Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЛАСАЦИЯ: Стълбичката на победителите понякога е напълно абстрактно понятие.
КЛАСАЦИЯ: Стълбичката на победителите понякога е напълно абстрактно понятие.

Имам чувството, че думите на Станка Златева след срещата  с Воробьова “позор”, “за нищо не ставам” регистрираха във всеки от нас по едно малко земетресение.
Имам още едно чувство - че с тези думи тя спечели няколко олимпиади напред и се качи на една съвсем друга стълба в личните ни класации. И трето чувство - тези думи повдигнаха челата ни с няколко сантиметра по-нагоре. Може би точно когато имахме медицинска нужда от това. Когато самочувствието ни в Лондон 2012 беше под санитарния минимум.
Какво повече да искаме от една олимпиада!? Какво повече да искаме от Пиер дьо Кубертен!?
Словесното сепуко, което си направи
 Станка Златева
, вероятно търпи
 много анализи,
коментари, но едно е сигурно: енергията му е по-силна от килограми философии, от тонове литература. И както се казва: и мушиците, и поетите могат да млъкнат пред него.
Лично аз не помня през последните години по-чиста, разтърсваща изповед, искрено послание, монолог, в който е събрано всичко. Някак в две изречения беше разказан животът: светът - болката - мечтата - илюзиите - утопиите и пак болката. Някакъв разрез на битуването, на дишането, на преосмислянето. Всичко. И дори да си безчувствен, дори да си човек, чиито камертони на душата ръждясват, този монолог няма как да не те накара да дадеш допинг проба на сърцето си.
И задължително тя ще бъде положителна.
Винаги съм живял с мисълта, че
спортът не е само медали, класиране, пъшкане и охкане по рингове, зали и терени

Че всъщност спортът е много повече от това. Че някак е създаден, за да може трептенето на душата да е по-ясно, видимо. Да сканира мотаенето ни тук и после качването ни там - горе. И е много жалко, че понякога надпреварата, болезнената амбиция, безкрайните таблици за класиране и не на последно място рекламните пана отместват встрани тази изконна негова философия и много често я нокаутират още в първия рунд за назидание на романтиците. И както казва Ал Пачино, някога Холивуд бе на романтиците, сега Холивуд е на счетоводителите.
Бих допълнил Дон Корлеоне: не само Холивуд, а всичко - спортът, киното, театърът, музиката, мълчанието и виковете... Навсякъде, където се обърнеш. Без изключение.
Всичко е счетоводство
и контрол
Позволявам си подобни разсъждения, след като през тези дни, след вечерта на 9 август, видях толкова много хора някак променени. Хора с различни статуси, професии, ценностни системи, обществени и всякакви нагласи. Няма как да забравя жената от кварталното кафене, гледаща на 10 август сутринта повторението на интервюто на Станка Златева, хлипаща в шепи с разтекъл се от жегата грим. Познавам тази жена и знам, че за нея спортът е най-безсмисленото нещо на този свят. И винаги се е отнасяла към него с тежко, дори снобско презрение. Или една моя приятелка, преводачка на безброй важни книги, пренаписала толкова много истории, само ми каза: “Умрях пред телевизора! Кога ще е посрещането на летището?” Къде преводачката, цял живот занимаваща се с тъканта на метафорите...? Къде категория 72 килограма, борба...?
Ами ето къде!
Много ми се иска след тази олимпиада никой да не говори за сребърната Станка Златева. Първо - изобщо не  отива, второ - така наречената стълбичка на победителите понякога е напълно абстрактно понятие. И трето - мисля си, че това е уважение освен към нея и към самите нас. А и един народ на 9 август вечерта  връчи златния медал. Сигурен съм, че този медал е много по-тежък от 412 грама и много по-единствен от всичко останало.
Нищо че няма как да бъде регистриран в класацията по медали на лондонската олимпиада…