Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОЛАФ ШОЛЦ
ОЛАФ ШОЛЦ

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че социалните мрежи затвърждават предварително формирани мнения на хората, а това е „проклятие“, предаде ДПА.

„Това е проклятието на социалните мрежи: че можем удобно да се настаним в своя балон, където ни се предлага само това, което априори смятаме за правилно“, каза политикът от Германската социалдемократическа партия пред съботното издание на вестник „Зюддойче цайтунг“.

Вълнуващото обаче е „новото, неизвестното“, продължи Шолц. Германският канцлер довери, че именно по тази причина обича да чете.

Книгите ти дават много и различни перспективи за живота, надхвърлящи твоя житейски опит, смята Шолц.

„И тъкмо това е хубавото на литературата, че тя ти дава възможност да съпреживееш неща, през каквито ти самият никога не си минавал и често пъти не искаш да преминаваш“, каза той.

Шолц добави, че книгите са „прекрасно допълнение“ към разговорите, които като политик води с гражданите.

„Всички тези разговори за мен като политик са възможност да се запозная с най-разнообразни мнения и гледни точки на граждани, които водят много по-различен живот от моя. Книгите обогатяват житейския ми опит с литературна компонента, а аз за нищо на света не искам да се лишавам от това.“

Канцлерът допълни, че много обича да чете. „Понякога чета повече, друг път по-малко, понякога чета повече романи - след това минавам отново на нехудожествена литература. Периодите се редуват“, каза той.

Например когато бил председател на младежката организация на партията, имал „дълъг период, в който се увличал по научната фантастика“.

Шолц разкри, че не обича да чете в леглото. „Ако искаш да се съсредоточиш, по-добре да си седнал. Затова чета седнал на стол, на фотьойл, на перваза на прозореца, в колата или в самолета. Преди дори просто сядах на пода облегнат на стената и четях.“