Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хю Едуардс е сред най-високоплатените водещи. Годишната му заплата е над 400 хил. паунда. Кадър: Ютуб/BBC
Хю Едуардс е сред най-високоплатените водещи. Годишната му заплата е над 400 хил. паунда. Кадър: Ютуб/BBC

Би Би Си свали от ефир журналиста, съобщил за смъртта на Елизабет II, а ITV се раздели с лицето на сутрешния си блок

За много кратко време две големи телевизионни звезди в Англия изчезнаха от екран заради скандали около личния им живот. По ирония на съдбата и при двамата това се случи на 61-годишна възраст и след близо 40 г. изключително успешна кариера. Това още повече раздели общественото мнение по въпроса дали с тях се отнасят справедливо. Някои от изнесените твърдения обаче бяха толкова шокиращи, че работодателите им предпочетоха да се разделят бързо с популярните лица, вместо агонията с ваденето на още и още подробности за тях да продължи.

Формално сагата с топжурналиста на Би Би Си Хю Едуардс не е приключила и медията прави собствена проверка дали наистина е имал непристойно поведение. Полицейско разследване стигна до заключение, че той не е извършил престъпление, за което може да му се търси наказателна отговорност. Самият той се намира в болница с психически срив след разразилия се скандал, довел до свалянето му от екран.

Разкритията за личния му живот започнаха от публикация във в. “Сън”. Таблоидът съобщи, че популярен водещ от британската обществена телевизия е платил 35 000 паунда на млад човек, за

да получава от него сексуални снимки

Общуването им продължило 3 г. Първите изображения били изпратени, когато лицето било на 17 г. За тази информация изданието се позова на неговата майка и доведения му баща, които твърдят, че с получените пари детето им задълбочило наркотичната си зависимост. Те подали сигнал до Би Би Си още през май, но не били взети никакви мерки и известният журналист продължил да работи. Това много ги раздразнило и се обърнали към “Сън”.

Макар вестникът да не разкри самоличността на нито едно от замесените лица, около публикацията се разрази огромен скандал. Няколко от популярните водещи на Би Би Си бяха нарочени, че са те, и се наложи да правят разяснения, че просто са в лятна почивка, а не са свалени от екран. Междувременно се появиха и други анонимни твърдения на лица за онлайн общуване с журналиста, който ги ухажвал и даже ги посетил по време на пандемията, когато са действали най-сериозни ограничения за контакти.

Никой обаче не посмя да назове името на Хю Едуардс, тъй като в Англия действат много строги правила за неприкосновеност на личния живот. Още повече че адвокат на лицето, изпращало снимките срещу заплащане, също заяви, че няма извършено никакво нарушение. И твърденията на неговата майка и доведения му баща не трябва да бъдат взимани под внимание, защото

не отговарят на истината

Така британската обществена телевизия бе изправена пред сериозно предизвикателство хем да провери безпристрастно твърденията за престъпление от сексуален характер, хем да защити личния живот на замесените. Успоредно с това да отговори на обвиненията по убедителен начин, за да не бъдат подлагани и други водещи на хейт. Това се оказа доста трудна задача и агонията продължи с дни, докато съпругата на Хю Едуардс не разкри, че става въпрос за него. Тя пусна специално съобщение, в което заяви, че прави това изявление от загриженост за психичното му здраве и за да защити децата им. “Хю страда от сериозни проблеми с психичното здраве. Както е добре документирано, през последните години той се лекува от тежка форма на депресия. Събитията от последните няколко дни значително влошиха нещата. Той претърпя още един сериозен срив и сега получава грижи в болнично заведение, където ще остане в обозримо бъдеще”, написа Вики Флинд, която също дълги години работи като редактор и продуцент в английски телевизии, включително в Би Би Си. Двамата са женени от 30 г. и имат 5 деца.

През 2002 г. Хю Едуардс за първи път призна в интервю, че се бори с депресия, поради която понякога просто не може да стане от леглото и да работи. С помощта на терапии и на съпругата си обаче се опитва да се справи. Започва да тренира бокс, който му помага да разрежда стреса. Даже колегите му смятат, че е успял да се излекува, тъй като в работата си е перфектен. Освен това има толкова успокояващо и сигурно излъчване на екрана, че му поверяват да води най-гледаните новини на Би Би Си в 22 часа. Когато става ясно, че кралица Елизабет II e на смъртно легло, Хю Едуардс е извикан по-рано на работа. Възлагат му отговорната задача да съобщи за нейната кончина, след като преди това е бил лице на редица важни извънредни студиа за големи събития, свързани с кралското семейство.

Затова шокът е голям, когато съпругата му съобщава, че той е анонимният водещ, за когото “Сън” пише. Официално Хю Едуардс не е уволнен от работа, но едва ли някога ще се върне на екран след всичко изговорено и изписано по негов адрес.

По аналогичен начин приключи кариерата и на Филип Скофийлд, който в продължение на две десетилетия водеше сутрешния блок на ITV, както и някои от най-популярните шоупрограми на телевизията. Облаците над него се сгъстиха, след като първо 54-годишният му брат Тимъти бе осъден на 12 г. затвор за сексуални престъпления срещу деца. Водещият се отказа публично от него, но по време на процеса стана ясно, че през 2021 г. Тимъти му е признал, че е гледал порнография с една от жертвите си. Тогава журналистът не подава сигнал в полицията, а го съветва да потърси професионална помощ, тъй като братът работи като IT специалист точно за органите на реда. След осъждането му Филип Скофийлд казва, че ако е знаел за извършваните от него перверзии, щял да намери начин да защити пострадалите.

Заради скандалите с брат му водещият си взе няколко седмици почивка от екрана. Малко след завръщането си обаче избухва нов. Този път Филип Скофийлд бе главно действащо лице. Таблоиди разкриха, че той е имал връзка с много по-млад колега от предаването “Тази сутрин”, което води. Появи се и обща снимка на двамата, като лицето на партньора му е замазано. Филип Скофийлд се обяви за гей още през 2020 г., така че не любовната му връзка с мъж бе в центъра на разразилия се скандал, а фактът, че и двамата са излъгали колегите си от ITV, когато през 2019 г. се появяват слухове за техни романтични отношения и са били питани дали е вярно. В продължение на дни историята не слиза от първите страници на вестниците, тъй като Скофийлд се смята за един от най-добрите водещи в Англия. Преди ITV той е работил и за детската телевизия на Би Би Си.

Екранната му партньорка в “Тази сутрин” Холи Уилоби публично изрази разочарованието си от неговата лъжа, след като в продължение на години двамата бяха близки приятели и тя го подкрепи, когато той съобщи, че е гей. Атмосферата в предаването стана толкова отровна, че в крайна сметка Филип Скофийлд се принуди да напусне. “Не виждам нищо пред себе си освен мрак, тъга, съжаление, разкаяние и вина. Направих нещо много грешно и след това лъгах за това постоянно”, коментира той. Разказа, че първата романтична среща с колегата се състояла в съблекалнята на водещия. Тогава другият мъж бил на 20 г. Според Скофийлд, ако е ставало въпрос за отношения с жена, едва ли е щяло да се разрази такъв скандал. Той е толкова шокиран от случилото се, че му

минават мисли за самоубийство,

а дъщерите му се страхуват да го изпуснат от поглед.

Водещият призна, че е гей след 27 г. брак със съпругата си Стефани Лоу. “Това е нещо, което предизвика много сърцераздирателни разговори у дома. Минахме през това заедно. Женени сме със Стеф толкова дълго и имаме две пораснали прекрасни дъщери. Тя е страхотна, буквално изумителна”, сподели той тогава. И макар да заживяха разделени след признанието му като гей, двамата продължиха да прекарват ваканциите си заедно и да се виждат често. Сега обаче не е така. Филип Скофийлд отиде при майка си в английската провинция.