Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаил Константинов КАДЪР: NOVA NEWS
Михаил Константинов КАДЪР: NOVA NEWS

„На местните избори става страшно, защото има преференции”, каза математикът и бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов пред "Нова нюз". Той е и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”.

„Има секции, в които ще се гласува за пет неща – кмет на община, кмет на район, кмет на населено място. Четвърто – общински съветници и накрая – преференции. Не карайте комисиите да събират числа”, обясни Константинов.

Относно машинното гласуване математикът обясни: „В Европа няма машинно гласуване, няма и да има”.

Александър Андреев, бивш председател на Централната избирателна комисия, изтъкна, че за пръв път ще използваме машините за провеждане на предстоящите местни избори.

Според него законодателят не се вслушва в докладите на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК, написани след провеждане на различните вотове. „ЦИК като орган, който организира изборите, има най-добър поглед върху това кои моменти трябва да бъдат преразгледани”, каза Андреев. Той уточни, че машините за вота имат нужда от по-дълъг срок за програмиране. „Да се предвиди по-ясен регламент за отчитане на резултатите”, даде пример Андреев.

Според Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, доклад на ЦИК, публикуван през юли показва препоръки за промени в Изборния кодекс. „Те засягаха и местните избори. Една от тях беше удължаване на срока между първия и втория тур на гласуване – да не е 7 дни, а да стане 14”, обясни Пенева.

Тя припомни, че в хронограмата на ЦИК е записано, че уеднаквяване на параваните за „тъмната стаичка” трябва да се направи от Министерския съвет – дребен проблем, чието решение се прехвърля в годините.