Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хендерсън получи обещанието от шефовете на „Ал-Итифак“ да му платят 108 милиона паунда за следващите три години. 
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Хендерсън получи обещанието от шефовете на „Ал-Итифак“ да му платят 108 милиона паунда за следващите три години. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Петролните шейхове вече гъделичкат алчността не само на застаряващи звезди, но и на играчи в разцвета на силите си

Пътят пред Джордан Хендерсън сякаш бе предначертан от орисница с отявлени футболни пристрастия. Началото на кариерата му беше трудно, но с много упоритост младокът навремето успя да компенсира липсата на някакъв особен талант. После с малки и уверени крачки започна да се изкачва нагоре, за да се качи на самия връх, слагайки на лявата си ръка капитанската лента на „Ливърпул“. В същото онова пророчество беше записан и щастливият финал – халфът поиграва още две-три години на „Анфийлд“, спретва бенефис за чудо и приказ и след това се урежда с някакъв пост, който би подхождал на клубна легенда от неговия ранг.

Само че Хендерсън реши да пренапише края на собствената си професионална история, вкарвайки в дълбоки размишления босовете на европейския футбол. Защо за тях бягството на Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Серхио Рамос в богатата на петрол Саудитска Арабия беше нормално решение. И тримата бяха минали 35, което в толкова динамичния и изискващ съвременен футбол е подходяща възраст за пенсиониране. А кой би отказал възможността точно на финала на своето приключение да спечели 100, 200 или 300 милиона долара, без да се налага да полага някакви особени усилия в първенство като Саудитската професионална лига.

С капитана на „Ливърпул“ случаят е малко по-различен. Да, и той не е в първа младост, но на 33 съвсем спокойно можеше да поиграе още година или две в „Ливърпул“. Още повече че „мърсисайдци“ направиха каквото им е по силите, за да убедят халфа да остане на „Анфийлд“. Парите обаче винаги са били един от най-силните, ако не и най-силният мотиватор. Хендерсън получи обещанието от шефовете на „Ал-Итифак“ да му платят 108 милиона паунда за следващите три години. Промяната в заплащането му ще бъде внушителна – досега той получаваше по 190 000 паунда на седмица в „Ливърпул“, а веднъж ударил подпис под новия си договор с шейховете, ще прибира по 700 000 паунда на седмица. Едва ли някой може да му се разсърди, че се протяга към чувалите със злато, които са му подредени на една ръка разстояние.

Бившите му началници също отричат да са обидени, но със сигурност са притеснени. Хендерсън е футболист с достатъчно физически и емоционален резерв, за да играе футбол на най-високо ниво. Решението му обаче е ясен знак и за други футболисти в разцвета на силите, че не е чак толкова срамно да вземеш парите. Факт е, че Хендерсън повлече крак дори и в собствения си „Ливърпул“. Докато той преговаряше за финалните щрихи по новия си договор, 29-годишният му съотборник Фабиньо също се уреди с нов отбор в Саудитска Арабия. Горе-долу по същото време 28-годишният сръбски халф Сергей Милинкович-Савич напусна „Лацио“, за да отиде в саудитския „Ал Хилал“, въпреки че към него имаше интерес и от страна на „Арсенал“. Само дето „артилеристите“ нямаше как да му плащат към 30 милиона евро на година – колкото ще прибира сега сърбинът в новия си клуб.

Още по-млад, само на 26, е Рубен Невес, сменил цветовете на „Уулвърхямптън“ с тези на „Ал-Хилал“. Няколко английски клуба искаха да имат португалеца в редиците си, но той потегли към Арабския полуостров. И за разлика от много други, си призна чистосърдечно, че заплатата му е по-важна от адреналина, авторитета и всички други емоции, които предлага професионалният европейски футбол.

На първо място мисля за семейството си. Имам любяща жена и прекрасни деца. Получих шанс да им дам живот, за който винаги сме мечтали, и не се поколебах да се възползвам от него“, обясни кратко и ясно Невес.

Увлечени от успехите си на футболния пазар, петролните шейхове се размечтаха да приберат под крилото си и суперзвездата Килиан Мбапе. 24-годишният французин не иска да поднови договора си с ПСЖ и е готов да изчака до 2024 г., за да отиде в „Реал“ (Мадрид) като свободен агент. Сегашните му началници не харесват как се развиват събитията и заплашиха Мбапе да го закотвят на резервната скамейка през следващите 12 месеца. Хитрите саудитци са готови да се възползват от ситуацията и да привлекат единия от петимата най-популярни играчи. Идеята е суперталантът да поиграе за една година на Арабския полуостров и да прибере един камион с пари. Не един, а няколко тира с пачки в евро загряват двигателите и са готови да потеглят към Париж. От „Ал-Хилал“ вече предложиха рекордните 300 млн. евро на ПСЖ за тяхната перла. В следващите часове се очаква единствено да се разбере дали самият играч би се съгласил на подобно приключение, което ще осигури неговите старини, тези на децата му, внуците, че и праправнуците. Защото се говори, че безразсъдните араби са готови да му платят 700 млн. евро на ръка. Футболът бавно, но сигурно върви към самоунищожение!

Дори и тази скандална сделка да не се осъществи, шейховете вече осъзнаха, че има достатъчно добри и популярни футболисти, които ще изберат парите пред славата. „Футболът е като живота. Отвори ли се възможност, някои хора не се поколебават да се възползват. Сега има силни европейски първенства, но дали Саудитската лига един ден няма да е номер 1 в света? Предстои да разберем“, коментира ситуацията и италианската футболна легенда Андреа Пирло.

В Европа все пак има и играчи като звездата на „Барселона“ Усман Дембеле и капитаните на „Интер“ и „Рома“ - Лаутаро Мартинес и Лоренцо Пелегрини, които не се полакомиха за петродоларите и останаха верни на европейския футбол. Нищо чудно след някоя и друга година подобни примери да са по-скоро изключение. Тогава феновете в Европа ще се принудят да се допитат до тв операторите си за платените спортни канали на Саудитска Арабия, за да гледат най-доброто футболно първенство на света!