Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на конституционната комисия Радомир Чолаков преди заседанието заедно с колегите си Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Надежда Йорданова (ПП-ДБ)
Шефът на конституционната комисия Радомир Чолаков преди заседанието заедно с колегите си Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Надежда Йорданова (ПП-ДБ)

Автор: Весела Бачева

"Ще се постараем общият проект, който ще бъде внесен, да бъде максимално консенсусен, но имаме различия в детайлите с колегите от ПП-ДБ. Имаме различия в детайлите например по отношение на т.нар. служебно правителство, където ние имаме съвсем друг модел, имаме нюанси в разделянето на двете колегии. Говоря за дребни нюанси, но те не са маловажни".

Това обясни председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ. Комисията се събра по-рано днес, за да обсъди проекта за промени в основния закон на ПП-ДБ.

Той обяви, че до няколко дни ще се внесе общ законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за промените в конституцията. Чолаков го определи като "платформа за дискусия, не окончателно решение", а разговорите тепърва предстоят. Той ще бъде внесен до 31 юли.

Срокът за приключване на реформата остава Нова година. 

"Аз много бих искал да постигнем 180 гласа, защото когато се променя конституция, трябва да има максимален обществен, или най-малкото политически консенсус", каза Чолаков и увери, че ще бъдат положени всички усилия да бъдат убедени останалите партии "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" да участват в разговорите и да подкрепят проекта. 

През септември ще започне обсъждането на внесения общ законопроект, което ще продължи между 1 и 3 месеца. После ще бъде гласуван, като между първо и второ гласуване всеки може да прави предложения. След това предстои и трето гласуване.

От ГЕРБ са категорични, че не желаят в проекта да влиза условието на ПП-ДБ за мандатността на кметовете. От там предлагат градоначалниците да имат право на до два мандата.

По време на заседанието на комисията двамата представители на ДПС Ертен Анисова и Гюнер Ахмед не се включиха в дебата. А от неделя насам, когато ПП-ДБ представиха текста си, от движението не са излизали с коментар по него. Партията обаче бе първата, представила своите предложения.

"В техния проект, който те анонсираха, ние от групата на ГЕРБ-СДС виждаме добри, полезни идеи", коментира Радомир Чолаков. На въпрос дали ГЕРБ-СДС са по-близо по проекта на ДПС отколкото до този на ПП-ДБ, депутатът отговори: "Не, не бих казал. Те са идентични на практика, ако говорим за разделянето на Висшия съдебен съвет. Има разлика в нюансите, нямаме съществени различия".

"Дебатът за съдебната власт засяга една от носещите колони на българската държава и не бива да се отклоняваме и да мислим за каквото и да е друго. Четири пъти е променяна конституцията в главата за съдебната власт и четири пъти е правена грешка. Нямаме право на пета грешка, защото петият път може да я събори", коментира Чолаков. Думите му са във връзка с изместването на фокуса от правосъдната реформа върху темата за националния празник.

"Когато разбрах, че те имат намерения да го предложат в конституционния текст, първата ми реакция беше "Недейте, защото само ще отклоним вниманието от по-важната тема", но от друга страна 24 май ми е на сърце", сподели Чолаков.

По време на заседанието на комисията днес стана ясно, че от ГЕРБ също има готов проект, но няма да го представят. Бил изпратен обаче на другите формации.