Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на Съветската армия отново осъмна с изпочупени плочи след вандализма на фенове от "Левски".
Паметникът на Съветската армия отново осъмна с изпочупени плочи след вандализма на фенове от "Левски".

10 дни след като коалицията на Мая Манолова опъна лагер пред Паметника на Съветската армия в София, за да не бъде преместен, палатките може да бъдат премахнати, тъй като са незаконни. Решението обаче е в ръцете на МВР, което до момента не е разрушавало такъв протест.

По Закона за събранията и митингите протестите имат съгласувателен характер. Ние сме съгласували протест без поставяне на палатки, така че палатките пред паметника не са законни, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Засега има засилено полицейско присъствие, но нямаме планове да махаме палатките, коментираха обаче от СДВР.

Няколко часа по-рано - късно вечерта в четвъртък, фенове на “Левски” издигнаха транспарант “Демонтаж” пред монумента. Те счупиха плочата и с черен спрей написаха “Искаме български паметник”. Една от палатките е стопена, а възрастна бранителка на монумента бе напръскана със спрей. 4-има от феновете бяха арестувани.

“Не зная кои са хората зад тази проява и дали са левскари, но ги поздравявам искрено и се надявам, че са”, обяви във фейсбук профила си председателят на Националния фен клуб на “Левски” Степан Хиндлиян. Според него бранителите на паметника трябва да бъдат поставени под запрещение.

Паметникът на Съветската армия отново осъмна с изпочупени плочи
Паметникът на Съветската армия отново осъмна с изпочупени плочи
Междувременно областната управителка Вяра Тодева призна, че засега се предвижда поставянето на ограда и скеле, за да се обследва паметникът, но не и местенето му в Музея на соцарта. През март СОС реши паметникът да бъде махнат и експониран в музей. Служебният кабинет не предприе нищо, но на 2 август редовното правителство на Николай Денков промени частично статута на паметника и го прехвърли на областната управа, с което задвижи процесът.

Докато го има там, разделение ще има. Това е като болен зъб, разяждащ обществото. Когато бъде преместен, хората ще забравят и ще престанат да се конфронтират за такива неща, коментира вчера кметът на столичния район “Средец” Трайчо Трайков. Той препоръча на полицията да си свърши работата и да не позволява шатри и палатки.

Фандъкова пък обяви, че вече е задействала процедурата за национален архитектурен конкурс за цялата Княжеска градина. Целта е да се съберат предложения от архитекти и урбанисти как да бъде оформено пространството на мястото на паметника след преместването му.

Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят да стоят по цяла нощ, коментира тя случилото се пре нощта. И припомни, че протестите след 22 ч не са разрешени.

Лидерът на БСП в София Иван Таков обяви проявите на футболните фенове за неофашистки и обвини десните, че се “крият в сянката на Паметника на Съветската армия”. Той се закани пак да възстанови счупения надпис. Таков го възстанови след посегателство през май и бе глобен, но този път социалистът вече е поискал разрешение от областната управа. Той обвини Фандъкова и Трайчо Трайков в подстрекателство за вандалските прояви.

Това е организирана провокация за засилване на противопоставянето и насаждане на омраза, написа в социалните мрежи лидерката на БСП Корнелия Нинова. И поиска правителството, областната управа и общината веднага да вземат мерки, за да гарантират целостта на паметника и сигурността на гражданите. По-късно през деня социалистите пратиха Таско Ерменков да обяви позицията им пред паметника. Той заподозря, че случващото се там е било генерална репетиция за демонтаж и на Братската могила в София.

Призоваваме политическите сили, които стоят зад тези шпицкоманди, които са реални извършители на този вандалски акт, да поемат отговорност. И настояваме Йорданка Фандъкова, Трайчо Трайков и Вяра Тодева да подадат незабавно оставка, защото отговорността за вандалщината е резултат от техни подстрекаващи действия, заяви пък Мая Манолова, която още през нощта отиде пред паметника. И се закани хората ѝ да стоят на пост, докато не отпаднат намеренията за премахването на паметника.

А лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов влезе в открит и опасен конфликт с привържениците на “Левски”, след като нарече феновете “еничари” и “млади дегенерати”. От националния клуб на привържениците на “Левски” му отговориха, че да ги нарича еничари, не е полезно нито за кариерата, нито за здравето му.