Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Николай Литов
Румен Радев СНИМКА: Николай Литов

Президентът Радев удостои посланика на Израел с орден "Мадарски конник"

Намираме се в период, в който човечеството е изправени отново пред редица тежки предизвикателства – войната на Русия срещу Украйна, която застрашава с глобален сблъсък, растящите глобални разделения, които раждат нов тип разделения, растящата терористична активност, климатичните промени които вървят ръка за ръка с продоволствената криза и пр. Това заяви президентът Румен Радев при връчването на орден "Мадарски конник" на посланика на Израел у нас Йорам Елрон.

И в миналото, и сега, българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на живот в нашата страна. За мен е чест да удостоя с високото държавно отличие посланик Елрон за неговите лични заслуги", заяви държавният глава, удостоявайки извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел у нас Йорам Елрон с орден „Мадарски конник“ първа степен.

Президентът подчерта, че между нашите два народа съществува истинско отношение на приятелство и разбирателство, основано на дълбоки, културни и исторически връзки, на активно партньорство и взаимно доверие.

"Неразрушима остава връзката, изкована с усилията на българската държавна общественото преди 80 г. в най-мрачния период на Втората световна война, когато България не позволи голямата еврейска диаспора да бъде изпратена в лагерите на смъртта", отбеляза Радев този безпрецедентен акт на гражданска смелост, на хуманизъм и на непоколебимост в отстояването на принципите на човешкия живот и достойнство.

Президентът обаче подчерта, че напоследък се надигат гласове, които се стремят да изместят фокуса върху други събития, върху които тогава българската държава и българският народ не са имали силите и възможността да се противопоставят. "В нас остава силно безпокойство, че тези опити за ревизия на историята генерират омраза и антисемитизъм, които никога не са имали здрава почва за развитие в България, и аз вярвам, че с общи усилия ще намерим отговор на тази тенденция", добави той.

"Мога да ви уверя, че за нас вие сте един успешен посланик на България пред света", обърна се държавният глава към посланик Елрон.

От своя страна посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон благодари за отличието, като подчерта, че отношенията между Израел и България са от специално естество, особено в приноса на България по време на Втората световна война за спасяването на българските евреи. "Ние знаем историческата истина – смели българи от всички слоеве на обществото защитаваха евреите с изключителна смелост. И повечето от спасените евреи дойдоха в Израел и помогнаха на изграждането на държавата", каза още посланик Елрон.

Йорам Елрон
Йорам Елрон