Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

За съжаление, Соня Момчилова отново привлече с възмущение вниманието върху себе си и отново няма да се оттегли нито пък СЕМ ще започне да си изпълнява правомощията. Ясно е, че и Румен Радев няма да я оттегли или да свали доверието си от нея, въпреки допълнителните имиджови щети, които търпи от изявите ѝ. Народните представители пък в момента са ангажирани с БНБ, НЗОК и Сметната палата. До регулатора СЕМ не могат или не искат да стигнат.

Много журналисти се обявиха за промени в Закона за радиото и телевизията и неговата “недостатъчност” по отношение на руската пропаганда. Дори самата Момчилова се изказа в тази посока в “Контракоментар”. Също така тя споделя пред БНР, че е била “викана” на изслушване в НС, но до това, в крайна сметка не се е стигнало.

Необходимостта от бърза реакция от страна на законодателя е все по-осезаема. Ширещата се пропаганда от ефира на БНР и от върха на СЕМ нагнетява и без това сложната обстановка в обществото ни. Слушателите са заливани с различни пропагандни твърдения, произнесени от официалната трибуна.

Единственото логично решение, с оглед на справяне с пропагандата и цифровите предизвикателства, остава органът да бъде преучреден след промени в Закона за радиото и телевизията.

Така се случи наскоро във Франция.

Такъв опит има вече и у нас, когато НСРТ стана СЕМ.

Ако нещата останат така рисковете стават повече, а предизвикателствата - все по-непреодолими.

(От фейсбук с разрешението на Асен Генов)