Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Селцето на Невена

Помня първия път, когато прекрачих каменния зид на селската къща на Невена Коканова. Бяхме със Стоянка Мутафова и нейния шофьор.

Невена работеше в двора и нищо във външния й вид не издаваше, че пред мен стои първата дама на българското кино.

Освен очите.

Очите на Невена - дълбоки, топли, говорещи.

Сякаш за миг тя заряза дворната работа и подреди масата под сайванта.

Каква домакиня беше Невена! Как посрещаше гости!

Невена Коканова е безкрайна тема…

Днес ще споделя няколко думи за селцето й. Чомаците или Иглика, както се нарича днес мястото, което тя наричаше свое убежище.

Никой не знае от кое време датира населеното място. Знаят се само двете му последни имена: Чомаците, (по време на османското владичество) и Иглика, (дадено му след Освобождението).

Ако се разсъждава според археологическите проучвания и находки в района, там е имало населено място още от древността, но едва ли то е съществувало непрекъснато до наши дни.

Иглика е от селцата, които все още са запазили автентичния си облик. Ако някой ден решат да правят второ Боженци, сигурен съм, че за тази цел ще изберат Иглика! В този материал ще ви покажа и една добре поддържана къща отвън, която е пълна със спомени.

Къщата на Дикран.

Рядко ми се случва да попадна на така съхранени и обгрижвани стари къщи в района. Повечето домове в балканските ни селца или са заключени отдавна, или са потънали в храсти, или в тях се влиза през стената.

Тази красива стара къща е на археолог и това личи още от входната врата.

Дикран грижливо е събирал артефакти, които естествено стават част от неговия дом.

Дикран е легенда.

Човекът, който провокира и помага на Невена Коканова да си купи имот тук.

Къщата, в която Невена се чувства истински щастлива.

Режисьорът Павел Павлов превръща в снимачна площадка село Иглика, за да екранизира “Вампир” на Страшимиров. В главната роля е Невена. Годината е 1991. Последната главна роля в киното на голямата актриса.

Днес, благодарение на будни хора от селото като Тотка Гечева и д-р Гечев старото запустяло читалище, в което се снима “Вампир” е възстановено и носи името на Невена Коканова.

Всяка година в края на лятото с Тейка, дъщерята на Невена и режисьора Любомир Шарланджиев, приятели, нови и стари съселяни, почитатели се събираме тук, за да се опитаме да си обясним необяснимото - Невена!

#commingsoon bTV Преди обед

*От фейсбук