Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин 
СНИМКА: АРХИВ
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: АРХИВ

Западът прави всичко, за да разшири конфликта в Украйна и да въвлече в него нови държави, заяви руският президент Владимир Путин във видеопослание към участниците и гостите на 11-ата Московска конференция по международна сигурност, предаде ТАСС.

"До какво води тази политика (от страна на Запада - бел. ред.) на наливане на масло в огъня се вижда ясно с примера на Украйна. С наливането на милиарди долари в неонацисткия режим, снабдяването му с оборудване, оръжия, боеприпаси, изпращането на военни съветници и наемници, се прави всичко възможно за по-нататъшното разпалване на конфликта и въвличането на други държави в него", заяви руският лидер.

САЩ се опитват да преформатират системата на междудържавно взаимодействие в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) под своя власт, не е изключена интеграция на силите на блока със силите на АУКУС (Австралия, Великобритания и САЩ), заяви още Путин.

Според руския президент предизвикателствата пред сигурността в различни региони на света са предизвикани от геополитическите авантюри и от неоколониализма на Запада.

По думите му в различни региони на планетата има "тлеещи огнища на напрежение". "И въпреки че предизвикателствата пред сигурността във всяко от тях има своите особености, всъщност всички те са породени от геополитическите авантюри, егоистичните, неоколониални действия на Запада", заяви руският лидер, цитиран от БТА. 

Според него само чрез обединяване на усилията на световната общност е възможно "да се намали конфронтацията на глобално и регионално ниво, да се неутрализират предизвикателствата и рисковете, да се укрепи доверието между държавите и да се отворят широки възможности за тяхното развитие".