Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев КАДЪР: БНТ
Ивайло Мирчев КАДЪР: БНТ

Факт е, че служебният кабинет бе почти пълна фира. Работата му бе под всякаква критика, резултатите слаби, но това не го спираше да поема дългосрочни ангажименти, за които няма мандат. С изключение на 2-3 министри, останалите няма да бъдат запомнени с нищо добро и министерстването ще е семпъл спомен за CV-то им.

Две са топ далаверите от 10 месечното управление на президента Радев. Първата е "Боташ": България поема дългосрочен ангажимент с турската газова компания "Боташ" и сключва договор за 13 г., задължавайки се да даде на турците достъп до българската газопреносна система, без България да получава такъв до турската. По този договор се задължаваме да купуваме 3.8 млрд. куб. м газ годишно (при БГ потребление от малко над 2.5 млрд. и реална нужда от допълнителни количества за около 0.5 млрд. куб.м), който ако не използваме плащаме таксите за пренос (т.е. 3.3 млрд. куб. м нямаме какво да ги правим). Ако решим да прекратим договора трябва да платим на турците $2.2 млрд. За капак никъде в договора не е указано, че газът не трябва да е руски, а ЕС хабер си няма какво сме подписали. Въпросният договор е изгоден за Турция и Русия, а целият риск се поема от България.

Втората топ далавера е Пловдивски панаир. Там държавата не направи необходимото да защити интереса си, въпреки усилията ни в парламента и на съветниците на ДБ в Пловдив.

За схемите в енергетиката и обслужените нездрави икономически интереси, за пропуснатите възможности да се свърши нещо полезно по отношение модернизацията на армията, за счупения държавен бюджет, за неспособността да се спре купуването на гласове, за непрозрачно отпуснатите 4 млрд. за поддръжка на пътища, може да се пише дълго, а за част от тези проблеми трябва да се намесят разследващите институции.

Служебният кабинет бе под прякото управление на президента Радев, през няколко ключови съветници, които насочваха финансовите потоци и посочваха печелившите в обществените поръчки. А премиерът Гълъб Донев в това време имаше влиянието и ефективността на фикус, поставен във фоайето на МС.

От фейсбук