Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американските военни често използват “Страйкър” за учения на полигон “Ново село”.
Американските военни често използват “Страйкър” за учения на полигон “Ново село”.
  • 2,7 млрд. лв. са за нови бронирани машини “Страйкър” от САЩ
  • Швеция ще вземе поръчката за брегова артилерия, а Франция за гаубици

Нов подход, при който купуването на оръжия не става с търгове, а с директни разговори с правителствата на съюзниците от НАТО, е започнало да прилага Министерството на отбраната. Целта е така да се ускори модернизацията на армията, както бе предвидено в програмата за 13 спешни проекта за превъоръжаване, изготвена от служебния кабинет на Гълъб Донев. Според нея за следващите 8-9 г. България ще купи нови оръжия за около 10 млрд. лв.

Само до края на 2023 г. военните ще опитат да сключат сделки за поне 5 млрд. лв. Според закона за бюджета за 2023 г. те разполагат със 100 млн. лв. за първо плащане на новите бойни машини на пехотата, 545,7 млн. лв. за нови торпеда, ракети и ракетни комплекси - тези суми са предвидени в централния бюджет. Отделно в бюджета на Министерството на отбраната са предвидени 481 млн. лв. за капиталови разходи и модернизация и правото МО да поеме нови задължения за 1 млрд. лв.

Новата схема за договаряне на оръжейните сделки бе задвижена още при служебното правителство. Покупката на нови бронирани бойни машини за пехотата е първата сделка, която трябва да се осъществи по тази схема.

Закупуването на новите бетеери е разпределено към САЩ, стана ясно още при служебния министър Димитър Стоянов. А на 1 септември Пентагонът и Държавният департамент на САЩ уведомиха Конгреса, че планират да продадат на България бронирани бойни машини

“Страйкър” на цена максимум $ 1,5 млрд.

От уведомлението става ясно, че тази цена е максимална. За нея американците ще ни продадат 183 бронирани машини - 90 машини за пехотата XM1296 Dragoon (ICVD), 17 машини за пехотата M1126 (ICV), 9 машини за инженерните части M1132 (ESV), 33 командни машини M1130 (CV), 24 машини за медицинска евакуация M1133 (MEV), 10 машини M1135 за ядрено, биологично и химическо разузнаване (NBCRV), 5 броя тежки и леки камиони-прицепи (HEMTT и LET), 5 броя влекачи (MCRS), 2 броя камиони M1120A4 HEMTT, 5 броя влекачи M984A4 Wrecker HEMTT, 107 броя 7,62-милиметрови картечници M240 Coaxial. Това е максималната оферта и по нея тепърва ще бъде подписан договор.

Плановете са

следващата седмица в България да пристигне американска делегация,

в която ще има и представители на производителя “Дженерал дайнамикс”, които да разяснят офертата си. Много е вероятно на първия етап България да поиска намаляване на машините, които ще бъдат закупени, и така първоначалната цена от 2,7 млрд. лв. да бъде свалена. Досега България планираше да закупи до 150 нови бронирани бойни машини, които са достатъчни за оборудването на две батальонни бойни групи. Дори и за тази бройка на търговете бяха предложени оферти, по-високи от първоначално планираните 1,5 млрд. лв. В търга за последно участваха финландската “Патрия” и американският концерн “Дженерал дайнамикс”, като техните цени бяха също над 2 млрд. лв.

Независимо от това дали ще бъде постигнато намаление на цената при преговорите със САЩ, военните ще бъдат принудени да минат през парламента, преди да стане факт сделката. Ще трябва обаче да се промени както проектът за инвестиционен разход, който в сегашните си параметри е от 2018 г., така и цената на сделката. Впоследствие ще е нужно и специално одобрение от депутатите за подписания договор. Целта на армията е да приключи сделката до края на тази година, възможно е дори да опитат да направят първото плащане по нея. За разлика от първата покупка на изтребители F-16 от САЩ, когато България трябваше да плати 2 млрд. лв. накуп, този път е възможно разсрочено плащане. За целта в бюджета дори са предвидени 100 млн. лв. за първата вноска за новите бронирани бойни машини. Като бонус за България е предвидено

част от производството на бронираните машини да бъде извършено в български военни заводи

Крайната цел е страната ни да стане регионален център за ремонт и поддръжка на тези бойни машини.

Пак до края на годината военните ще опитат да договорят нови трикоординатни радари за над 400 млн. лв. 3 D радарите са важни както за новите изтребители F-16, които започват да пристигат от 2025 г., така и заради сложната ситуация в Черно море, при която Русия се опитва да контролира изцяло цивилното корабоплаване. При тази сделка все пак Министерството на отбраната реши да проведе търг. Вече са отворени офертите от фирмите кандидатки. Това са “Локхийд Мартин”, които произвеждат и изтребителите F-16, израелската “Елта”, италианската “Леонардо”, испанската „“Индра” и френската “Талес”. Тръжната процедура е с клауза за наличие на основен интерес в отбраната, което реално прави сделката необжалваема, независимо дали избраната оферта е най-добрата, или не. При правителството на ГЕРБ се очакваше покупката на трикоординатните радари да бъде насочена към “Локхийд Мартин” като бонус към сделката за F-16. Засега този вариант не е отпаднал, но израелците също са сериозен кандидат да доставят радарите, обясниха източници от военното министерство.

Без състезание и отново до края на годината обаче трябва да приключи друг от спешните за отбраната на Черно море проект. Това е сделката за брегова артилерия, която се очаква да е на стойност около 50 млн. лв. Тук за изпълнител е избрана шведската компания “Сааб”, същата от която военните решиха да купят и въоръжението и ракетите на двата нови модулни патрулни кораба, които строят германците от “Люрсен” и българският им подизпълнител “Делфин”.

Първоначално двата кораба за 1 млрд. лв. бяха купени от бившия военен министър Красимир Каракачанов без въоръжение, за да може проектът да влезе в определената от парламента цена. Впоследствие правителството на Гълъб Донев одобри покупката на ракети и установки за корабите от шведската компания “Сааб”. Моделът на ракетите е RBS-15 Mk3, като предварителните изчисления бяха, че за въоръжаването на двата кораба ще са нужни между половин и един милиард лева. За да се избегне тромавата процедура с минаването през парламента, каквато към онзи момент нямаше, тогавашният военен министър Димитър Стоянов реши закупуването на въоръжението да става на части. Причината е, че депутатите трябва да одобрят всяка военна сделка за над 100 млн. лв., докато тези до 50 млн. лв. минават одобрение само от Министерския съвет.

Същите ракети RBS-15 Mk3 са избрани и за бреговата артилерия, обясниха пред “24 часа” източници от отбранителното министерство.

Причината е, че така ще има съвместимост на боеприпасите между корабите и бреговата артилерия и съответно ще се икономисват средства от покупката на боеприпаси.

Към Франция пък се планира да бъде насочен друг от големите проекти за модернизация.

 Той е за закупуването на 155-милиметрови гаубици. Според предварителните планове на МО ще са нужни до 500 млн. лв. Военните са избрали гаубиците “Сезар” на френската компания “Некстер”. Французите бяха сред първоначалните кандидати и за доставка на бронирани бойни машини. Засега обаче

проектът за нови гаубици остава на заден план

и задвижването му ще се случи едва след като военните са сигурни, че ще имат достатъчно финансиране.

Освен това закупуването на артилерия не е сред най-спешните проекти, защото в момента армията има достатъчно способности като брой оръдия и разнообразие на артилерийските системи. Единственият проблем е, че те са от съветски калибри и съответно единствените производители на боеприпаси се намират в България, т.е. в случай на война съюзниците от НАТО няма да имат възможност да ни помагат с боеприпаси. Този проект бе предвиден за 2024 г., но е много вероятно да изчака поне до 2025 г.

Доста по-бързо, пак до края на 2023 г., се планира Министерството на отбраната да задвижи покупката на нови системи за противовъздушна отбрана. Тук реално проектите са два. Първият е за закупуване на ПВО на ниво бригада, който се очаква да струва до 500 млн. лв., а вторият е за цялостно обновяване на зенитно ракетните комплекси, където планираните средства може да достигнат 2 млрд. лв. Първоначално ще бъде стартиран по-малкият проект. Военните отново ще търсят начини да ползват вече закупени по други модернизационни проекти муниции. Този път съчетаването ще е с ракетите AIM-9X, които бяха закупени за изтребителите F-16. С тях работят системите NASAMS, които са съвместно производство на норвежците от “Кьонигсберг” и американците от “Рейтеон”. Засега те се смятат за фаворити за тези сделки, но реално

военните още не са избрали от кого да закупят ПВО

Така малкият проект на ниво бригада засега е приоритетен, а големият ще изчака поне до 2027 г. Първият обаче вероятно ще предопредели и изпълнителя на големия проект.

Военните обявиха официално, че Италия пък е фаворит да ни продаде две подводници. Тук първоначалните изчисления бяха за стойност до 50 млн. лв., но е вероятно да се окаже по-висока. Подводниците са втора употреба и в момента са на въоръжение в италианския флот.

“Страйкърите” могат да обличат още една броня преди бой

Военните са избрали финално да поискат от САЩ бойни машини “Страйкър”, защото са леки и могат да бъдат транспортирани със самолет, а в същото време са въоръжени с 30-милиметрово оръдие като по-тежките машини “Брадли”. Освен това “Страйкър” имат възможност за оборудване с допълнителна броня, преди да влязат в бой. Комплектът за допълнително брониране се поставя непосредствено на бойното поле, разясниха източници от българското военно министерство.

Бронята на машината осигурява защита от 14,5-мм бронебойни патрони и осколки от разриви на 152-мм снаряди. А пасивната система за защита “Мексас” предпазва дори от поражения на 30-мм бронебойни подкалибрени снаряди на разстояние от 500 м. “Страйкър” е въоръжена с картечници различен калибър и автоматичен гранатомет. Бойната машина тежи 17,2 т, екипажът е от трима души и превозва десант от 9 пехотинци. Това е основната бойна машина на армията на САЩ. С нея са въоръжени две бригади, които носят името ѝ. Именно с рота “Страйкър” САЩ се включиха и в многонационалната бойна група на НАТО в България.