Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската рота, която е част от многонационалната бойна група.

СНИМКА: СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ
Българската рота, която е част от многонационалната бойна група. СНИМКА: СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ
  • Бригадата на Алианса ще се развърне около Ямбол, ако се наложи. Постоянна остава обаче батальонната бойна група
  • Изказвания на адмирал Ефтимов загатват, че съюзните войски у нас могат да стигнат и 15 000 души

Само с една рота от 100 бойци и 4-ма командири участва България в усилването на отбраната на източния фланг на НАТО срещу евентуално нападение от страна на Русия.

Това съобщиха от Министерството на отбраната в отговор на въпроси, зададени от “24 часа”.

Ротата вече е част от многонационалната батальонна бойна група на НАТО, която е базирана на наша територия. В бойната група с обща численост 1300 души водеща страна е Италия, има още войски от САЩ, Великобритания, Албания. Не се предвижда българското участие да се увеличава дори при разрастване на бойната група до бригада, обясниха от Министерството на отбраната. Миналия месец на срещата на върха на НАТО във Вилнюс бе решено сегашните бойни групи по източния фланг да бъдат увеличени до бригади, за да се гарантира отбраната при атака от страна на Русия. Това означава числеността на съюзните войски в България да бъде увеличена до 5000 души, а общо

по източния фланг на НАТО да бъдат разположени 300 000 войници

За първи път от края на Студената война държавите от НАТО приеха подробни регионални отбранителни планове.

Плановете за България обаче били да се създаде само инфраструктура за развръщане на бригада при нужда, а не тя да е постоянно базирана в страната, твърдят от отбранителното министерство. Затова нашите военни в момента били задължени да създадат единствено възможности за настаняване на войниците, летища за пристигането им и пр. В инфраструктурата за разполагане на бригадата на НАТО ще

влиза и авиобаза “Безмер”,

на която в момента са базирани щурмовите самолети Су-25. Така ще се осигури авиационна поддръжка на многонационалната бригада. Освен това летището в базата може да приема и по-големи военнотранспортни самолети, с които да бъдат докарани бойците и техниката от бъдещата бригада. Армията на САЩ вече неколкократно е ползвала “Безмер” при ротацията на американски войници от съвместната учебна база в “Ново село”.

Бригадата на НАТО трябва да бъде базирана

във войскови район Кабиле до Ямбол

Там са разположени 42-и механизиран батальон, който е част от Тунджанската бригада, и 20-и самоходен артилерийски дивизион. И в момента участващите в бойната група български войници са от 42-и механизиран батальон, като двете части вероятно ще станат част от бъдеща многонационална бригада, обясниха пред “24 часа” висши военни. При последните учения това лято, които бяха на ниво бригада, обаче се включиха и 4-и артилерийски полк, 78-и батальон за осигуряване и 110-и логистичен полк от Сухопътните войски.

Очаква се базираният в Ямбол 42-и механизиран батальон да бъде и първият превъоръжен с новите бронирани бойни машини, които желае да закупи България. Проектът в момента се преоценява, както и цялата програма за превъоръжаване на армията според новите регионални планове на НАТО.

Военните разчитат проектът за 150 нови бронирани бойни машини да бъде договорен още до края на тази година. Очаква се да няма конкурс, а сделка правителство - правителство, вероятно със САЩ. Машините трябва да стигнат за превъоръжаването на 3 механизирани бойни групи от състава на бригадата.

Въпреки официалните уверения от МО, че засега не се предвижда увеличаване на бойната група до бригада, изказвания на шефа на отбраната адмирал Емил Ефтимов създават и други очаквания. Според него в България ще се изгражда многонационален дивизионен щаб. Това породи твърдения, че реално Алиансът се готви да разположи в България цяла многонационална дивизия, което е около 15 000 войници според стандартите на НАТО.

Такъв дивизионен щаб на НАТО вече има в Румъния, като той отговоря за командването на многонационалната дивизия “Югоизток”.