Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво представляват тъмната енергия и тъмната материя, защо се ускорява разширението на Вселената, какво още не знаем за гравитацията, коя е странната пета сила и колко вселени всъщност има

Предстоят ни толкова много открития, а защо не и нова физика, казва с възторг координаторът на мисията в Европейската космическа агенция проф. Хенк Хукстра

Телескопът „Евклид” тежи едва 2 тона, но през следващите 6 години близо 2-те хиляди учени в проекта имат шанс чрез него да разплетат едни от най-големи загадки в Космоса - от какво се състои космическата плетеница, какво представляват тъмната енергия и тъмната материя, защо се ускорява разширението на Вселената и какво още не знаем за гравитацията.

А страничните ефекти от натрупването на тези фундаментални знания може да се окажат епохални – нова физика, която ще преобърне буквално всичко – от полезни технологии в бита до познанието каква всъщност е природата на черните дупки. И отговорът на въпроса – само нашата Вселена ли съществува, или тя е една от още много.

Този супермодерен инструмент на Европейската космическа агенция бе изведен през юли на над 2 млн. км от Земята от ракетата Falcon 9 на SpaceХ. Изумителното е, че „окото” му ще разгледа всичко на разстояние 10-13 млрд. светлинни години и така ще придобием по-ясна представа за събитията около Големия взрив. С картографирането на една трета от Вселената, за да се проследи развитието й във времето, „Евклид” ще разчита на два научни инструмента.

Първият е огледалният телескоп, съоръжен с дихроичен филтър, който разделя видимата и инфрачервената светлина. След това тя се предава към инструмента VISible (VIS) и спектрометъра и фотометъра, отговарящи за близката инфрачервена област (NISP). Наблюденията на VIS ще послужат, за да се измерят над 1 млрд. галактики - разстоянията между тях и как формите им се влияят от гравитационните полета. Така ще бъде създадена първата прецизна 3D карта как е разпределена материята във Вселената и как се ускорява нейното разширяване.

„С тази карта ще определим характеристиките на тъмната енергия, тъмната материя и евентуално може да констатираме отклонения от законите на гравитацията в сравнение с тези, които познаваме”, обясни пред „Космос” проф. Хенк Хукстра, който е координатор по космология в мисията „Евклид” на Европейската космическа агенция и е един от най-добрите специалисти, изучаващи тъмната материя и тъмната енергия.

С другия инструмент – NISP, Хукстра и колегите му ще правят спектроскопични измервания на галактики, за да преценят разстоянията до всяка.

„Ще се изследват най-важните аспекти на космологията - от фундаменталната физика, астрономическите наблюдения и какви ще са следващите стъпки – обясни още проф. Хукстра. - Известно е, че всички доказателства за тъмната енергия, за тъмната материя идват от космологичните наблюдения на Вселената, но „Евклид” е конструиран да отиде още по-нататък. Този път ще наблюдаваме огромна част от небето, ще направим много точни измервания и ще знаем с точност какво ще означават те. Това е един изключително стабилен инструмент, който ще акумулира невероятно много данни и ние ще можем да ги разчетем.”

Как ще бъдат разплетени големите загадки във Вселената с "Евклид", четете в бр. 6/2023 на сп. "Космос".

Разговорът с проф. Хукстра ще откриете в бр. 6 на сп. "Космос".
Разговорът с проф. Хукстра ще откриете в бр. 6 на сп. "Космос".