Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Снимка: Прессекретариатът на президента
Румен Радев Снимка: Прессекретариатът на президента

А той не е да сме “по̀ католици от папата” - да излезем от черно-белия наратив

Изказването на президента Румен Радев е всъщност трезва оценка на конфликта, който вече можем да осмислим във времето. Думите му не попадат в черно-белия наратив, който върви в медийната среда и в мозъците на повечето ни управляващи. Русия е първоначалния агресор във войната, но последствията ще бъдат и за Европа, в частност за България. И политическият ни елит трябва да си зададе въпроса: Какъв е българският интерес?

Тези, които виждат проруски уклон в позициите на президента са хора, които нямат способност да излязат извън западната пропаганда. Войната продължава да се разгаря. Стратегическият интерес на България не е да се пише “по-католик от папата”. Ако имахме държавници с капацитет, щяха да пробват в рамките на НАТО да отрезвят малко тази геополитическа гледна точка на Вашингтон, която в крайна сметка ще удари икономически Европа много силно, ако нещата не се развият така, както Вашингтон смята.

Същевременно правителството не вниква достатъчно в геополитическите последствия от конфликта в Украйна. То сякаш изпълнява волята на съюзниците повече, отколкото да се замислят за интересите на България. Да предоставим нашите боеприпаси в степен, в която да лишим нашата армия от тях и от заложената в конституцията отговорност на българската армия да защитава нашата територия е антидържавно поведение. А понеже президентът вниква в дълбочина - той разбира от материята, може да постави трезва оценка.

Струва ми се, че президентът отново ще стане знаменосец - и присъствието му в Рожен впрочем го показва точно по този начин - на онази част от българските граждани, които искат да видят България като суверенна държава, а не като патерица на стратегическите съюзи, в които членуваме. Мисля, че тази позиция на президента отново ще го изведе на първа линия в битка с новото статукво, което старателно омесва в себе си тезата и антитезата на българската политика през последните 2 г. ПП-ДБ и ГЕРБ доста добре започват да се спогаждат и резултатът от тази удобна спогодба ще бъде отново Радев да е основна фигура, която да се противопостави на странната конструкция.