Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев Снимка: Facebook/Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев Снимка: Facebook/Ивайло Мирчев

Автор: Весела Бачева

Помощта, която България е оказала на Украйна до момента, е на стойност 20 милиона лева, а тя е инвестирала у нас 5 млрд. лева за оръжия. Това заяви депутатът на "Демократична България" Ивайло Мирчев по време на дебатите за даването на бронетраспортьори на Украйна.

"Бих искал да разсея няколко мита, които върлуват в социалните мрежи и сред хората и се надявам с тях да внеса малко успокоение. Първият е, че ако дадем бронирани машини на Украйна, ще намалим бойните способности на армията. Това не е вярно, защото за армията тази техника няма никакво отношение, тя просто е в МВР. И МВР, и армията неколкократно заявиха, че тази техника не е актуална, не зависи и не е нужна нито за МВР, нито за армията. Това са експертните становища на двете министерства", каза Мирчев. Той обясни, че техниката не може да отиде при армията, тъй като тя има достатъчно бронирани машини.

"Следващият мит е, че помощта, която оказваме на Украйна, ни струва скъпо. Това не е вярно. До момента веднъж сме оказвали помощ на Украйна и тя е на стойност 20 млн. лева. Украйна до момента от нас е купила въоръжение за 5 млрд. лева, а ние сме им дали само 20 милиона лева. До края на годината между другото тези милиарди, които Украйна е инвестирала у нас, ще станат 7, което я превръща в един от доста големите инвеститори в българската икономика", каза още той.

Депутатът обясни, че БТР-ите не са "качествена техника", което е потвърдил и военният министър Тодор Тагарев. Депутатът обясни, че дори Северна Македония е дала самолети и танкове.

Мирчев припомни, че по време на служебния кабинет на Гълъб Донев САЩ е предложила и компенсация на България, ако предостави военна помощ на нападнатата от Русия страна.

"Следващият мит - предоставяйки 100 БТР-а, намаляваме оперативните способности на МВР. Надявам се никой в тази зала да не си представя, че иска да вижда тези 100 БТР-а, използвани срещу граждани. И тъй като част от тях са купувани по време на Възродителния процес, трябва да сме много щастливи, че те досега не са били използвани по никакъв начин и дано никога да не бъдат", обясни още Мирчев.

Той подчерта, че в Украйна живеят много българи, както и че за разлика от Русия, не ни е обявила за неприятелска страна. "Няма как да модернизираме армията с бронирани машини от 60-те и 70-те машини", каза още той.

Предстои депутатите да гласуват дали да дадем на Украйна стотина БТР-и, които са собственост на жандармерията. Те са от 60-те и 70-те години, но никога досега не са използвани. Предложението е на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Проектът на решение влезе извънредно в дневния ред на Народното събрание по-рано днес.

БСП предложи точката да отпадне от дневния ред, но това не мина. След това от "Възраждане" поискаха БНТ и БНР да излъчват заседанието на живо, но и това не бе прието.