Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров
Снимка: 24 часа
Алексей Петров Снимка: 24 часа

Първи размествания в бизнеса на Алексей Петров започват. За 29 септември е насрочено общо събрание на акционерите на “Левкорп груп” - компанията, която държи застрахователя “Лев инс”. Решението за събранието е взето на 22 август и предвижда

структурни промени в корпорацията и смени в надзорния съвет

В него в момента участват Албена Димитрова, Огнян Петров - брат на Алексей Петров, Севдалина Чендова и Ива Павлова.

От документите в Търговския регистър, не става ясно какви промени предстоят в “Левкорп груп”, където са съдружници в нея са “Пела”, “Лев истейт” и “Силвър левел инс”. Справка в регистъра показва, че корпорацията се контролира от Ива Павлова и Хаим Овадия. Петров не присъства в никоя от тези компании, но във времето е бил собственик на “Пела”. По-късно я прехвърля на Павлова, с която живее от дълги години. В “Лев истейт” тя е съдружник с израелеца Хаим Овадия. Според Търговския регистър “Левкорп груп” има дялове в компании за финансови услуги, производство, транспорт, туризъм, земеделие, корпоративна сигурност. “Левкорп груп” контролира и “Животозастрахователен институт”, “Здравноосигурителен институт”, “Пенсионноосигурителен институт”, застрахователния брокер АС БГ, инвестиционния посредник “ИП Фактори”.

Застрахователят “Лев инс” е най-големият актив под шапката на “Левкорп груп”.
Застрахователят “Лев инс” е най-големият актив под шапката на “Левкорп груп”.

Странични бизнеси са компаниите “Бук Тетевен” за производство и преработка на дървен материал, “Хармония ТМ” за врати и дървени рамки, “Арте Италиана” - вносител на мебели от Италия, “Еко Балкан”, произвеждащ млечни продукти, и ЛКС за авиокетъринг.

Но най-големият актив безспорно е застрахователят “Лев инс”. Според данни на Комисията за финансов надзор

дружеството държи второ място в този бизнес у нас с годишни приходи от над 446 млн. лева

за 2022 г. Повече от половината - 255 млн. лв., идват от задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Другите основни източници на приходи са полици срещу кражба и природни бедствия, както и по издадени гаранции. Застрахователната компания прояви интерес към банковия сектор, като обяви намерения да придобие два клона на “Креди Агрикол” и Токуда Банк. След фалита на КТБ искаше да вземе и дъщерната банка “Виктория”, но получи отказ от БНБ.