Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Снимка: Велислав Николов
Христо Иванов Снимка: Велислав Николов

"По целите за конституционни промени е хубаво, че ще има конституционно мнозинство, което ще застане зад тях. Тези идеи тепърва ще бъдат дискутирани и прецизирани. Намаляване на безконтролността и властта на главния прокурор. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС). Възможност за индивидуална конституционна жалба. Как да се ограничи ролята на служебния кабинет. 24 май да стане национален празник - просвещението като основна кауза на българската държава". Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". И поясни, че идеите са общи.

"Например, ГЕРБ от години предлагат в програмите си разделение на ВСС на два съвета. 24 май за национален празник - също. Ние даваме нашите версии за текстовете, но те стъпват върху широк консенсус".

В предаването "Неделя 150" той подчерта, че разговорът с "Възраждане" ще бъде труден, "защото това е разговор за глобалната посока, в която се ангажира България".

По думите му логиката на парламентарната демокрация е да се работи в правилна посока с опонентите:

"Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт, за да казва какво да се случва. Пет пъти опитахме в абсолютно безпрецедентна политическа криза и на фона на най-голямата геополитическа конвулсия, която се случва на нашето поколения то десетилетия насам. Пет пъти видяхме, че на никой не се дава пълната власт. Посланието е - трябва да седнете и да търсите разговор".

Според него бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно през новата седмица.