Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойко Сакалиев и съпругата му Габриела посрещат дъщеря му Любомира на летището, след последния й преглед в Англия.
Стойко Сакалиев и съпругата му Габриела посрещат дъщеря му Любомира на летището, след последния й преглед в Англия.

Любомира е здрава от края на февруари, но едва сега баща ѝ се осмели да разкрие новината

Бившият футболист разбира за болестта ѝ в 4 часа през нощта по телефона

24 февруари 2023 г. Тази дата никога няма да бъде забравена от семейството на футболната легенда на ЦСКА и “Нефтохимик” Стойко Сакалиев. В този ден изписват дъщеря му Любомира от Кралската болница в Англия напълно здрава – преборила се е с рак на единия бъбрек. “Битката беше повече от трудна, продължи около година”, разказва историята на спасението Сакалиев.

Всичко започва в Южна Корея, където младото момиче

заминава, за да следва мечтата си

и да завърши образованието си в държавата от Източна Азия. Знае корейски и още три чужди езика. Сама успява да подаде документите си за университета там. Смятала, ако не я приемат, да пробва в Англия, Холандия или Италия. Тя е изцяло самостоятелна и твърдо заявила на родителите си, че след завършването на средното си образование ще учи в чужбина.

“За огромна нейна радост я бяха приели в Южна Корея и замина да учи там – споделя Стойко Сакалиев, който е администратор на ЦСКА . - В продължение на половин година често имаше болки от дясната страна при бъбреците. Беше отишла на лекар и й

бяха казали, че са мускулни спазми

Болката обаче продължи и й направиха скенер. От него се установи, че има рак на бъбрека, като се е образувал във времето назад. На година расте по около 0,5 см, а при нея беше около 7 - 8 см: много голям. Предприеха операция за отстраняване на бъбрека. Майка й отиде при нея и беше там през целия й престой. След няколко биопсии диагнозата, която поставиха лекарите, беше сарком на Юинг. Това е много рядък вид рак, който се формира в костите и меките тъкани. Разпространява се навсякъде.”

Новината е повече от шокираща

за цялото семейство на Сакалиев, но самата Любомира я приела със спокойствие. Истински боец.

“Никога няма да забравя, когато ми съобщи, че е болна – спомня си бившият футболист. – В България беше 4 часът през нощта, защото часовата разлика с Южна Корея е голяма. Не мога да скрия, че се стреснах. Не можех да асимилирам какво се случва.

Дали не сънувам. Изчаках да дойде денят, да изгрее слънцето, за да осъзная някои неща. Но човек трябва да приеме реалността, да се бори и да продължи напред. Тя постъпи по същия начин като мен и майка си – уверено, устремено, с много кураж, с много енергия, с много сила, с много разговори стигнахме до победата.

Тя е едно изключително силно дете, което се пребори

Когато ми каза, не беше стресирана, не беше дори паникьосана. Някак го беше приела.”

След отстраняването на бъбрека Стойко Сакалиев веднага се захваща с търсенето на подходяща болница за лечение на коварното заболяване.

“Проверихме няколко в различни държави по света – посочва бащата на Любомира. – Намерихме една в Израел, но поради факта, че майка й живее в Англия и постоянно трябва да има човек с Люби, решихме да отиде там. Тогава се свързах със Стилиян Петров, моят бивш колега. Попитах го за болницата, която е под патронажа на кралицата. Той ми каза, че е много добра и има отлични специалисти.”

За лечението й там чрез химиотерапия обаче били необходими 70 хил. евро –

сума, непосилна за близките на Сакалиев

Тогава, през февруари миналата година, той се обърна с апел към всички в социалните мрежи: “Изправен съм пред трудно изпитание! Дъщеря ми е болна от много рядък вид рак. Нуждаем се от помощ.”

Миналата година бившият нападател помоли за финансова помощ в социалните мрежи за лечението на дъщеря му.
Миналата година бившият нападател помоли за финансова помощ в социалните мрежи за лечението на дъщеря му.

Постът му предизвика вълна от съпричастност и за по-малко от 24 часа сумата беше събрана. Дори надвишена. “Люби и майка й стояха около 2 седмици в болницата в Южна Корея,

докато дъщеря ни се възстанови,

и след това се преместиха в болницата в Англия – разказва бившият нападател. - Там лекарите пожелаха да направят нови изследвания, защото имаха съмнения, че диагнозата в епикризата не е правилна. Оказаха се прави.

Тя не беше болна от сарком на Юинг, а просто имаше рак на самия бъбрек.

Това, което ме учуди, е, че медицината в Южна Корея е много напреднала, а сгрешиха болестта на дъщеря ми. Установи се, че има разсейки в белите дробове и в стомаха. Събра се онкосъвет за избиране на точната химиотерапия, след направените вече кръвни изследвания и скенер. Първата процедура беше на 14 февруари. Така

започна интензивно лечение

с химиотерапия и медикаменти. Първите месеци процедурите бяха по-леки, но след това станаха по-силни и по-тежки за Люби. Те много отслабиха имунната й система. Беше отпаднала. Нямаше свежест. Ставаше да се храни и отново лягаше. Те я съсипваха. Трябваха й 5 - 6 дни, за да се съвземе. Постоянно лежеше. Това много я тормозеше. Но като цяло беше позитивно настроена. Не знам, разбира се, какво й е точно вътре в нея, но смятам, че е така. Любомира е доста позитивен човек и в самото начало тя не прие толкова сериозно болестта. Вече, когато се сблъска с реалността и терапиите в болниците, леко беше паднала духом, но се бореше.

Човек винаги трябва да вярва и никога да не се предава

Когато има любов, всичко се постига.”

Сакалиев заедно с Любомира след излизането й от болницата в Англия.
Сакалиев заедно с Любомира след излизането й от болницата в Англия.

Лекарите на Острова подходили изключително професионално към случая, а Сакалиев бил повече от озадачен, когато му казали, че Любомира не трябва да спазва някакъв режим.

“Нали обикновено, когато човек е болен, трябва да спре пърженото и други нездравословни храни – обяснява той. – Лекарите обаче й позволяваха да хапва всичко, което пожелае, но без суши, защото е сурова риба и има живи организми. Тя обича да яде пикантни храни и готвено, всичко си консумираше. Тогава й беше трудно храненето, сега си хапва без проблем. По време на лечението не искаше да яде, особено след химиотерапията. Нямаше апетит, но ние я карахме.”

Бившият футболист признава, че като всеки човек и най-вече като баща на Любомира е изпадал в отчаяние няколко пъти по време на лечението, но се е опитвал бързо да се съвземе.

“Минаваха ми всякакви мисли през главата, имах своите отчаяния – споделя Стойко Сакалиев. - Люби е истински боец. Имаше моменти в Англия, в които признаваше, че не издържа. Тогава ми беше най-тежко. Казваше ми:

“Тате, не мога повече. Гадно ми е. Не искам да ходя на химиотерапия”

Именно по тази причина не се осмелява и да признае веднага, че дъщеря му е излекувана. Когато я изписват от болницата в Англия през февруари тази година, лекарите й казват, че е здрава.

“Обадиха ми се по телефона и казаха, че вече е изчистена – спомня си с радост администраторът на ЦСКА. – Бяха й направили скенер, който показваше, че има само една ракова клетка, която не е активна. Казаха ни след няколко месеца да повторим изследването, но още тогава завиха, че тя е здрава. Дори смятаха да го махнат чрез интервенция, но след това прецениха да го оставят и да се наблюдава.

Преди няколко дни, на 4 август, Люби отново беше в Англия, където й направиха втори скенер. Изследването показа, че няма тумори в тялото й. Даже въпросната клетка я няма. Възможно е обаче да не се вижда от газове или друго нещо. Лекарите твърдят, че е изчезнала. Въпреки това на всеки 3 месеца, поне до края на годината, ще й се правят профилактични прегледи.”

Едва след като разбра за втория щастлив резултат, Сакалиев съобщи в социалните мрежи, че дъщеря му е излекувана.

“Чаках дълго, мълчаливо и с надежда този дългоочакван ден - денят, в който ще ви кажа: ТЯ Е ЗДРАВА – написа преди дни радостният татко. - Люби се пребори и излезе победител от тази тежка битка. Искам да напиша толкова много неща, но не знам точно какво, защото всичко в мен гори от щастие...

Благодаря на всички лекари, приятели, познати и непознати хора…

Благодаря за енергията, която дадохте на Люби. Бъдете здрави и нека Бог ви върне всичко това добро, което направихте за мен и моето дете… стократно.”

Бившият нападател допълва, че в момента Любомира води напълно нормален начин на живот, както преди да се разболее.

“Люби много обича да танцува и има група, с която ходи по участия – разказва Сакалиев. - За съжаление не може да си продължи образованието в Южна Корея, преди да измине тази година. Ще може да се върне следващата и да довърши следването си.

Намери си онлайн работа и работи от вкъщи.”

Администраторът на ЦСКА се обръща и към хората, които вървят по този път, като пожелава да имат повече вяра, търпимост, позитивни мисли и никога да не се предават, а да вървят напред.

“Във всеки един момент да разговарят с човека до себе си, с детето си, да му дават нужния кураж – посочва бившият футболист. - Дори в най-трудния момент, когато надеждата бяга, не бива да позволяваш тя да изчезне от теб. С вяра всичко е възможно и всичко може да ти се случи.

Вярата крепи

тялото и духа и с нея се преодоляват тежки болести.

Искам отново да благодаря на всички хора, които бяха съпричастни от началото до края. Получих много съобщения, обаждания от приятели и непознати хора. Благодаря и на лекарите, които се грижеха за Люби. Благодаря и на моята съпруга Габриела, която беше до мен през целия период на това изпитание.”

Стойко Сакалиев обясни и че събраната сума за лечението на дъщеря му е била надвишена, затова е решил остатъка да пренасочи за друго дете, което също се нуждае от помощ.

“Преведох парите на дете, което е със сарком - посочва той. - Казва се Радост и битката при нея ще бъде много по-тежка, но вярвам, че тя ще оздравее със средствата и помощта на хората.”