Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВАСИЛ БОЖКОВ
ВАСИЛ БОЖКОВ

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков  се връща в България. Божков обяви, че каца в София около 15;30ч. днес.

                                                                                       "Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30." написа във фейсбук Васил Божков.       

Божков, който живее в Дубай, е с повдигнати 19 обвинения, по които са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, е от този януари. 

През май т.г. Божков обяви, че е готов да се върне в България, но като защитен свидетел.

Делото по което Божков е готов да даде показания като защитен свидетел е за изнудване. Той твърди, че Борисов му искал 10% от печалбата на лотарията му. Има и клипове и снимки. На един от тях се вижда как Божков оставя хартиен плик с неясно съдържание, според него подкуп. Борисов придърпва кесийката към себе си.

През март 2022г. бяха арестувани Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, а година по-късно задържането им бе определено от съда като "незаконно".

Малко след като тримата бяха задържани, Божков излезе с нови разкрития, че арестите на висши кадри от ГЕРБ са след негови показания пред европейската прокуратура.

През януари 2020 г. Божков напуска България и бяга в Дубай, за да избегне задържането си, като след това са му повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.