Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата съпруга на световноизвестния педиатър преживяла нервен срив, а внукът му се самоубива на Коледа

Бенджамин Маклейн Спок (1903 – 1998 г.) е прочут американски педиатър и ляв политически активист, чиято “Грижа за бебето и детето” е една от най-продаваните книги на ХХ век. Само шест месеца след първоначалното й публикуване през 1946 г. буквално са разграбени повече от 500 000 нейни копия, а до смъртта му тиражите вече надхвърлят 50 милиона. Тя е преведена на 42 чужди езика, включително тайландски, тамилски и урду, и става втората

най-продавана книга в

Америка след Библията Основната идея в четивото със съвети към майките е, че децата им “знаят повече, отколкото си мислите, че знаят”. Съветите на Спок революционизират родителското възпитание в Съединените щати, а той се смята за един от най-известните и влиятелни американци.

Новатор в професията си, д-р Спок е първият педиатър, който изучава психоанализата, за да се опита да разбере нуждите на децата и семейната динамика. Неговите идеи за грижата за подрастващите повлияват на поколения родители в стремежа им да бъдат по-гъвкави и привързани към децата си и да се отнасят към тях като към личности.

След като претърпява описаното от него “завръщане към социализма”, Спок става активист в движенията на левицата и се включва в протестите срещу войната във Виетнам през 60-те и началото на 70-те години на миналия век, което завършва с кандидатурата му за президент на САЩ от Народната партия през 1972 г.

Типично за левите популисти от онези години кандидатпрезидентската му кампания е посветена на “максимална заплата” и “изтегляне на американските войски от всички чужди държави”. По това време книгите му вече са критикувани от консерваторите за пропагандиране на всепозволеност и очакване на незабавно удовлетворение, обвинения, които Спок отрича.

Докато представя мислите на Фройд на милиони нищо неподозиращи родители, той подкрепя кампанията на Джон Ф. Кенеди, марширува с д-р Мартин Лутър Кинг-младши, изправя се на съд за подпомагане и подстрекаване на укриващи се от армията по време на войната във Виетнам, проповядва в полза на Medicare и срещу ядрените оръжия. А през 1993 г.,

на 90-годишна възраст,

дори доставя дарения

на стойност 75 000 долара на Кубинския червен кръст – въпреки американското ембарго.

“Повече от всеки президент, папа или популист, Спок донесе забележителна революция от 1946 г. насам, въвеждайки фундаментална промяна в начина, по който повечето родители възпитават децата си”, пише Томас Майер, автор на биография на детския лекар. “Книгата на Спок предлага алтернатива, по-любящ начин за отглеждане на деца от моралистичните, понякога жестоки методи от старите времена.”

Излязлата след обстойно проучване книга за него обаче не спестява и личните проблеми.

“Семейството на Спок

беше нефункциониращо

- посочва Майер след множество интервюта с потомците на популярния лекар. - Членовете на семейството му постоянно бяха на психотерапия, както индивидуално, така и в групи. Първата съпруга на Спок, Джейн, претърпява нервен срив и е алкохоличка, а внукът му се самоуби.”

В същото време теориите му са широко критикувани от колеги, че разчитат твърде много на анекдотични доказателства, а не на сериозно академично изследване.

Много сериозен удар върху популярността им обаче е самоубийството през 1983 г. на 22-годишния внук на Бенджамин Спок – Питър. Точно на Коледа той се хвърля от покрива на Детския музей, в който работел. Така постепенно някои от неговите съвети впоследствие са признати за

изключително вредни

и дори опасни

Такъв е случаят с известната му препоръка, че родителите трябва да се уверят, че бебето им заспива по гърди, а не по гръб. Не е известно защо педиатърът е написал това, но проучвания, проведени още през 80-те години на миналия век, показват, че рискът от смърт за деца, които заспиват по този начин, е четири пъти по-висок, отколкото за тези, които заспиват по гръб.

Други смятат, че

поколението на “децата

на доктор Спок”,

възпитани с неговите съвети, по-късно се отразява на равенството между половете, което води до силна конкуренция между жените и мъжете както в обществото, така и в службата и в семейството, и в крайна сметка води до краха на непоклатимия дотогава традиционен брак.

Самият Спок също се развежда. през 1976 г., но още през същата година се жени повторно. Втората му жена е с цели 40 години по-млада от него – той вече бил на 73, а тя на 33 години към момента на сключване на брака. В началото, когато излиза бестселърът му, много американци го приемали като откровение и го наричали “книгата на здравия разум”. На стари години обаче лекарят бил обвинен, че е отговорен за създаването на „поколение от дългокоси хипита“, израснали в разглезена атмосфера на фриволност. Противниците на неговия метод в Америка дори смятат, че той е

разклатил

християнските основи

на обществото. Докторът доживява почтената възраст, но на старини бил в доста тежка ситуация. Сметките му за здравеопазване достигали до 16 000 долара на месец и синовете му искали да го дадат в старчески дом. От нерадостната съдба го спасила съпругата му, която се обърнала за помощ към близки и познати. Известният педиатър умира в дома си през 1998 г. след прекаран инсулт, инфаркт и няколко пневмонии, на 95-годишна възраст.