Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За по-малко от ден и в движение те могат да редактират 60% от своето РНК, без да изменят ДНК, за да оцеляват в студ и във води с по-малко кислород

Океанът може да бъде студено място за някои морски обитатели. Бозайници като тюлените остават топли, като се обгръщат в слой гъста козина и мазнина. Главоногите - групата от предимно ултраумни мекотели, която включва калмари, октоподи и сепии, не притежават този лукс. Вместо това те се справят с температурните амплитуди на водата, като променят телата си на молекулярно ниво, според ново научно изследване. Биолози от САЩ посочват, че тези същества са повече от вълшебни, защото имат много необичайни решения за живота в дълбините.

Преди няколко години бе открито, че октоподите, калмарите и някои видове сепии редактират своите РНК, като оставят ДНК-то си непокътнато. Досега учените не знаеха как го правят и на какво се дължи това. Някои теории предполагат, че това е причината за невероятната интелигентност на главоногите. Други смятат, че може да е адаптация към временни промени в околната среда.

Морските животни са изложени на широк диапазон от температури, а октоподите например нямат активна терморегулация. Следователно учените предполагат, че редактирането на РНК им позволява да се адаптират към по-резки промени в градусите на водата.

Биолозите определят октоподите като извънземни същества, защото правят много неща по различен начин от сухоземните животни и дори от другите морски създания. Те са майстори на дегизировката – променят цвета и текстурата на кожата си, за да се слеят със заобикалящата ги среда. Очите им не разпознават цветове, но тялото им усеща светлината по специфичен начин. Техните 8 гъвкави пипала вкусват това, което докоснат, и всяко има минимозък, който се контролира от главния мозък.

Какво разкриват новите проучвания за тях, четете в новия брой 7/2023 на списание "Космос".