Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА
СНИМКА: ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА

  • Вълните отнесоха първа и втора линия на плажовете от Обзор до Синеморец
  • Прогнозите: бурята ще продължи още няколко дни, червеният флаг остава

Големите вълни през последните дни отнесоха първа и втора линия на плажовете от Обзор  до Синеморец. На места по-малките ивици в Бургаско  на  практика са неизползваеми, тъй като водата залива целия пясък и летовниците са принудени да ги напуснат.

3-4 бала е морето и

на места вдига вълни до 3 метра

по брега.

Вече седми ден - от събота, червеният флаг не е сменян по Южното Черноморие, а къпещите се се броят на пръсти. Заради бурното море  спасителите не подвиват крак да вадят със свирка  от водата мераклии да се потопят в горещините. Има и десетки спасени. 

За разлика от местните, които винаги могат да отидат на плаж, курортистите от вътрешността на страната са изнервени от ситуацията, тъй като губят ценни  дни от почивката си на море. За капак времето в Бургаско  е

и много задушно заради голямата влажност на въздуха,

на която трудно се издържа далече от плажа.

Ивиците по Южното Черноморие от сутрин до вечер са пълни с хора, за които обаче влизането в морето е забранено. Във водата далече от брега се виждат само проблясъците на отделни сърфисти, чакали дълго да се вдигне именно голямата вълна.

Чужденците по курортите пък  въобще и не си правят труда да ходят до морето, а по цял ден се излежават около басейните. Затова пък оборотите на плажните кръчми спаднаха, оплакват се собствениците им.

“На 10-дневна почивка сме и първата ни половина мина на пясъка в изчакване да се укроти морето”, коментира младо семейство с дете от Пловдив.

Едва в четвъртък спасителите на бургаския плаж разрешиха на летовници да се понамокрят, но не и да влизат навътре.

“Вълната спадна на три бала, но морето още е опасно.

Флагът остава червен и  заради мъртво течение”,

каза старши спасителят на бургаския плаж Петър Русев.

Опасност за плажуващите са и дупките по дъното на морето, които са се образували вследствие на големите вълни. Водните гардове предупреждават особено децата да внимават, тъй като на един-два метра от брега могат да се окажат във вода до шията.

Вълните спадат и около Варна, но морето и там остава опасно. “И друг път сме виждали такива високи вълни, но лошото е, че сега това продължава почти седмица”, казват морски хора.

След укротяване на морето започна възстановяване на щетите на юг. Има

стотици шезлонги под вода и отнесени чадъри,

които стопаните на плажове започнаха да събират. На брега са изхвърлени и тонове водорасли, които трябва да бъдат почистени.

Бурното море се отрази и на културната програма в Бургас. Заради голямото вълнение от 5 дни корабчетата до единствения обитаем остров на България -  Света Анастасия, спряха да пътуват и бяха отменени много културни прояви.

За събота там  има  планиран

концерт на Графа със закупени стотици билети, но не е ясно дали ще се състои

До  последно капитаните ще изчакват да падне вълната, за да си позволят да возят публика към острова. 

За да предпази хората от инциденти,  община Бургас излезе със специално предупреждение

да не стъпват на моста,

който от няколко дни е заливан от големите вълни. Служители на общинската полиция поставиха на входа му охранителна лента като предупреждение да се внимава.

Прогнозите са специфичният  североизточен вятър мелтем, който духа близо до брега и прави мъртвото вълнение, да се задържи още няколко дни. Затова спасителите не се надяват скоро да сменят червения флаг. И се молят да завали или да излезе южен вятър, което да успокои вълната. 

“Североизточният вятър, който причини бурното вълнение по Черноморието, е характерен за това време на годината по нашето крайбрежие.

Даже малко закъсня. Не всяка година обаче се проявява с

такава сила”, коментира климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев. През следващите дни вятърът ще отслабва, но няма да стихва напълно. Височината на вълните ще спадне в петък, събота и неделя. В някои заливи, които не са срещуположни на вятъра, морето ще се успокои съвсем. През тези дни по Черноморието ще е приятно. Единственият дискомфорт ще идва от високата влага на въздуха. Вятърът поддържа високи минимални температури, които рядко падат под 20° и имаме т.нар. тропични нощи. През деня максималните стойности ще са от 28 до 31-32 градуса.

Временно усилване на вятъра по морето ще има отново във вторник, възможно е пак да има и по-високи вълни. Ще се заоблачи, но валежи са малко вероятни. Температурите на въздуха ще се понижат с 2 до 4 градуса, но от сряда до 26-27 август ще е слънчево, без силни ветрове и с перфектна температура на водата - между 24 и 26°.

В страната ще е горещо. До края на седмицата температурите ще са от 32 до 37 градуса. Повече облаци ще има в петък и в събота над планините на Югозападна България, там на места следобед ще превали и прегърми. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево. Сутрин ще е свежо, между 15 и 20°.

Северно от страната ще премине смущение в понеделник, каза климатологът. Под негово влияние ще има повече облаци в понеделник в планините, а във вторник - в Източна България. Температурите тогава ще се понижат с 3-4 градуса. От сряда до края на следващата седмица ще е слънчево и горещо до 37-38 градуса.

Мостът, който е един от символите на Бургас, заливан от големи вълни през последните дни.

СНИМКА: АВТОРЪТ
Мостът, който е един от символите на Бургас, заливан от големи вълни през последните дни. СНИМКА: АВТОРЪТ