Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Съмнявам се, че човешката активност - изгаряне на въглеводороди, е причина за глобалното затопляне.

Земята има климатични цикли, които ние не познаваме добре. Има ледникови епохи и парникови периоди. Преди стотици милиони години Земята е била като снежна топка - имало е ледена покривка и на екватора, през парниковите периоди изглежда, че и на Антарктида е имало гори.

Сега сме в междуледников период. Предстои затопляне дори да спрем да изгаряме каквото и да е. Земята си има цикли, Слънцето има цикли и оказва влияние. Възможно е да има и други неща, които не познаваме. Вулканичната активност например.

Важно е да осъзнаем това, за да променим акцентите на усилията си.

Първо, какви ще бъдат промените? Ръст на пустините, повишаване на морското равнище от 10-60 метра, увеличаване на киселинността на океана, обилни дъждове, бури... и прочие красоти.

Предполагат, че до края на този век чувствително ще се усетят промените, но всъщност не се знае скоростта, с която ще настъпят.

Ясно е, че големи територии ще станат необитаеми, други ще потънат, ще има масово измиране на животински и растителни видове, селското стопанство ще бъде застрашено, ще има проблем с температурата, със състава на атмосферата и прочие апокалиптични вероятности, а и неизбежности.

Значи по-важно е да се мисли как да се адаптира човекът в този променящ се свят, отколкото - как да се спрат промените.

Не можем да ги спрем!

Не мислете как да затворите ТЕЦ-а, защото нуждата от електричество главоломно ще нараства и това, дето се мотаехме с АЕЦ, заради чужда угодия е позорно и вредно. Мислете как ще посрещаме климатичните бежанци, какви култури ще можем да отглеждаме, какви жилищни сгради да строим, пък и къде да ги строим....

А сега в жегата стойте на хладно и мислете за зимата.

*От фейсбук!