Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Велин, Любослав и Йордан (от ляво на дясно) след опит по дисциплината “Бойно разгръщане на мотопомпа.
Велин, Любослав и Йордан (от ляво на дясно) след опит по дисциплината “Бойно разгръщане на мотопомпа.

Българските шампиони огнеборци разказват за видеото, което взриви интернет, и за спасителни операции при убийства, катастрофи, палежи и наводнения

Огнеборците споделят спиращи дъха истории от ежедневието си при 400 градуса

Прибирахме се от състезания в Словения. Ръководителят ни говореше със семейството си по месинджър в автобуса. Изведнъж обърна телефона към нас и помоли да поздравим неговата внучка Сиси, която ни е фен и следи нашите изяви.”

Така Йордан Желев, пожарникар в Казанлък и част от националния отбор, разказва историята на видеото с 8 огнеборци, които танцуват за своята малка фенка Сиси. Клипът взриви социалните мрежи и доби огромна популярност.

Йордан Желев
Йордан Желев

“В автобуса, където започна всичко, ние бяхме нормално облечени и за малко момиченце би билостранно пожарникари да изглеждат така - допълва Желев. - На следващия ден бяхме на работа и ръководителят ни помоли да направим специален поздрав за Сиси, като ни прати и нейната най-любима песен. Ние набързо дадохме идеи и

заснехме видеото от първия път

Пратихме го само на него, за да я поздравим. После видях, че се е получило много яко и го качих във фейсбук и инстаграм.”

Само за няколко дни клипът събира хиляди гледания, стотици споделяния и коментари. Огнеборците не очаквали подобен отзвук. “Детето искаше да види пожарникари в униформи, а не в спортни екипи, и тъй като е 8-годишно, решихме да пречупим видеото през призмата на децата – допълва Росен Маринов, също част от националния отбор и пожарникар в Казанлък. – Повечето хора харесаха клипа, смятат го за готин, но получихме и други мнения, не толкова добри. Важното е, че зарадвахме детето.”

Всъщност националният ни отбор по пожароприложенспорт се състои от 10 човека, като 6 от тях са от област Стара Загора. Ден преди заснемането на видеото

те се върнали от състезания

в Полша и Словения със златни медали.

“В този спорт има 4 основни дисциплини - 2 индивидуални и 2 отборни. Първите са изкачване с щурмова стълба до 4-тия етаж на учебна кула и преминаване на 100 м с препятствия - посочва Росен Маринов. - Другите са бойно разгръщане от мотопомпа и преминаване на пожарна щафета 4 по 100 метра с препятствия. В Полша на международния турнир взехме златен медал за бойното разгръщане на мотопомпата и подобрихме рекорда на България. Състезавахме се срещу десетина отбора. Всяка дисциплина е специфична и има трудности. В бойното разгръщане например най-трудното е стиковането между състезателите, защото на всеки трябва да му се получи перфектно. В тази дисциплина всеки има пост и тренира само него. Освен това рекордът за изкачването на кулата го държи колегата ни Георги Георгиев, който дори няколко пъти го подобрява. Миналата година на международен турнир той бе на полуфинал с хиляди пожарникари и завърши осми.”

Росен Маринов и Йордан Желев са едни от най-добрите огнеборци в Казанлък, както и сред състезателите в националния отбор на България. Приемат работата си за повече от мисия.

“Преди около 7 години започнах да се занимавам с тази професия, по-скоро тя ме намери – споделя Желев. – От пожарната в Казанлък търсеха млади, интелигентни, спортни натури, и няколко човека ме бяха предложили. Чрез познати се свързаха с мен, обясниха ми, че има

конкурс, на който трябва да се явя

Проучих нещата и реших да пробвам. Приех работата като призив и нещо, което добре ме описва.

В нея има адреналин, вземане на важни решения. Освен това винаги съм бил спортист. От дете тренирах футбол и борба и като постъпих на работа, проявих голям интерес към пожароприложния спорт. Особено увлекателно за мен е изкачването на 30-метровата кула с щурмова стълба. Това веднага ми хареса. Първо се включих в клубния отбор на Стара Загора, а с постоянство, тренировки и добри резултати си заслужих място и в националния отбор, където съм от миналата година.”

Силната страна на Йордан е бързото бягане

Винаги дава най-добрите времена на състезания. “За колективните дисциплини също използвам бързината си – допълва той. - На щафетното бягане съм на втори пост. Там има 4 поста с по 100 метра, в които преодоляваш различни препятствия. Най-атрактивната дисциплина е бойното разгръщане на мотопомпа, защото се прави от 7 човека и всеки върши различно нещо. Крайната цел е да се напълнят две мишени с вода, които са на 100 м от старта. Има подиум с постановка на 10 м от старта, където всеки извършва някаква дейност и след това бяга 90 м.”

Факт е обаче, че този спорт у нас не е популярен и не се знае много за него.

“Не се излъчва почти никъде – разказва Желев. - Покрай това видео, което качихме, се разбра малко повече за пожароприложния спорт. Ние сме на много високо ниво, но най-добри са руснаците. Дори мисля, че този спорт тръгва от Русия. Те имат специални училища, където децата тренират от малки. Когато станат на около 20-годишна възраст, те вече са майстори на спорта и дават изключителни резултати. Другите добри са отборите на Чехия и Беларус.”

За да се подготвят за състезанията, пожарникарите тренират по време на работа, но винаги са готови да реагират незабавно на сигнал.

“Графикът ни е така направен, че на ден имаме няколко тренировки – обяснява Йордан. - Като застъпим на смяна, приемаме дежурството, проверяваме си техниката,

имаме тренировка сутрин, след това хапваме,

почиваме малко и след обяд отново тренировка. В това време, ако има сигнал, реагираме мигновено. Всичко ни е готово, дрехите ни са по автомобилите. Веднага действаме. Има график, който се спазва стриктно.”

Росен Маринов допълва, че понякога тренират на стадиона в града, където ходят с пожарния автомобил. “Оттам сме тръгвали да спасяваме хора в катастрофи или горящи сгради”, посочва Маринов. В немалко от случаите хората са сериозно наранени или травмирани.

“На едно дежурство, беше около полунощ, получихме сигнал за двойно убийство в апартамент – спомня си Йордан Желев. - Трябваше да реагираме веднага. Докато пътувахме към адреса, получихме информация, че може все още някой да е жив, а и труповете да са повече. Предупредиха ни, че може и да са въоръжени. По принцип полицията няма право да разбива врати и ние се опитахме да я отворим. Махнахме решетката и открехнахме вътрешната врата. Видяхме, че вътре има голямо куче, порода “Догоаржентино”, което ни препречваше да влезем и да видим какво се случва. Опасно куче е, а ние нямаме право да го нараним. Решихме да минем от задната страна на блока и

да се качим със стълба до прозореца,

за да видим какво е положението вътре. Предварително уговорихме как точно да се случат нещата. Установихме, че вътре има двама души, които буквално са се изклали. След това дойдоха специалисти, които приспаха кучето, и случаят се пое от съдебна медицина и криминалисти.” Подобни случаи са изключително тежки, но пожарникарите гледат преди всичко да си свършат работата, без да се задълбочават в трагедиите.

“За това, на което ставам свидетел, се иска сериозна психика, но точно затова при конкурса за пожарникар има психотест и разговор с психолог – посочва Желев. – Неприятна гледка са и катастрофите, където има ранени хора, които все още са в съзнание.

Спомням си веднъж, че бях диспечер и получих сигнал за обърната цистерна край пътя. Колегите веднага тръгнаха, но малко след това отново получих обаждане, че шофьорът е изхвърчал през прозореца. Паднал е пред цистерната и тя е минала над него и го е затиснала, като ръката му е била премазана. Това, което го е спасило, е, че

при падането се е забил в почвата

Това е много специфична ситуация, иска се бърза намеса. На помощ бяха дошли и колеги от Стара Загора, използваха се специални възглавници и чрез хидравлични инструменти бе осигурено достатъчно място, за да бъде издърпан човекът. Той оживя и претърпя операция.”

Пожарникарите се опитват да помогнат на всеки. Преди известно време получили сигнал за мъж, който работил с мотофреза, но тя захванала крака му и буквално го омотала около себе си. “Той беше в тежко състояние, ситуацията беше доста сериозна – разказва Йордан. - Колегите успяха да освободят крака от машината, но за съжаление лекарите не можаха да спасят крайника и той бе ампутиран. В такива ситуации гледката не е приятна. Ако човекът е в съзнание, вика, крещи, припада. Ако има близки, те също са стресирани. Нашата работа е да успокоим хората и да им помогнем.”

Разбира се, мъжете често

спасяват дори кучета и котки

Свалят ги от високи места или ги предпазват от удавяне.

“Сигналите са разнообразни, но според периода от годината ние знаем какво да очакваме – споделя Росен Маринов. - Катастрофите са през цялата година, но завали ли, веднага рязко зачестяват. Сега например

влизаме в летния пожароопасен сезон

и може да има пламъци не само в горите. Тревите стават много сухи, случва се да се запали и селскостопанска техника, докато работи на полето. Ние покриваме голяма част от Стара планина и Странджа, където има труднодостъпни места. Понякога дотам не може да достигне техника и пожарът бързо се разраства. Хеликоптери се използват само в краен случай, когато пожарът е бушувал няколко дни и няма как да се справим без такава намеса. Всеки един случай се разследва, като много често са замесени хора. Хората много подценяват летния сезон, въпреки нашите кампании. Палят си дворове и нещата стават доста сериозни. В края на август, когато всичко е пожълтяло, почвата е суха и

тревата се пали много лесно

Има обаче и случаи, в които има стъкла в тревата, които фокусират слънчевите лъчи и също се образуват пламъци.”

Той допълва, че през зимните месеци се увеличават пожарите в апартаменти и къщи, предизвикани от отоплителни уреди.

“При горяща къща например част от екипа се заема с евакуацията на хората, спираме електричеството, а останалите междувременно правят т.нар. линия за гасене – обяснява Маринов. – Пламъците може да се атакуват от различни места. Няма как да се гаси само отвън, влиза се, за да се стигне до самото огнище. Слагаме въздушнодихателни апарати и задимената обстановка далеч не е като по филмите. В нея почти нищо не се вижда и се губи много от ориентацията.

Затова се разчита най-много на човека,

с когото си влязъл. За щастие тежки наранявания не сме имали нито аз, нито колегите ми. Преди време един от тях обаче си беше изгорил врата, защото беше влязъл в голям пожар и подавайки вода към огнището, парата се бе върнала и го бе изгорила, защото имаше голо място на врата. Нали разбирате, че температурата в такива ситуации е 400 - 500 градуса.”

И въпреки че всеки ден младите пожарникари се сблъскват с подобни опасни ситуации, те намират време да се представят отлично на състезанията и да радват феновете си. Това е първото им видео за техен почитател, но вероятно няма да е последното.

                                                                                                                                                                                                       

Националният ни отбор по пожароприложен спорт след състезание в Полша.
Националният ни отбор по пожароприложен спорт след състезание в Полша.
Росен Маринов, Георги Георгиев и Йордан Желев (от ляво на дясно) получават новите си стълби на марката “Грунвалд”.
Росен Маринов, Георги Георгиев и Йордан Желев (от ляво на дясно) получават новите си стълби на марката “Грунвалд”.