Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Радев с роднини на загиналите израелци и посланика на Израел Йорам Елрон /в дясно/. Снимка: Авторът
Президентът Радев с роднини на загиналите израелци и посланика на Израел Йорам Елрон /в дясно/. Снимка: Авторът

"Има много протести - срещу войната, социални, срещу бюджета. България  е демократична страна и всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат".

Така президентът Радев коментира в Бургас готвения утрешен протест в столицата заради позицията му за войната в Украйна.

"Искам да призова управляващата коалиция най-сетне да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото темата Украйна се експлоатира явно като спасителен пояс, с който управляващите да отдалечат вниманието на хората от това, че нямат визия, програма и реална действия", заяви Радев. И допълни, че "това криене зад Украйна може да работи, но за известно време"

"Криейки се зад Украйна управляващата коалиция все повече отстъпва от редица важни европейски ценности  - върховенството на правото, а не неговото погазване, борба с корупцията, а не нейната закрила, прозрачност, а нед задкулисие, свобода на словото, а не цензура. Повишаване на стандарта  и качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване. И много важно - отговорност пред избирателя, а не в негов ущърб", каза още държавният глава.
 

Той присъства на възпоменателната церемония на Летище Бургас по повод 11 г. от атентата на летището на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелци и българския шофьор Мустафа Кьосев.

И тази година роднини на загиналите дойдоха, за да се поклонят пред мемориала, издигнат в тяхна памет на мястото на взрива. 

"11 г. изминаха, но тежката травма ни връща към това злокобно събитие, атаката разтърси цяла България. Несправедливо отнетите човешки животи са предупреждение, че злото съществува и ние трябва да се справим с него", каза в официалната си реч президентът Радев. И подчерта, че България и Израел са дълбоко свързани исторически, като припомни 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Радев не пропусна да похвали управниците на Бургас, които на 18 юли 2012 г. са реагирали възможно най-добре в първите минути след атентата.