Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Николай Литов
Румен Радев СНИМКА: Николай Литов

Вече официално (потвърдено и от САЩ) Нидерландия ще предостави изтребители F-16 на Украйна. Това са същите бойни самолети, които България щеше да получи ако бе предоставила свои стари МиГ-29 (нелетящи, неизползвани за air policing) на Украйна преди 10 месеца (когато украинците ги искаха).

Преди 10 месеца, позовавайки се на нидерландски източници обявих, че страната ни може да замени стари МиГ-29 срещу F-16. Служебното правителство ме опроверга, че няма опция да получим F-16 от Нидерландия, дори президентът Радев на едни от консултациите за съставяне на кабинет си бе разпечатал мои постове във фейсбук и възмутен ги размахваше, обяснявайки, че няма шанс за F-16 от Нидерландия. В офанзивата бяха включени и медии, а на водещ на сутрешен блок бяха подхвърлени неверни твърдения, които обслужваха версията на Радев.

С какво разполагаме? 18 МиГ-29, от които 12 са разкостени и никога няма да летят, 6, които са в края на ресурса си и при определени условия летят. Какво можехме да имаме? Можехме тези 12 да ги дадем на Украйна и да получим няколко F-16 с достатъчен ресурс. Украйна досега поне 3 пъти официално е искала нашите МиГ-29. Но вече не ги иска, тъй като пилотите им тренират на F-16 и скоро ще ги получат. Нашите немодернизирани от 80-те години МиГ-29 не са им нужни.

Какво се оказа? България няма F-16, молим се на Полша за някой и друг двигател, унижаваме българските пилоти, като не им даваме възможност да летят на съвременни самолети и застрашаваме националната си сигурност.

Защо путинофилското поведение на Радев и правителството му бе опасно? Защото отслабва отбранителните способности на страната ни и възможността да се защитаваме от руския агресор. Спирането от страна на Радев на $200 млн. помощ от САЩ, на изтребителите от Украйна, както и на други възможности да получим западна техника не само обслужва интересите на Путин, но вреди на България.

В този кюп на политици, обслужващи руските интереси днес Радев не е сам. С него са ВъZраждане и БСП. И за финал да попитам - кой сега е национален предател? Кой предаде българските интереси, обслужвайки тези на путинова Русия? И кой ще понесе отговорността за пропуснатите възможности?

От Фейсбук.