Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Судха Мурти (вляво). СНИМКА: Wikimedia Commons
Судха Мурти (вляво). СНИМКА: Wikimedia Commons

73-годишната Судха Мурти, чийто съпруг е милиардер, пътува по света с печка, за да си готви сама

Тя е на 73 г. с вид на хрисима баба, но всеки път, когато си отвори устата пред журналист, предизвиква толкова коментари, че вече си спечели славата на една от най-тролените личности в родината си. Судха Мурти е индийска писателка и филантроп. И макар да е омъжена за един от най-богатите хора в Индия и нейният зет да е министър-председател на Великобритания, тя продължава да живее скромно и да пропагандира, че това е особено важно. При това е толкова последователна в прокарването на своите житейски разбирания, че е в състояние да предизвика спорове дори с участие в кулинарно предаване, и то между хора от цял свят.

Една от последните изяви на Судха Мурти беше по повод вегетарианството. Пред популярна индийска телевизионна програма тя разкри, че докато пътува в чужбина, си носи собствена храна и малка печка, на която да я приготвя, защото се ужасява, че някой може да ѝ

направи вегетарианско ястие с прибори,

с които преди това е готвено месо. Навремето така постъпвали и нейните баби. Един от най-големите ми страхове е, че една и съща лъжица може да се използва и за двете храни, каза Судха Мурти. Тя на няколко пъти се нарече “чиста вегетарианка” – описание, което милиони индийци използват, за да се разграничат от онези, които се идентифицират като вегетарианци, но ядат яйца. Точно тези ѝ думи обаче предизвикаха най-големи спорове в социалните мрежи, тъй като се свързват с кастовата система в Индия и представата, че консумацията на месо има отношение към човешката чистота.

По-рано тъщата на британския премиер Риши Сунак пък се превърна в гореща новина, след като разказа как английски граничен служител я попитал дали не се шегува, след като прочел във формуляра ѝ за влизане в Обединеното кралство, че ще отседне на Даунинг стрийт 10, където е лондонската резиденция на министър-председателя. По думите на Судха Мурти тя и друг път имала подобни конфузни ситуации, защото носи традиционни индийски дрехи. Служител на авиокомпания например допуснал, че тя по погрешка се е наредила на опашка за бизнес класа, след като е облечена с прекалено обикновено сари.

Судха и съпругът ѝ Нараяна Мурти винаги са подчертавали непретенциозния си начин на живот на фона на милиардите, които са спечелили благодарение на своята находчивост. Господин Мурти е създател на Infosys - една от най-големите технологични компании в Индия, чиито активи се

оценяват на близо 16 млрд. долара

Основава я през 1981 г. със заем от жена си от 10 000 рупии, или около 220 лева, и шестима съдружници. Днес фирмата има десетки дъщерни дружества по цял свят и хиляди служители, а тъстът на британския премиер обича да разказва как един арест в България на младини е променил възгледите му за живота.

Нараяна Мурти попаднал зад решетките, защото разговарял на френски с нашенка за случващото се в страната ни. Взели го за шпионин, но го пуснали, след като установили, че е от братска Индия. Трите дни без легло, храна и вода в български арест обаче пренаредили житейските му разбирания и от “объркан комунист се превърнал в решителен и състрадателен капиталист”. Дал си сметка, че за да просперира една страна, в нея трябва да се създават работни места и да се дава шанс и на бедните хора да се образоват.

Затова голяма част от богатството си насочва към благотворителна фондация, която съпругата му ръководи, а дъщеря си Акшата Мурти възпитават спартански.

“Парите могат да ви осигурят известни удобства, но те имат ограничено действие и след като осъзнаете, че се превръщат в бреме за вас, е добре да ги дарите. Парите са тежка торба на гърба. Трябва да водите прост, лек живот”, казва Судха Мурти. Тя не се срамува да признае, че има сарита, които носи и по 25 г. Не защото няма пари за нови дрехи, а защото е убедена, че е по-добре да живееш с малко и да споделяш това, което имаш, с възможно най-много хора. Затова, макар да е на пенсионна възраст, поне 20 дни месечно тя пътува по благотворителни дейности на семейната фондация. Също така винаги намира начин да популяризира тезите си за непретенциозен начин на живот и в детските книги, които пише.

Някои индийски медийни коментатори смятат, че популярността на Судха Мурти расте, защото тя пропагандира житейски разбирания, които могат да ни спасят от пагубното въздействие на консуматорската ера. Други обаче твърдят, че тя не притежава никаква експертиза по въпроса, но ѝ се дава трибуна заради световната известност на нейния зет Риши Сунак.

“Каква е квалификацията на Судха Мурти, за да участва във формулирането на образователната програма на индийските студенти? Мой приятел отбеляза, че това е уникална индийска черта – всеки, който направи малко пари, да се третира като експерт по всичко”, написа в туитър писателят и университетски преподавател Рохит Чопра. За часове постът му получи хиляди коментари. Той бе по повод информация, че тъщата на британския премиер е била включена в националния комитет за учебни програми на Индия. За да подчертае прекаленото ѝ преекспониране, писателят предложи известен индийски крикетьор да участва в екипа, определящ данъчната политика на страната.

Почитателите на Судха Мурти обаче припомниха, че тя има своя успешна кариера още преди

съпругът ѝ да бъде наречен Стив Джобс на Индия,

а зет ѝ да стане министър-председател на Великобритания. Тя е магистър по компютърни науки от Индийския научен институт, първата жена - инженер, наета от най-големия производител на автомобили в Индия, и един от най-продаваните автори на детски книги. Няколко пъти е получавала различни граждански награди в Индия заради мащабната благотворителна дейност, която ръководената от нея семейна фондация развива в селски райони.

“Може би съм най-добрият инвеститор в Индия или в света... не знам”, подхвърли шеговито веднъж Судха Мурти по повод решението си да даде заем на своя съпруг, за да създаде Infosys във време, когато софтуерната революция е още в зората си. Нараяна Мурти е убеден, че бъдещето е на IT сектора, и се оказва прав. Стартиралата в едностаен апартамент през 1981 г. компания днес е сред най-сериозните играчи в Индия, а създателите ѝ имат славата на визионери, чиито идеи е добре да се чуват, дори да не си съгласен с тях.