Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов. Кадър БНТ
Христо Иванов. Кадър БНТ

Репликата на президента Румен Радев, че Украйна настоявала да води тази война при абсолютно ясната фактическа ситуация и позиция на всички съюзи, към които българите приндалежат, че Украйна е жертва на незаконна, противоправна агресия от страна на Руската федерация, ни изолира от нашите съюзници, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в студиото на "Тази неделя" по bTV.

"Изказването му обаче не е изолирано от цялата логика на международния ред", посочва още той. Каква е логиката на Мюнхен, когато тогавашните европейски сили решават, че за да успокоят Хитлер, ще му дадат части от тогавашната Чехословакия само и само да има мир. Забраната на агресивната война е в основата на международния ред.

"Сега, когато Радев се обявява на практика за говорител на интересите на Путин, той се нарежда, за съжаление не сам, а заедно с цялата ни страна, до Лукашенко. Никой друг дори Вучич не си позволява да изразява подобна позиция. Това е изключително безотговорно и опасно за страната ни", каза Иванов и обяснява, че тази позиция идва в момент, когато България се опитва да завърши процеса си на интеграция в ЕС чрез присъединяването си към Шенген и еврозоната.

България трябва да може да покаже, че е отговорен член на международната общност, което означава да можем да носим съвместна отговорност за отстояването на международното право, продължава Иванов. По думите му въпросът далеч не се изчерпва само. Украйна, тъй като украинците сами си се борят и си избират по какъв начин да защитават родината си. Съюзниците им могат само с огромно уважение да наблюдават какво правят те.

"Въпросът се свежда обаче до това каква е основата на сигурността в Източна Европа, в нашия регион, и може ли България да разчита, когато и ако има някаква заплаха за нейната сигурност, нашите съюзници да кажат: Капитулирайте, залягайте, само да има мир". Според Иванов точно такава е позицията на президента Радев относно Украйна. Той я определя като недостойна, подла, безотговорна и много вредна за България.

"Войната промени всичко, променя и България. В следващите 12 до 24 месеца страната ще се промени толкова, колкото грубо казано се промени през 1989 г. Енергетиката, сигурността, информационната инфраструктура и политическата система се променят и това ще се види ясно през следващите месеци" прогнозира съпредседателят на "Демократична България". По негово мнение това се дължи на войната и на кризите, които тя отключи. Многото кризи, ударили светът наведнъж, неизбежно са отговорни за глобални промени. "Това не е промяна, в която ние можем да кажем, че не искаме да участваме", уточни обаче Иванов. И заключи, че настоящето правителство е най-добрият коз, с който България разполага, за да извлече ползи от тези кризи, тъй като те отварят много възможности.