Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Двойно повече са съветниците на държавния глава, след като прибра в екипа си и бивши министри

За две години на власт една партия може да си “отгледа” стабилен апарат.

Нещо подобно се случи и с Румен Радев. Две години служебна власт и четири правителства по-късно - “Дондуков” 2 вече е пълен с кадри, натрупали управленски опит, изнесли битки от името на президента, решавали реални казуси, изучили тайните на министерства и други ведомства. И лека - полека изпитаните в битки хора, с които е обграден държавният глава, набъбнаха двойно.

През 2022 г. Радев оголи екипа си, за да изпрати верни хора за служебни министри (опарен от оказали се неверни като Кирил Петков, Асен Василев и Стефан Янев). И сега раздува местата на “Дондуков”, за да приюти не само старите, но и новите довереници.

Така се оказва, че Радев има два пъти по-голям екип в сравнение с първия си мандат, когато влезе в политиката като новобранец и бе изключително важно кой ще го съветва. Секретарите му по отделни политики са само шестима, но бърза справка на сайта показва, че съветниците му са далеч по-многобройни отпреди.

Хората, на чието експертно мнение разчита президентът при изготвяне на становища и позиции, вече са 20. В правилника за работа на администрация в президентството е описано, че съветниците подпомагат работата и функциите на секретарите.

Президентството по принцип е затворена институция - освен фигурата на държавния глава рядко в публичното пространство попадат хора от екипа му, колкото и добри експерти да са те.

Кой кой е в отбора на Радев днес?

Негова дясна ръка е бившият служебен премиер Гълъб Донев. Той бе част от екипа на президента и преди да влезе на “Дондуков” 1, но като секретар по социални политики, демография и здравеопазване. А сега се върна на по-висок пост - шеф на кабинета на държавния глава. Така за първи път от 3 г. насам Радев отново ще има на кого да разчита за програмата, срещите и ангажиментите си.

Постът бе вакантен от септември 2020 г. насам, след като Радев два пъти се “опари”. Първоначално шеф на кабинета му беше журналистът и преводач Иво Христов, който обаче напусна в началото на 2019 г., за да влезе в листата на БСП за Европарламента и сега е евродепутат.

Той бе заменен от политолога Калоян Методиев, който също не се задържа дълго. Само след 1 г., в разгара на войната между Радев и БСП, Методиев бе засечен да

участва в партийна сбирка на приближени на Корнелия Нинова

на Боровец. Това му костваше поста на “Дондуков” 2. Самият той обяви, че е подал оставка, но ден по-късно президентът уточни, че го е уволнил. След това Методиев стана началник на кабинета на Нинова, докато тя бе министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. А постът му при президента остана вакантен допреди 10-ина дни, когато го зае Гълъб Донев.

Другият важен човек в екипа на държавния глава е главният секретар на институцията. От 2017 г. до миналата година на този пост бе Димитър Стоянов.

В 6-те му години като главен секретар той неслучайно бе сочен за втория човек на “Дондуков” 2 - бе най-довереният на Радев. Двамата вървят рамо до рамо повече от 20 г., 15 от които са служили заедно във ВВС и в базата в “Граф Игнатиево”. А постовете на Стоянов във фейсбук, често бяха разчитани между редовете като неофициална позиция на президента.

Стоянов нашумя с прозвището Митко Есемеса

- през 2020 г. около името му гръмна скандал, след като прокуратурата публикува записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията. По същото време тогавашният главен прокурор Иван Гешев каза, че е получил есемес от Стоянов с настояване да се видят заради предстоящо експулсиране на двама руски дипломати, уличени в шпионаж. По-късно самият Стоянов призна, че той е Митко Есемеса.

През 2022 г., изпращайки Димитър Стоянов в отбраната, Радев даде знак колко важна е за него тази тема. А сега, след завръщането му в президентския екип, той ще бъде секретар по сигурност и отбрана.

Така главен секретар на президентството остава Цвета Тимева. Преди да заеме поста, тя бе беше секретар по регионално развитие, туризъм и екология на Радев. За Тимева се знае малко - тя е набор на първата дама Десислава Радева и също като нея е родена в Бургас.

Може би третият най-важен човек на “Дондуков” 2 е Николай Копринков. Съветникът по вътрешна политика се сочи за основен кадровик около Радев. Политическата клюка приписва на бившия кмет на пловдивското село Труд всички опити да бъде създаден политически проект около президента. Той е сочен и за “виновник” за обединението на вътрешната опозиция на Корнелия Нинова около Радев.

От началото на юли към екипа на държавния глава се присъедини бившият правосъден министър Крум Зарков, който е назначен за секретар по правни въпроси. Заради новия си пост той напусна Националния съвет на БСП, тъй като според Кодекса на труда не може да работи в администрацията и да заема пост в ръководен орган на партия. Зарков е едно от водещите лица на вътрешната опозиция на Нинова и преди време заяви, че ще се бори за поста ѝ при вътрешен избор.

Така Радев засили много юридическия си екип - освен секретаря Зарков

вече има и цели четирима съветници по правни въпроси

Предположенията бяха, че бившият правосъден министър ще замести проф. Емилия Друмева, на която ѝ предстои пенсиониране. Тя още е в екипа, но вече не като секретар, а като съветник.

Такава е и Иванка Иванова, която до 2020 г. е била директор на правната програма на Фондация “Институт Отворено общество - София”. Тя също е сравнително ново назначение - замени Невянка Кънева, която съветваше президента по правни въпроси в първия му мандат.

Съветник по правни въпроси е и Силва Дюкенджиева, която от 2003 до 2011 г. работи като експерт в правния съвет към администрацията на държавния глава.

Съветник вече е и Пламен Узунов, който досега беше секретар по правни въпроси. В началото на лятото на 2020 г. Узунов беше задържан и обвинен за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Делото срещу Бобоков и Узунов бе водено за “престъпен сговор” - обвиненията бяха, че двамата лобирали за назначаване на посланици в държави, където бизнесменът има интереси. Тогава Радев запази Узунов като част от екипа си, но сега с указа за преназначаването му реално го е понижил.

През февруари 2023 г. обвиненията срещу Узунов и Бобоков бяха свалени. Те осъдиха прокуратурата за това, че делото срещу тях не е приключило и внесено в съда в разумен срок. Получиха и по 7000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

След влизането на прокуратурата в президентството през юли 2020 г. беше арестуван и съветникът по сигурност и отбрана Илия Милушев по обвинения за разгласяване на държавна тайна. В началото на юни стана ясно, че Военноокръжната прокуратура в София е прекратила с постановление делото срещу Милушев заради липса на престъпление. Той продължава да е част от екипа на Радев и до днес.

Освен Зарков и други трима служебни министри ще продължат работата си с президента, вече като негови съветници. Явор Гечев, който бе служебен земеделски министър и също е от ярките имена на опозиционери в БСП, ще съветва Радев по въпросите на селското стопанство. Александър Пулев ще го подпомага по темата за иновациите, а Росица Карамфилова-Благова - по екология. Бившият зам.-министър на отбраната Катерина Граматикова пък става съветник по регионално развитие.

Министърът на транспорта в кабинета “Донев” Христо Алексиев отново е при Радев. Той три пъти е бил част от служебни кабинети, но

винаги се връща на “Дондуков” 2

Две дами - Диляна Славова и Зорница Апостолова, съветват Радев по външна политика. Техен “шеф” е Руси Иванов - дипломат от кариерата, бил начело на посолствата ни в Германия и Дания.

Съветник по външна политика всъщност е постът, на който има най-голямо текучество от 2017 г. досега. През 2018 г. дългогодишният дипломат Атанас Кръстин бе одобрен от правителството за посланик в Москва. Друг външен секретар на Радев - Николай Милков, бе пратен от него посланик в Париж. Върна се оттам миналата година, за да стане външен министър в първия служебен кабинет на Гълъб Донев, назначен след падането на правителството на Кирил Петков. А месец преди вторият кабинет “Донев” да предаде властта на акад. Николай Денков и министрите му, Милков замина посланик на България в НАТО (постът бе вакантен 1 г. въпреки войната в Украйна).

През 2020 г. внезапно почина дипломатът от кариерата Димитър Арнаудов. На негово място бе назначен Димитър Икономов - също дългогодишен дипломат, бивш посланик в Сеул и Будапеща. Не след дълго обаче той се пенсионира.

Колко “ветровито” е на “Дондуков” 2

За разлика от предишни мандати по времето на Румен Радев, “Дондуков” 2 се оказа доста “ветровито” място.

Първа от президентството си тръгна Елена Йончева. Журналистката, която бе плътно до Радев по време на предизборната кампания, бе назначена през 2017 г. за секретар за връзка с медиите, но остана на поста само 2 седмици. Официално тя посочи лични причини и намерението си да се включи по-активно в родната политика. Няколко месеца по-късно Йончева стана депутат от БСП, а в момента е евродепутат. И до днес обаче не е ясна истинската причина да напусне екипа на Радев. Според запознати тя е имала сериозен сблъсък по медийни теми със съпругата на президента Десислава. Други твърдят обаче, че конфликтът ѝ е бил с тогавашния шеф на кабинета на държавния глава Иво Христов.

В края на март 2018 г. президентът се раздели и със съветника си по сигурността и отбраната Илиан Алипиев. Той е освободен, след като написал до Радев докладна, с която го сезира, че главният секретар на “Дондуков” 2 - Димитър Стоянов, му оказва натиск. Алипиев се оплакал, че Стоянов системно възпрепятства изпълнението на служебните му задължения, а често му и подхвърлял реплики как би живял с “едни 200 хил. лв.” Последното съветникът възприел като опит за рекет.

Не се върнаха на “Дондуков” и някои от съветниците и секретарите на Радев, които той назначи за служебни министри. Като Стефан Янев например, който му бе секретар по сигурност и отбрана. След като бе премиер на две служебни правителства през 2021 г., Янев предпочете да се впусне в политиката. Остана министър в кабинета на Кирил Петков и четворната коалиция, а когато бе сменен, направи партия и дори влезе в 48-ия парламент, но пък той не изкара и 4 месеца.

На поста не се върна и историкът и някогашен соцдепутат Пламен Славов, който бе секретар по духовност и култура на президента, преди да стане зам.-министър на културата. Както и бившият вече съветник на президента по парламентарните въпроси Антон Кутев, който бе говорител на служебните кабинети на Янев и на Донев.