Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2010 г. 63-годишната Чой Юн Хи, известен автор на книги за щастието и водещ на телевизионни предавания по същата тема в Южна Корея, неочаквано се самоубива заедно със 72-годишния си съпруг. Телата им са открити обесени в мотелска стая.

Двойката се настанила в мотела в Гоянг, северозападно от Сеул, рано сутринта, но така и не излязла от него. Служител на хотела посетил стаята им и намерил Чой да лежи на леглото, а съпругът й да виси в тоалетната. Полицията предполага, че съпругът на авторката на книги за щастието й е помогнал да умре и

след като се убедил,

че жена му е мъртва,

той също се самоубил. Чой Юн Хи оставя предсмъртно писмо, в което обяснява, че преди около две години здравословното й състояние се е влошило - страдала е от белодробни и сърдечни заболявания.

“Писна ми да ходя и да напускам болници през последните две години. Не искам повече да живея живот, зареден с инжекции”, пише Чой в оставената бележка. “Хората, претърпели близо 700 вида болки, биха ме разбрали. Вече не мога да понеса болката и съпругът ми не може да ме пусне сама... Така че решихме да си тръгнем заедно”, казва тя.

През септември белодробното й заболяване прогресира до сърцето й, влошавайки болката, от която страда.

След празника Чусок тя се опитва да се самоубие по време на пътуване сама, но съпругът й я намери и я спира. „Съпругът ми, напълно здрав, си тръгва заедно с мен. Винаги е бил искрен, талантлив и верен човек през целия си живот. Съжалявам и благодаря!!!“, добавя тя в предсмъртното си писмо.

Принудителната й смърт потриса всички, тъй като приживе тя си е спечелила прозвището “проповедницата на щастието”. И в началото кариерата й е изключително успешна. На 38-годишна възраст, от обикновена домакиня, тя кандидатства да стане автор на текстове за местна рекламна агенция. След като я забелязват като четен автор, тя непрекъснато се издига и се пенсионира като генерален директор на компанията

Впоследствие въз основа на своите преживявания и богат личен опит тя започва да изнася лекции за надеждата и щастието. Постепенно името й се появява и в няколко популярни телевизионни програми.

Непрекъснато призовава сънародниците си да живеят в хармония със себе си и света около тях и да се радват на живота. Чой Юн Хи е написала над 20 книги, посветени на щастието и надеждата, между които е и бестселърът „Как да бъдем щастливи“.

Двойката има дъщеря и син, и двамата в момента живеят в САЩ. Навремето самоубийството на Чой, която е наричана и

“адвокатът

на щастието”

заради акцента си върху позитивното мислене, идва като шок за много хора. Онлайн общността в азиатската държава публикува множество коментари със съболезнования, тъй като тя е смятана за символ, доказващ силата на надеждата. Според официалните данни Южна Корея има най-висок процент на самоубийства сред жените в света.