Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на Димитър Атанаска Бакалова и мъжът, с който живее, Данчо Бимбалов искат да разберат какво е довело до смъртта на 24-годишния мъж.
Майката на Димитър Атанаска Бакалова и мъжът, с който живее, Данчо Бимбалов искат да разберат какво е довело до смъртта на 24-годишния мъж.
  • Соченият за екзекутор Рангел Бизюрев имал съдебна заповед да не доближава майка си и двете деца
  • Основните версии за убийството според местните са две - пари или наркотици
  • Цалапица гърми от протести всяка вечер, хората са пропищели от близнаците, подозират полицейски чадър

Димитър Малинов бил приятел с двамата близнаци от Цалапица Борислав и Валентин Динкови. На 20 юли Митко изчезна и след 7 дни бе открит мъртъв, а 19-годишните близнаци Динкови бяха арестувани в понеделник - помагали на обвинения в убийството на Митко Рангел Бизюрев.

Часове преди да изчезне, Димитър Малинов е
помогнал на Борислав да боядиса някаква стена

След убийството Борислав и Валентин помогнали на Рангел, като участвали в заравянето на тялото на жертвата. Направили го, въпреки че са знаели, че става дума за тежко престъпление, а не за нещастен случай.

“Да, синът ми беше близък с близнаците”, потвърди пред “24 часа” майката на Димитър Атанаска Бакалова. Цялата в черно и потънала в скръб, тя продължава да търси отговор защо е убит синът . Вечерта на 20 юли били в двора на къщата заедно с Митко и си говорели.

“Той се смееше, чатеше по телефона, по нищо не показваше, че очаква да му се случи нещо лошо. Не знаем каква може да е причината за убийството, това се опитваме да разберем”, каза Бакалова. Жената има 6-годишно момиче, което сложила да спи около 22 ч, а след това се върнала при Митко.

“Около 22,55 ч му е звъннал някой познат и той тръгна по чехли. Комшията бил на двора и го чул как казва: “Ей сега идвам.” А от полицията не ни казват дори с кого е бил последния му разговор”, обясни Данчо Бимбалов, мъж на опечалената майка.

По думите му разследващите в Стамболийски казали на семейството да търси хакер, който да разбие паролата на телефона и да видят с кого е говорил.
На сутринта след изчезването на Димитър Атанаска питала друг негов приятел - Тихомир, дали го е чувал.

Мъжът отрекъл и около обяд събрал целия им приятелски кръг, за да види дали някой няма информация.

Липсвали само трима - едно момче, което работило вечерта и още спяло, и двамата близнаци. Попов отишъл пред къщата им. Борислав казал, че Митко му поискал 100 лв., за да отиде на планина с баща си.
“Усъмних, че нещо не е наред. На кое дете му трябват пари, че да пътува с баща си”, пита Атанаска Бакалова.

В Цалапица се носи слухът, че на 24 юли, когато соченият за убиец Рангел Бизюрев напуснал страната, бащата на 19-годишните момчета прехвърлил собствеността на колата на едното от момче и семейството заминало на море. Там са ги намерили полицаите, които в сряда вечерта ги ескортирали до Пловдив.  

Димитър Малинов изчезна на 20 юли и беше открит мъртъв седмица по-късно.
Димитър Малинов изчезна на 20 юли и беше открит мъртъв седмица по-късно.

След разпита на Борислав и Валентин униформените разбрали, че Димитър е мъртъв, и часове по-късно откриха тялото му. На записи от охранителните камери се виждало как мерцедес идва от дома на Митко и тръгва към сметището в покрайнините на селото.

По думите на Бакалова тази кола е била прехвърлена. Според нея и мъжа има възможност за повече замесени, тъй като на други записи се вижда втори автомобил, който бърза към сметището. На около километър от него Динкови изкопали дупка в изсъхналата земя,

закопали Димитър и нахвърлили строителни отпадъци

В района имало купчини с подобни боклуци и никой не би се усъмнил при претърсването. Макар да са били на море, близнаците се включили в издирването на Митко онлайн, за да не будят подозрение.

“Единият е пускал постове, че го търсим. При положение че точно те са го заровили”, обясни опечалената майка.

Въпреки усилията на двамата да се изкарат невинни, бяха арестувани на 31 юли, а прокуратурата поиска постоянното им задържане.

Три вечери поред всички жители на Цалапица излизат в центъра на селото, за да покажат желанието си за справедливост. След ареста на Динкови множеството тръгна на шествие към дома им, който обаче е празен.

“Никой не знае къде са родителите им. Не са си вкъщи”, обясни Бакалова. С жива верига полицията прегради пътя и протестиращите не успяха да стигнат до имота. Някои от тях хвърляха бомбички и пиратки.

“Няма да спрем, продължаваме с пълна сила”, заяви твърдо майката на Митко. На площада в селото беше и кметът Ивайло Данаилов.

“Не съм излизал да говоря на трибуна или да парадирам. Бях сред хората като баща. Не искам утре на сина ми да се случи същото. Досега в Цалапица не съм виждал подобни протести, хората искат справедливост за Митко”, каза той. И разказа, че

близнаците са от заможно семейство

- баща им имал автосервиз в селото. Атанаска Бакалова и мъжът обаче са на мнение, че доходите им не са от него.  

Близнаците Валентин и Борислав Динкови са арестувани по делото за убийството на Димитър.
Близнаците Валентин и Борислав Динкови са арестувани по делото за убийството на Димитър.

“Днес влезе една кола, след 5 дни - друга. Така ли се издържа 4-членно семейство? Трябва да ги проверят с какво се занимават”, заяви жената. Според нея и Бимбалов миналото на 19-годишните момчета е пълно с криминални прояви.

“Бият деца, възрастни, а преди месец вкараха момиче в болницата. Някои ги е страх да си признаят, но след като се случи това с Митко, истината излиза наяве”, сподели вторият мъж на Бакалова. Той разказа, че на протеста дошло семейство с две дъщери, което миналата година имало проблеми с близнаците.

Подали жалба в районното, но ги върнали и ги обвинили, че си измислят

“Според мен имат чадър там, няма друго обяснение двама 19-годишни да си правят каквото искат. Решили, че те са правосъдието”, гневен е вторият баща на Митко.

Основните мотиви за жестокия побой, които обсъждат в Цалапица, са дълг и наркотици. Според местните е възможно Митко да е задлъжнял с пари на Рангел и затова да са се скарали. От прокуратурата в Пловдив също посочиха, че в корена на проблема има пари.

Между хората се говори дори, че заподозреният е изтеглил кредит за Малинов и трябвало да ги върне, но нямало как. Според Бакалова обаче това не е истина.

“Митко не е имал нужда от пари

Преди година напусна работа и си търси, но бабите и баща му пращат пари. Ние също, а той пък ни помага със сестричката му”, категорична е Атанаска. Майката отхвърли и втората версия - за наркотици.

Семейството на Митко споделя, че в Цалапица се носи слух за дрога, открита у дома на близнаците.

“Борислав е обяснил пред полицаите, че синът ми искал да си купи 10 грама амфетамини. Той не употребява. Не съм го виждала неадекватен, не са изчезвали пари от вкъщи. Първа щях да разбера”, смята майката.

За 30-годишния Рангел Бизюрев в селото не знаят много, тъй като работи в Германия и се прибира рядко. Познават го като агресивен и избухлив. Също както пред дома на Динкови и пред къщата на баба му и дядо му постоянно има полиция. Възрастните са в шок, че внукът им може да е убиец.

“Неговите родители са разведени, майка му се е оженила за международен шофьор, който обаче починал в катастрофа. После Рангел започнал да тормози майка си, изчезвали неща от тях и жената се принудила да си изкара ограничителна заповед.

Само така можела да защити себе си и двете си деца. За какъв човек може да става въпрос”, разказа Атанаска.

Разследването на смъртта на Димитър Малинов продължава. От прокуратурата съобщиха на 28 юли, че е издадена европейска заповед за арест на Бизюрев и властите в Германия го търсят.

Хората в Цалапица обаче продължават да се събират всяка вечер, за да са сигурни, че ще се разбере цялата истина и виновни ще изтърпят наказанията си.