Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чарлз Харелсън прекарва живота си в затвора, където умира през 2007 г.
Чарлз Харелсън прекарва живота си в затвора, където умира през 2007 г.

Чарлз Харелсън бил наемен убиец и след две доживотни присъди признал за десетки поръчкови екзекуции

През 1982 г. намеква, че ЦРУ е поискало смъртта на президента и той е бил съучастник на Лий Харви Осуалд

Десетки поръчкови убийства срещу големи суми пари, екзекутирането на съдия на паркинга пред дома му, съмнения за участие в покушението над президента Джон Ф. Кенеди. Използване на много наркотици, водене на развратен живот с много жени.

Това накратко е биографията на бащата на известния американски актьор Уди Харелсън, който наскоро призна, че татко му Чарлз е бил наемен убиец.

“Бях на 11-12 години, когато чух името на баща си по радиото. Спомням си, че си помислих: “Не може да има двама Чарлз У. Харелсън. Най-накрая се опомних - това е баща ми.

Бях в шок”, разказва Уди

Наскоро Уди Харелсън призна, че е посещавал баща си в затвора.
СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС
Наскоро Уди Харелсън призна, че е посещавал баща си в затвора. СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС

През 1974 г. съобщават по новините, че Чарлз е осъден като наемен убиец, защото изпълнявал мокри поръчки за огромни суми пари. Уди Харелсън и двамата му братя Джордан и Брет са деца от втория брак на Чарлз с майка им Даян. Те израснали в ужасна бедност и били отгледани от майка си, защото Чарлз рядко присъствал в живота им и неведнъж бил привикван като обвиняем в различни убийства. Заради всичко това родителите на Уди се развеждат, когато той е на около 7 години.

Актьорът обаче останал със смесени чувства към баща си

и до края на живота му го посещавал в затвора, където двамата водели дълги разговори на различни теми. “Баща ми е един от най-приказливите, начетени и чаровни хора, които познавам – споделя преди години актьорът. - Все пак тъкмо сега преценявам дали той заслужава моята лоялност, или приятелство. Гледам на него като на човек, който може да бъде повече приятел, отколкото някой, който е бил баща.”

Съвсем наскоро стана ясно, че Чарлз може да е баща и на актьора Матю Макконъхи, който твърди, че майка му е познавала наемния убиец точно по времето, когато е забременяла с него. Уди и Матю са решили да направят ДНК тест, за да разберат истината.

Чарлз Харелсън е роден на 23 юли 1937 г. в Лавлейди, Тексас. Той е

работил като професионален комарджия

и като продавач на енциклопедии в Калифорния. През 1960 г. е първото му голямо спречкване със закона, когато е задържан за въоръжен грабеж.

Докато бил в затвора, той станал доносник на полицията и записвал разговорите си с други престъпници зад решетките, в които те му признавали вината си. Като награда получил 5 години пробация, които по-късно били заличени от досието му.

Чарлз по време на един от процесите в съда.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Чарлз по време на един от процесите в съда. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Малко след като се разделил с Даян, той се оженил повторно, като изкарвал прехраната си с покер и наркотици.

“Той беше това, което в Лас Вегас наричат “факир на картите” - посочва Томас Шарп, адвокатът, който защитаваше Харелсън. - Той ще ви подаде тесте карти, вие ще ги разбъркате и Чарлз ще ги нареди така, както искате да ги имате.”

През 1968 г. той бил отново арестуван за няколко убийства в окръзите Бразория и Идалго.

Бил оправдан по едно от тях за смъртта на букмейкъра Алън Берг, но

влязъл в затвора за ликвидирането на Сам Дегелия-младши, търговец на зърно и баща на 4 деца

Разследването по делото доказало, че Чарлз получил 2000 долара при поръчката с името му.

10 години по-късно бил освободен за добро поведение. Малко след като излязъл от затвора, се оженил за трети път за Джо Ан Стар. С нея отново се забъркал в огромна каша.

Според властите в САЩ двамата убили федералния съдия Джон Х. Ууд-младши на паркинга пред дома му в Тексас на 29 май 1979 г. След години обаче

основният свидетел оспорил прякото участие на Чарлз в това престъпление

След като тялото на съдията било открито, последвало интензивно издирване, а следите сочели към Харелсън. Той бил обвинен от наркобоса на Ел Пасо Джими Чагра, който тогава бил в затвора.

Полицаите заловили Чарлз, след като в районното управление бил получен сигнал, че той стрелял с пистолет срещу въображаеми агенти на ФБР, защото бил под силното въздействие на кокаин.

По същото време братът на Джими – Джо, бил при него на посещение в затвора и техният разговор бил записан. Джо признал, че е поръчал съдията Джон Ууд, защото в същия ден трябвало брат му да се яви при него за произнасянето на присъдата. Магистратът бил известен, че давал много години за престъпления с наркотици. Наричали го Максималния Джон.

44-годишният тогава Чарлз твърдял, че е невинен, и си приписал убийството само за да вземе парите от Джо Чагра. По време на 12-седмичния процес съдебните заседатели били убедени, че Харелсън е получил 250 000 долара, за да дръпне спусъка.

“Той би убил само за пари”,

отбелязва тогава Джак Дийн, пенсиониран тексаски рейнджър и маршал на САЩ, който няколко пъти е арестувал Харелсън по време на кариерата си. “Не беше убиец маниак. Чарлз беше просто старо момче, което нямаше никакви притеснения да убива хора”, допълва Дийн.

Харелсън бил осъден на две доживотни присъди въз основа главно на разговора на братята Чагра в затвора. Джо Чагра получил само 10 години лишаване от свобода като част от сделка за признаване на вината си. Разследващите смятали, че брат му Джими всъщност е в основата на замисъла, но Джо не го посочил като обвиняем. Заради липсата на показания Джими бил напълно оправдан за смъртта на съдията.

Съпругата на Харелсън - Джо Ан Стар, също била осъдена

на последователни присъди от общо 25 години по множество обвинения за заговор и лъжесвидетелстване, свързани с убийството. По-късно Чарлз Харелсън решил да признае за участието си в десетки екзекуции, започвайки от началото на 60-те години, като основната му цел била да намалят годините му зад решетките. Обяснил, че той е отнел живота на съдия Ууд, и шокирал американските власти с твърдението, че бил вторият човек в убийството на президента Джон Ф. Кенеди.

Джо Чагра също дал показания за Кенеди, като посочил, че пред него Харелсън му е признал, че е прострелял държавния глава. Преди това начертал карта, за да покаже къде се е укривал след покушението. Чагра казал на ФБР, че не вярва на тези твърдения, а разследващите отхвърлили каквото и да е участие на Чарлз в убийството на Кенеди.

В книга за престъпния свят на Джими Марс от 1989 г. се разказва подробно за Харелсън, който според автора работел за разузнавателните агенции и военните и предполага, че е свързан с Джак Руби – човека, който уби Лий Харви Осуалд. Той бил близък с Ръсел Дъглас Матюс, който пък бил връзката им с организираната престъпност.

През 1982 г. Харелсън заявил пред телевизионната станция в Далас:

“Вярвате ли, че Лий Харви Осуалд е убил президента Кенеди сам,

без никаква помощ от предателска агенция на правителството на САЩ или поне част от тази агенция? Вярвам, че сте много наивни, ако го мислите“”

Въпреки признанията си, Чарлз не получил преразглеждане на присъдата си. Затова на 4 юли 1995 г., с още двама затворници Гари Сетъл и Майкъл Ривърс, се опитал да избяга от федералния затвор в Атланта, използвайки импровизирано въже. От кулата на зандана срещу тях бил изстрелян предупредителен куршум. Тримата престъпници се предали.

Едва през 2003 г. Джо Чагра внезапно се отрича от първите си показания, заявявайки, че някой друг, а не Харелсън е застрелял съдия Ууд. Това била и последната надежда за Чарлз.

Синът му Уди се опитал да заведе дело за отмяна на присъдата на баща му, но без успех

4 години по-късно, на 15 март 2007 г. Чарлз Харелсън бил намерен мъртъв в килията си, починал на 68 години от сърдечен удар. През юли 2008 г. от рак умира и Джо Чагра.

Двамата отнасят тайната в гроба и така и не се разбира дали Чарлз е бил истинският убиец на съдия Ууд. И дали има участие в атентата срещу президента Кенеди.