Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова говори днес пред журналисти в Русе.
Снимка: Пресцентър на БСП
Корнелия Нинова говори днес пред журналисти в Русе. Снимка: Пресцентър на БСП

Искаме безплатни лекарства за деца

"Позволете да направя една прогноза, че този бюджет ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене. От парламента ще излезе нещо много по-различно от това, което Асен Василев внася". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Русе, съобщават от пресцентъра на социалистическата партия.

"Управляващото мнозинство е разделено по темата за бюджета, което е много опасно. Поставя под риск приемането му. Обръщам внимание към нещо, което не се коментира публично: бюджетът беше отхвърлен в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ. В икономическа, транспортна, вътрешна и комисия по отбраната. Това не си спомням скоро да се е случвало, управляващите да не могат да си прекарат бюджета" разкри лидерът на БСП.

Нинова обясни, че управляващата коалиция са се хванали за гушите заради 1,2 млрд. лв. в енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява, как да се използват. Корнелия Нинова допълни още: “Както знаете, Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дивидент, ГЕРБ са против, може би защото Василев иска държавата да ги управлява, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката“, каза лидерът на социалистите и изрази своето притеснение от опасностите, които крият разправиите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според нея, те може да доведат до плаващи мнозинства, които не дават никаква стабилност.

“Държа да кажа, как ще гласува БСП. Ние няма да подкрепим бюджета, защото смятаме, че е антисоциален и не отговаря на очакванията на икономиката и за компенсация на доходите. Между първо и второ четене, ще внесем предложение минималната работна заплата за 500 хил. работещи да стане 50 на сто от средната за страната. Още от първи юли, а не от другата година”, заяви Нинова.

“Ще апелирам към ПП да изпълнят част от тези ангажименти, които бяхме разписали в общата си програма, когато управлявахме заедно, с които те се съгласяваха. Неща като безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на детските, майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии, еднакъв коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време”, апелира тя.

“Изключително притеснително е състоянието на общините и развитието на проектите, заложени в този бюджет. Няма община, която да не е разкопана. Започнали проекти по ВИК, инфраструктура, улици, пътища. Стои всичко разкопано, хората не могат да минат, защото само половината от парите на тези проекти са изплатени от правителството към общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет непременно да се заложат тези средства, за да се довършат поне тези започнати проекти”, каза лидерът на социалистите.

Според Нинова тревожното, което Асен Василев каза, е че ще се плаща само при пълно завършване на проектите. Общините трябва да си намерят пари, да ги изпълнят с някакви средства и едва след това да претендират за заплащане. Тя добави още: “Общините няма откъде да ги вземат тези средства. И без това са без бюджет тази година, отдавна са отхвърлили тази 1/12 на месец. Положението е без изход спрямо това, което предлага правителството. Ние искаме в бюджета да се предвидят тези средства и да се изпълнят проектите”.

От думите на Нинова се разбира, че социалистите ще поставят въпроси между първо и второ четене. Това също включва внасянето на алтернативен бюджет, който е възможен, гарантира финансова стабилност, развитие на икономиката и повишаване на доходите.

Днес ръководството на партията се среща с областните съвети на БСП във Велико Търново, Разград и Русе, за да обсъди актуалната обстановка и подготовката за предстоящите местни избори.