Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите се преместиха под стъкления купол на новата пленарна зала в бившия Партиен дом. 

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите се преместиха под стъкления купол на новата пленарна зала в бившия Партиен дом. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Бившата барета бил близък с бащата на Кирил Петков и искал нещо стабилно, твърди лидерът на ГЕРБ
  • Съпредседателят на ПП не дойде за първия ден на парламента. Вместо него отговори Лена Бориславова през фейсбук

Първо публично признание за ролята на убития бизнесмен Алексей Петров в съставянето на “сглобката” за правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ направи при откриването на парламента Бойко Борисов.

Въпроси за ролята на бившата барета при съставянето на правителството зададе президентът Румен Радев, след като Петров бе застрелян при разходка на Витоша. А неофициално политици от “Промяната” го нарекоха “сглобка на сглобката”. Твърденията са, че Петров и Петко Петков - баща на лидера на ПП Кирил Петков, са организирали помирителни срещи с Бойко Борисов. Досега обаче вече над 2 седмици лидерите на ГЕРБ и ПП мълчаха.

Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова се поздрави с премиера акад. Николай Денков и вицето Мария Габриел преди да се качи на трибуната.
Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова се поздрави с премиера акад. Николай Денков и вицето Мария Габриел преди да се качи на трибуната.
Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той като всички нас, Бог да го прости,

търсеше варианти да се направи нещо стабилно

след тези пет поредни избори, поне законодателната рамка да е факт. Аз винаги казвам истината, така че - срещи сме провеждали с него, той с тях, за да може някакво дори крехко доверие да си имаме, отговори в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А на въпрос дали на Алексей Петров му е бил обещаван пост в държавна институция, Борисов отговори: От мен не. По време на разговорите - не. Ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос.

Лидерът на ДПС Мустафа Крадайъ, заместникът му Ахмед Ахмедов и Делян Пеевски станаха на крака по време на националния химн и този на ЕС.
Лидерът на ДПС Мустафа Крадайъ, заместникът му Ахмед Ахмедов и Делян Пеевски станаха на крака по време на националния химн и този на ЕС.
В средата на август премиерът Николай Денков и вицето му Мария Габриел определиха твърденията за посредничество на Алексей Петров като “измислици” и “спекулации”. Същото гласеше и официална позиция на “Продължаваме промяната”. А бащата на Петков отказа да коментира темата.

Лидерът на ПП Кирил Петков запази мълчание и в петък. Той въобще не се появи за старта на парламента. А на Борисов отговори само Лена Бориславова. В опит да отклони вниманието от разследването на “Турски поток” и изнервен от георадара на “Хемус”, някой претопля и пренаписва истории с бившите си верни кримидругари, написа тя във фейсбук.

Питайте Бойко Борисов. Аз никога не съм се срещал и не съм говорил с Алексей Петров, нямам му телефонния номер.

Ако има някакви притеснителни неща, питайте Борисов и Петков

Аз нито от Борисов, нито от Петков съм чувал за Алексей Петров, коментира и в петък премиерът Николай Денков. Той обясни, че не е питал, защото не го интересува. И допълни, че не е видял елемент на влияние и не знае дали е имало среща.

Категорично заявявам, че съм участвал и в законодателната, и в управленската програма, и в състава на правителството и там името на Алексей Петров изобщо не е споменавано, допълни премиерът.

Запитан дали се притеснява, ако е имало етапи от преговорите за кабинета, за които той не знае, Денков каза: Трябва да има притеснение, ако има поети ангажименти. Аз участвах във всеки етап от сформирането на задачите и екипа на правителството. Не е проблем, ако изпълняваме това, в което аз участвах.

Коалиционните партньори в ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и Румен Христов се поздравиха за началото на новата сесия.
Коалиционните партньори в ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и Румен Христов се поздравиха за началото на новата сесия.
Въпреки очевидното напрежение между партньорите във властта двете управляващи формации дадоха знаци, че правителството ще оцелее. Направиха го дори и в опита си да се дистанцират една от друга заради предстоящите местни избори.

Събрали сме се, за да свършим тези 5-6 неща и засега те вървят. Докато вървят, това ще бъде нещото, което

ще задържи правителството заедно, гарантира Борисов,

който преди дни заплаши с разваляне на сглобката, защото ПП кадруват, без да съгласуват с ГЕРБ.

Ако някой има толкова голям зор от кадрови назначения, той го прави. Някъде дори някои от вас ни слагат хора - както за тотото, които едва ли не ние назначаваме. Това никога не е било важно за нас. Да, имаме и критики, аз съм имал и критики към правителствата, които и аз съм управлявал. Няма идеални неща, трябва да се работи, така че и цените, и инфлацията да се овладяват и да се правят неща, които са в полза на хората, добави Борисов.

Като основни приоритети той посочи промените в конституцията и закона за КПКОНПИ, както и тези по плана за възстановяване, Шенген и еврозоната.

Ние подкрепяме, във важните неща, свързани със законодателството, дори сме водещи. По другите теми - Денков, вътрешния министър, те трябва да говорят с президента, каза Борисов, визирайки рокадата в МВР. (Кой ще замести подалия оставка Петър Тодоров - на 4-а стр.)

Увереност, че правителството ще издържи до следващата година, изрази и премиерът Денков. Аз очаквам да има ротация това правителство, но зависи доколко парламентът ще подкрепи този кабинет. Нашата работа е да си вършим работата, коментира той.

Единствената причина да има редовно правителство е решението на ГЕРБ да постави партийните си интереси на второ място, заяви шефката на групата Десислава Атанасова. Подкрепата им за кабинета “Денков” е станала с ясното съзнание какъв голям компромис се прави.

Правителството бе създадено в условията на “напрегнат компромис”,

чиято цел не беше да се преодолеят различията между основните политически сили, а да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република, обясни и съпредседателят на групата на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Той призова изострянето покрай местните избори да не разваля качеството на законодателния процес.

Сглобката е толкова здрава, колкото участващите в нея смятат, че са приоритетите на българите, каза пък Даниел Лорер от ПП. И призова “летните закачки на лидерите” да останат зад гърбовете им.

Хаос и ограничения посрещнаха медиите в Партийния дом

Три часа след старта на заседанието червени въженца отделиха журналистите от депутатите.

СНИМКА: ВИКТОРИЯ БОЧЕВСКА
Три часа след старта на заседанието червени въженца отделиха журналистите от депутатите. СНИМКА: ВИКТОРИЯ БОЧЕВСКА

Недостатъчно електрически контакти, ограничения и хаос - това посрещна журналистите в първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом. След като при предходния опит за пленарни заседания на пл. “Княз Александър I” медиите се вдигнаха на протест и правиха подписки заради налагана цензура и ограничаването на достъпа им до народните представители, този път имаха уверения, че ще бъде различно. Още от сутринта обаче стана ясно, че няма да е точно така. Обещанието, че депутатите ще влизат само от един вход, се оказа по-скоро пожелателно и всеки избираше най-удобния за него.

Червени ограничителни въженца бяха опънати на три метра от входа на пленарната зала, за да може квесторите да пазят коридора свободен, въпреки уверенията на председателя на НС Росен Желязков, че това няма да се случва. Така е затруднен контактът на репортерите с народните представители. В помещението, отделено за журналисти, пък няма достатъчно места, липсват и телевизори, чрез които да се вижда какво се случва в залата. Табелки “Контролиран достъп” пък пазят коридорите към кабинетите на партиите. Народни представители и медии вече ще се хранят отделно - разделя ги стъклена непрозрачна витрина в стола.

Проблеми с достъпа са имали дори депутати - Елисавета Белобрадова от ДБ разказа, че е искала да покаже новата пленарна зала и сградата на сина си Дамян, но се оказало, че за това вече ще се иска специално разрешение.

Трудности с ориентацията си в първия ден изпитаха и някои депутати, като Искрен Митев от “Промяната”, който не бе сигурен откъде да влезе.

Вежди Рашидов напусна парламента

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

Бившият председател на парламента Вежди Рашидов вече не е депутат, след като в петък НС гласува оставката му. “За” бяха 103-ма, включително всичките му колеги от ГЕРБ. На мястото му като шеф на комисията по култура и медии партията на Бойко Борисов предлага Тома Биков, който е заемал поста в краткото 46-о НС. А на депутатското му кресло ще седне фермерът от СДС Йордан Кръстанов. Оставката му бе поискана след скандално изказване за жертвите на домашно насилие. Благодарност за работата му накрая изказа Росен Желязков.

Ядосан от въпрос за “Турски поток”, лидерът на ГЕРБ заговори за руски връзки на регионалния министър

Нанков го привика да обясни за спрените ремонти по пътищата

Регионалният министър Андрей Цеков видя в атаката на ГЕРБ срещу него връзка с търговете за поддръжка на пътищата.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Регионалният министър Андрей Цеков видя в атаката на ГЕРБ срещу него връзка с търговете за поддръжка на пътищата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Кои са хората от управлението на Бойко Борисов, нарушили процедурите и законите по избора на строител на “Турски поток”?

Този репортерски въпрос бе зададен на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в първия ден на новата пленарна сесия. И предизвика гневен отговор от негова страна, с който той замеси в разговори с руски политици и сегашния регионален министър Андрей Цеков.

“Аз считам, че “Балкански поток” във времето, в което Турция и Гърция - натовски държави, направиха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, всичко да минава през Турция и Гърция, ние успяхме да се преборим и да си направим “Балкански поток”, който е 100% държавен и в момента е печатница за пари на българските граждани. Всяка година 700-800 милиона влизат в джобовете на всички българи”, посочи Борисов в отговора си. След настоятелно питане за преговорите по проекта, в които бе намесено името на санкционирания руски политик Александър Бабаков, Борисов каза: “А излезе ли, че строителният министър в момента е бил в Москва и се е срещал с Бабаков и в кой хотел?”.

На въпрос какво би правил Андрей Цеков там, Борисов отговори: “Не, не знам, но се съмнявам, че е бил. Когато вие го разследвате и установите, че не е бил, тогава ще питате мен”.

Почти веднага Цеков отвърна в кулоарите на парламента, че никога не се е срещал с Бабаков. А чрез пресцентъра на МРРБ разпространи, че за последно е бил в Русия преди 10 години на бизнес срещи в качеството си на юрист. “В Москва, на територията на Руската федерация или на други места по света не се е срещал и не е общувал с политици от Руската федерация”, се казва в изявлението.

Запитан за това намесване на името на негов министър, премиерът Денков каза, че за първи път чува такава теза. “Регионалният министър има моята пълна подкрепа за това, което прави. Оказа се, че завари проекти, незаконни по същество, трябваше да ги спре, пусна други, те се обжалват и това създаде огромни проблеми за пътищата и зимното почистване. Но няма как да подпише проекти, които не съответстват на закона. Не може да го направи. Подкрепям го, че не прави нарушения на закона”, каза премиерът.

Самият Цеков видя в атаката на Бойко Борисов връзка с критиките, които получава напоследък от депутата от ГЕРБ Николай Нанков. Той го обстрелва всеки ден във фейсбук заради търговете за избор на фирми за поддържане на пътищата. Тъй като е имало джентълменско споразумение между пътния бранш и МРРБ фирмите да не обжалват новите търгове, но те са го направили, за септември са спрени всички текущи ремонти. Това е основното обвинение на Нанков. За случая той вика в качеството си на шеф на ресорната комисия в парламента министъра на изслушване идния вторник.