място в храма.

МОЛИТВА: Бившият премиер чете “Символът на вярата”.
МОЛИТВА: Бившият премиер чете “Символът на вярата”.