Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров
Снимка: 24 часа
Алексей Петров Снимка: 24 часа

Денков и Габриел категорични: Няма връзка между Алексей Петров и съставянето на кабинета

Политици и бизнесмени, които са се познавали с убития Алексей Петров, ще бъдат разпитани, за да се изяснят всички подробности около живота и дейностите му, както евентуално и мотиви за убийството.

Това обяви след съвещанието при премиера Николай Денков зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев. Трябва да съберем достатъчен обем от информация и да направим анализ, добави той.

Коцев не посочи имена на политици, които ще бъдат разпитани. Като свои познати в последните си публични изяви Алексей Петров обаче посочи имената на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на Петко Петков - баща на съпредседателя на ПП Кирил Петков.

“Има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, с определени престъпления, които са се случвали през годините. В момента се разследват различни мотиви за това престъпление, включително и възможност за отмъщение”, добави премиерът Николай Денков.

“Петров не се е чувствал застрашен, ходел е без охрана на различни места, посочи той. Има различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, във връзка с определени престъпления, случвали се през годините, и се изследват различни мотиви за убийството му, включително и за отмъщение”, обясни министър-председателят.

“Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленските програми. Подобни тези са спекулации, които се използват, за да се създава негативен имидж на кабинета”, категоричен беше премиерът в отговор на журналистически въпрос. В дните след убийството на Петров той бе посочен като архитект на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ.

“Срещал съм Алексей Петров на събития, на които е присъствал, но никога не съм имал лични разговори с него. Освен това никога не е ставало дума за Петров по време на обсъжданията за това правителство. Ако погледнете говорителите по тази политическа тема, това са същите хора, които от първия ден се опитват да съборят това правителство. Може да се търси и намеса на външни фактори, но не бих искал да говоря в тази посока, без да имам конкретни доказателства”, добави Денков. Премиерът заяви, че единственото име, обсъждано за шеф на ДАНС, е било на депутата от ПП-ДБ Петър Петров, който бе назначен за зам.-шеф на контраразузнаването.

Вицепремиерът Мария Габриел потвърди казаното от министър-председателя, че “в нито един момент нито името на Алексей Петров, нито неговото физическо присъствие могат да бъдат сочени като участници в този процес”. Според нея единственото им засичане с убития бизнесмен било на заседание на тристранката, на която той представлявал ССИ.

Аутопсията на Алексей Петров е готова. Тя е установила освен смъртоносния изстрел в окото на бившата барета и второ попадение в тялото му.

Калибърът на куршумите е изяснен - 7,62х39 мм. Не може обаче да се определи от какво оръжие е, тъй като доста го използват. Сред тях попада и автомат “Калашников”, но и полуавтоматични карабини като “Симонов”. Заради точността на изстрелите се смята, че убиецът е ползвал бързомерец, за да се прицели. Не се изключва дори вариантът още от първия път Петров да е поразен в главата, а вторият куршум да е бил насочен към прикрилата се зад тялото му Мирослава Михайлова. Тя била заедно с Петров на Витоша, където се разхождали. Жената е негова рехабилитаторка и тенис треньор. Тя също бе улучена. Куршумът попаднал в ръката, преминал през нея и спрял в тялото ѝ. Това изключва версията да е бил от типа хидра шок. Те са с кух връх, целта е да не се губи кинетична енергия, както се случва при преминаване на проектила. Вместо това тя се разпръсква при контакт с целта и прави по-голямо поражение, но проникването е по-плитко.

Въпреки че аутопсията е приключила, няма разрешение за освобождаване на тялото. Такова се издава от прокуратурата. Вероятно причината е, че ще се назначат още няколко експертизи освен съдебномедицинската, която установява причината за смъртта.

Разпитват се всички туристи, които са били в района на планината.